*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

3 nasveti za gojenje orhidej

Za nasvet o gojenju orhidej smo se posvetovali pri strokovnjaku Tomažu Jevšniku.

1. Rast listov in cvetenje orhidej

Cvetna stebla so zelo krhka, zato skrbno pazimo, da jih med rastjo ne poškodujemo. Priporočljivo jih je pritrditi na palčko, lahko pa jih pustimo rasti tudi brez nje, če nas seveda ne moti njihov viseč način rasti.

Orhideje falenopsis

Orhideje falenopsis

Ciklus cvetenja je posledica nizkih temperatur, ki zamenja obdobje višjih, poletnih temperatur. V toplem delu leta se falenopsisi trudijo pridobiti čim več listne mase, ki pomeni energijo za poznejše cvetenje. Iz tega lahko sklepamo, da bosta količina cvetov in trajanje cvetenja minimalna, če je rast listov zaradi katerega koli razloga slaba.

Bistveno je torej, da poskrbimo za dobre rastne pogoje v toplem delu leta in omogočimo optimalno rast zelenih delov, ki proizvajajo in skladiščijo sladkorje. Rast cvetnega stebla in popkov bo zato ob ohladitvi sledila le, če je rastlina nakopičila dovolj energije za cvetenje. Sicer obdobje hladnejših temperatur ne bo spodbudilo cvetenja, saj rastlina ni dovolj močna, da bi si ga lahko privoščila.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige, ki jo je napisal naš sogovornik Tomaž Jevšnik.  Knjiga podrobno opisuje gojenje najpomembnejših rodov tropskih orhidej.

2. Vpliv letnih časov na rast in cvetenje orhidej

Orhideje, ki jih imamo najpogosteje v domačem domu izvirajo iz območja med Indijo in severno Avstralijo, kjer temperature le redko zdrsnejo pod 18 °C. 

V naravi je rast falenopsisovih listov omejena le na nekaj tednov, ko nizke temperature monsuna zmanjšajo hitrost rasti. V naših domovih je omejujoč dejavnik poleg nekoliko nižjih temperatur predvsem kratek zimski dan, ki za več mesecev zmanjša aktivnost listov.

Ker se mu brez umetne svetlobe ne moremo izogniti, se morajo orhideje in naša oskrba prilagoditi tem spremembam.

Rast cvetnih stebel.

Namig. Falenopsisi cvetijo v različnih letnih časih, ponavadi pa se rast cvetnega nastavka začne po obdobju nižjih temperatur, med 18 in 22 ºC.

To pomeni, da bomo v zimskih mesecih omejili zalivanje, saj traja dlje časa, da se substrat v lončku popolnoma presuši. Prilagoditi je treba tudi gnojenje, ki ga lahko popolnoma prekinemo za vsaj dva meseca, kot je to razvidno iz spodnje razpredelnice.

falenopsis tabela

Nasvet. Upoštevanje vpliva letnih časov na rast falenopsisov in zmerno zalivanje ter gnojenje rastline pozimi bo omogočilo, da se izognemo gnitju korenin, ki je lahko usodno za vso rastlino.

3. Zimsko obdobje – čas kurilne sezone in gojenje orhidej

Falenopsisi dobro prenašajo nizko zračno vlago, kar pa ne pomeni, da se dobro počutijo ob delujočih grelnih telesih. Zato jim moramo zagotoviti svetel prostor ob oknu na vzhodnem ali zahodnem delu hiše, ki je vsaj meter stran od radiatorjev.

Orhideje in druge tropske rastline postavimo ob okno na poplavni pladenj. Tako dobijo potrebno vlago in svetlobo. Lažje bo tudi zalivanje.

Orhideje in druge tropske rastline postavimo ob okno na poplavni pladenj. Tako dobijo potrebno vlago in svetlobo. Lažje bo tudi zalivanje.

Vpliv sušenja lahko zmanjšamo tako, da nanje položimo vlažne brisače ali posodo z vodo. Zelo koristna je namestitev podstavka, v katerega nasujemo pesek in nalijemo vodo ter nanj nato postavimo skupino orhidej. S peskom zagotovimo, da kljub stoječi vodi v podstavku korenine orhidej niso v vodi.

Zeleni svet priporoča:

Še več nasvetov za uspešno gojenje orhidej najdete v odlični knjigi:
Orhideje “Gojenje tropskih orhidej” 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige, ki jo je napisal naš sogovornik Tomaž Jevšnik.  Knjiga podrobno opisuje gojenje najpomembnejših rodov tropskih orhidej.

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *