Gnojenje čebulnic

Da ne bomo razočarani, si preberimo nekaj nasvetov strokovnjaka za okrasne trajnice Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

Da bomo več let zapored zadovoljni s cvetenjem, že na začetku dobro pripravimo rastišče. Zemljo založno pognojimo, ne smemo pa pretiravati, saj bi prehuda koncentracija gnojil, še posebno, če bi ta prišla v direkten stik z mladimi koreninicami, lahko naredila več škode, kot koristi. Priporočljivo je torej poseganje po organskih gnojilih, odličen je tudi dober domač kompost.

Tako spomladanske kot tudi poleti cvetoče čebulnice za uspešno rast in cvetenje potrebujejo fosfor, ki pospeši tvorbo korenin. Ker ta element le s težavo širi po zemlji, zato moramo gnojila obogatena z njim vkopati neposredno med čebulice oz. gomolje. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da ga ne rastline ne bodo mogle koristiti. Priporočljivo je, da ga dodamo že na dno jamic za sajenje, ali pa ga enostavno vkopljemo že pri pripravi gredic.

Nasad čebulnic

Nasad čebulnic

Nasade čebulnic, ki jih ne bomo izkopavali in so zasnovani za trajno bivanje v določeni gredi, je priporočljivo vsako leto dognojiti. Spomladi cvetočim že jeseni v tla vkopljemo organsko gnojilo ali NPK (10-10-10).

Če so tla zelo izčrpana ali so tla zelo propustna in se veliko hranil izpere v globlje plasti, raje pognojimo dvakrat v manjših količinah ali pa samo spomladi v začetku rasti. Izogibati pa se moramo gnojenju v času cvetenja, saj lahko energijo rastlin preusmerimo v rast korenin in s tem skrajšamo obdobje cvetenja.

Tiste čebulnice, ki nas razveseljujejo v poletnem času raje v manjših odmerkih dognojujemo vse od pojava prvih poganjkov do nastavka cvetnih popkov. Tudi v tem primeru lahko uporabimo NPK (10-10-10) ali si pomagamo z obnavljanjem organske zastirke iz dobrega komposta.

Pa še nekaj o pH vrednosti tal. Večini čebulnic najbolj ustrezajo tla s pH vrednostmi med 6 in 7. Bolj kisla tla poapnimo, v preveč bazična pa vkopljemo čim več organske snovi (preperel hlevski gnoj, kompost, listovka, odpadle iglice…) in s tem nekoliko popravimo morebitna ekstremna stanja.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

©Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Gnojenje čebulnic

  1. robert

    Super članki
    Sam sem velik ljubitelj čebulnic.
    Ljubiteljsko zbiram razne čebulice-hijacinte,tulipane,narcice,itd-najbolj ponosen pa sem na svojo zbirko lilij,trenutno je v zbirki cca 250 različnih lilij.Vseh čebulic pa je trenutno nekje okoli 6000,prav rad preberem vaše nasvete in napotke.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *