*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Domači kalčki

Z domačimi kalčki si popestrite prehrano v pozno jesenskih in zimskih dneh, saj predstavljajo pravo domačo vitaminsko poživitev. Vsebujejo tudi številne mineralne snovi, enostavne sladkorje, beljakovine in vlaknine, ki pospešujejo prebavo.

Postopek priprave domačih kalčkov

1.    Semena za kaljenje najprej pregledamo in odstranimo vse primesi (kamenčki, poškodovano seme, deli rastlin), da nam med samim procesom kaljenja ne povzročajo težav.

2.    Sledi spiranje semena, da odstranimo nečistoče (prah, zemlja).

3.    S spiranjem semen skozi kalilnik, cedilo ali mrežasto krpo nadaljujemo vsak dan. To naredimo zjutraj in zvečer.

Tako ohranjamo vlago, izboljšamo kalitev, ter rast kalčkov.

Semena in kalčki se nikoli ne smejo izsušiti. Tako si boste na toplem kmalu pridelali odlične in okusne domače kalčke, ki jih je najbolje uživati surove, saj imajo takrat v sebi največ koristnih snovi.

Posoda, ki jo uporabljamo za kalčke naj bo primerna za  namakanje in spiranje kalčkov. Dobro je, da jo lahko peremo v pomivalnem stroju.

 

Semena fižola, leče, soje, čičerike najprej namočimo

Semena stročnic (leča, čičerika, fižol,…) in druga debelejša semena čez noč namočimo v vodi, da pospešimo kalitev. Drugi dan jih odcedimo, da ne stojijo v vodi in redno spiramo vsaj dvakrat dnevno. Tako se seme ne bo izsušilo.

Kalčke rukole, kreše, redkvice in ostalih križnic samo rosimo

Semena redkvice, rukole, kreše, gorjušice ali ogorčice nikoli ne namakamo, saj izločajo veliko sluzi. Priporočamo, da jih enkrat operete in potem nadaljujete z rednim dnevnim pršenjem. To lahko naredite večkrat na dan.

Kalčki in kalilnik

Kalčki in kalilnik

Najboljši so mladi kalčki omenjenih rastlin, saj imajo bolj blag okus.

Uporaba domačih kalčkov

kalcek

Domači kalčki so odlična popestritev za solate in razne priloge k jedem. Sveže uživamo tudi samostojno. Najbolj koristni in uporabni so presni brez toplotne obdelave. Če jih kuhamo jih lahko dodamo tudi rižotam, raznim omakam in juham.

 

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


komentar na “Domači kalčki

  1. Stanka

    Hvala za nasvet. Rada pa bi slišala tudi vaše mnenje o tem kje in kako prodajajo kalčke in kalilnike? ali se vam zdi prav, da je to na oddelkih, kjer prodajajo tretirana semena za sejanje v zemljo? to sem zasledila v Merkurju in nekoč tudi v Kalii. Sem opozorila trgovce, da gre v tem primeru za hrano, ki jo uživaš surovo in za kaljenje semen za setev, pa so me čudno gledali. kaj menite vi?
    Želim lep dan, Stanka

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.