*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako gojimo flamingovec?

Flamingovcu ustreza sobna temperatura in visoka zračna vlaga

Flamingovec ali Anthurium izhajajo iz tropskih gozdov Srednje in Južne Amerike, kjer večina vrst raste kot epifit v pazduhah vej, nekatere vrste uspevajo tudi na tleh. Najbolje se znajde na okenski polici ali mizi, kjer ni prepiha.

ANTHURIUM 1

Rastlina ima velike srčaste liste, ki imajo lep lesk. V nasprotju z ciklamo, azalejo, primulo, je flamingovec toploljuben in potrebuje v stanovanju temperaturo nad 18 ˚C in visoko zračno vlago.

Kako dolgo in kje cveti flamingovec?

Posamičen obarvan ovršni list na rastlini obstane več kot 3 mesece. Tako rastlina lahko cveti tudi vse leto. Cveti lahko tudi pozimi. Koliko časa bo rastlina cvetela po nakupu ne moremo vedeti. Zaupamo lahko samo iskrenosti trgovcev.

Če pa ravno opazimo novo pošiljko, jo hitro vključimo v širjenje zbirke sobnih rastlin.

Cvet pri flamingovcu ni najbolj prepoznaven ovršni list, ampak izrastek, ki ne predstavlja del ženskega cveta. Ta tvorba je namreč socvetje, cvet flamingovca pa je majhna pikčasta tvorba v njej.

Poznamo veš različnih flamingovcev

Kot sobne lončnice lahko gojimo več vrst flamingovcev. Ovršni listi so največkrat obarvani rdeče, zasledimo tudi druge barve.  Zasledimo nekoliko višje in nižje rastline. Tisti hibridi, ki so majhni bodo majhni tudi ostali. Manjši bodo tudi cvetovi oziroma ovršni listi.

ANTHURIUM 2

Nekateri hibridi imajo take ovršne liste, da so listi najprej rdeči, rožnati ali beli. Po določenem obdobju pa se barva ovršnih listov spremeni v zeleno barvo.

Taki listi opravljajo svojo osnovno nalogo. To pa je fotosinteza, ki jo opravljajo tudi navadni listi.

Da ne oviramo fotosinteze liste redno brišemo z vlažno krpo. Tako uspešno odstranjujemo prah, tudi pore listov se na ta način ne mašijo.

Dognojevanje flamingovca

Za bogato cvetenje moramo flamingovec dognojevati z gnojilom za tekoče rastline, ki ima nekoliko več kalija. V času najbujnejše rasti od pomladi do jeseni tedensko, pozimi pa enkrat na mesec.

Pršenje, zalivanje in lega

Flamingovcu poizkušamo približati razmere, ki so v vlažnih tropskih gozdovih. Za temperaturo v notranjih prostorih ni težav. V naših bivališčih je največji izziv zagotoviti ustrezno zračno vlago.

Flamingovec zagotovo uspeva bolje, če ga redno rosimo. Treba je vedeti, da pršila z leskom, ki jih kupimo v trgovinah niso najbolj primerna. Rastline so trenutno lepe, če pršimo z njimi pršimo po listih rastlina lahko tudi propade. Taka pršila cvetličarji največkrat uporabljajo za rezano cvetje in pršenje šopkov. Če je možno za pršenje uporabljamo mehko vodo.

Zalivamo ga z mehko vodo. Če voda vsebuje preveč apnenca nam lahko začnejo bledeti listi.   Poskrbimo tudi za to, da voda ni prehladna, kar ob prekomernem zalivanju še hitreje privede do gnitja korenin in posledično rumenenje listov.

Flamingovec moramo zalivamo skrbno. Paziti moramo, da se substrat ne izsuši. Zalivamo zmerno, da je koreninska gruda stalno vlažna. Nikoli ne sme stati v vodi, da korenine ne zgnijejo.

Lepo uspeva na zahodni strani, kjer ga v poletnem času zasenčimo. Ne postavimo ga na južno okensko polico.  Flamingovcu v stanovanju najbolj uspeva v delno senčnem prostoru s posredno svetlobo. Ne mara direktnega sonca.

Najbolj mu ugaja vzhodna lega, ki ima le jutranje sonce. V primeru zahodne ali izpostavljene južne lege poleti poskrbimo za senčenje z zaveso. To naredimo v času najhujše pripeke. Pozimi je lahko izpostavljen direktnemu soncu.

V kakšno zemljo in kdaj presadimo flamingovec?

Flamingovec v naravi uspeva kot epifit v pazduhah vej tropskega rastlinja in ga ni treba presajati takoj, ko preraste lonček. Praviloma ga presajamo takrat, ko preneha s cvetenjem. Zadostuje, če ga presadimo vsako drugo leto. Vsekakor je pomembno, da ga presadimo pred ali po intenzivni vegetaciji. Začetek vegetacije nastopi pomladi, konec vegetacije pa jeseni.

Praviloma ga presajamo v zgodnje pomladanskem času in to takrat, ko ne cvetijo. Presajanje lahko opravimo tako, da eno številko večji lonček napolnimo substratom za orhideje, ki mu dodamo nasekljan močvirski mah. Slednji pomaga pri vzdrževanju optimalne vlage v substratu.

Če močvirskega maha nimamo pri roki, lahko v polovičnem razmerju mešamo substrat za orhideje in substrat za cvetoče sobne rastline. Priporočamo tudi uporabo šotnih substratov ali substratov za cvetoče lončnice.

Razmnoževanje flamingovca

Če se na starejših rastlinah flamingovca razvijejo stranski poganjki, ki se ukoreninijo v substrat jih ob presajanju razdelimo in pridobimo novo rastlino. Poganjke najprej opazimo na zračnih koreninah.

Pravilno odstranjevanje porumenelih listov

Pri odstranjevanju starejših porumenelih listov smo previdni. Nikoli jih ne odtrgamo ali odrežemo pri osnovi. Če jih odrežemo pri osnovi rastlina ne bo tvorila novih cvetnih stebel.

Za razvoj novih poganjkov (cvetna stebla) poskrbimo tako, da rastlino prikrajšamo 3 do 4 prste (širina prsta) nad osnovo. Tako bo rastlina pognala nova cvetna stebla in listne pazduhe.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


12 komentarjev na “Kako gojimo flamingovec?

 1. Marijana

  Pozdravljeni,
  zanima me, zakaj se pri mojem flamingovcu (imam ga približno dve leti, cvetovi so lila barve) novi listi in pogosto tudi cvetovi ne morejo odpreti in lepo zravnati, ker so tako močno zviti skupaj, kot, da so ukleščeni v osnovo, iz katere izraščajo. Pogosto jim moram pomagati, da se lahko odprejo, tako, da jih poskušam razpreti, a ker so tako nežni, se hitro poškodujejo ali celo odtrgajo.
  Hvala za odgovor!

  Lp, Marijana

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   najverjetneje se to dogaja iz razloga, da mu manjka zračne vlage. Flamingovci sicer lahko cvetijo-pocvitajo celo leto. Glavno cvetenje se začne nekje maja. Takrat ga prenesemo v zasenčen prostor na vrtu, kjer ima tekom poletja vse kar potrebuje tako kot v naravi. V sobi pa se večkrat dogodi kar opisujete.

   Lep pozdrav!

   Odgovori
 2. Marija Veršnik Keržič

  Spoštovani,
  imam dva flamingovca, ki sem ji presadila že pred dvemi leti in od takrat nista zacvetela. Kaj naj bi bilo narobe ? Sicer lepo uspevata in imata bogate liste.

  Hvala in lep poozdrav

  Odgovori
 3. Sonja

  Pozdravljeni
  Opažam da so moji listi na flamingovcu začeli na koncu se sušiti oz. so postali rjavi.
  Sem jih predčasom presadila, odstranila vse suhe že takrat rjave liste a se je taisti problem ponovno pojavil. Kaj je narobe.

  Hvala za odgovor in LP Sonja

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Sonja flamingovcu listo rumenijo zaradi naslednjih razlogov: preobilno zalivanje, presuh zrak idr. Prosimo pošljite nam fotografijo, da točno ocenimo.

   Odgovori
 4. Metka

  Tudi jaz imam to čudovito rastlino le na mojih listih so kot nekakšna rjasta lisa pa sem te liste vse otrgala sedaj opažam na novih listih isto prosim za pomoč hvala Metka

  Odgovori
 5. Nevenka

  Pozdravljeni
  Imam flamingovec komaj par mesecev pa mu listi ratujeo rjavi oz kar črnkasti kaj bi lahko bilo.

  Odgovori
 6. Barbara

  Pozdravljeni!
  Tudi jaz imam flamingovec, star 2 leti. Najprej sem ga imela v lončku v katerem sem ga dobila, naslednje leto sem ga presadila v večji lonček, ker je rastel kot nor.
  Bil je v redu, pridno rastel, sedaj pa že 3 mesece opažam, da ima rjave lise po listih in tudi po cvetovih in tudi pri pomladkih opažam te lise.
  Prosim za nasvet. Je pa res, da sem ga prvo leto imela na okenski polici sedaj ga pa imam 3 metre stran od okna na tleh.

  Odgovori
 7. ANDREJA

  ALI LAHKO FLAMINGOVEC DAM ČEZ POLETJE NA TERASO,KER JE BOLJ TOPLO KOT V STANOVANJU

  LP ANDREJA

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.