*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Grah

Plodovi stročnic so zelo zdravi in vsebujejo veliko beljakovin rastlinskega izvora. Užitni del graha so mlada, sveža zrna in stroki. V zrnju najdemo tudi vse pomembne vitamine. Največ jih je vedno v kalčkih, ki se v zadnjih letih tudi uveljavljajo v prehrani.

Grah sejemo zgodaj spomladi

Grah pred setvijo čez noč namočite v topli vodi ali kamiličnem čaju, ki tudi nekoliko razkuži seme.

S setvijo graha pohitite saj obožuje hladna tla. Grah nizkih sort posejte čim prej spomladi (začetek marca), tako boste imeli hitrejši pridelek.

Grah tudi veliko bolje cveti in nastavlja stroke, če so noči hladne oz. še obstaja nekoliko večja razlika v temperaturi med dnevom in nočjo. To je v maju še možno kasneje pa se ta razlika že izbriše.

Zadnji roki setve nizkega graha so do konca avgusta, vendar se poletne setve zaradi nevarnosti pepelaste plesni ne priporočajo.

Nizki grah na rogovilicah.

Nizki grah na rogovilicah.

Visok grah je priporočljivo sejati nekoliko kasneje, kot nizki grah, zato priporočamo setve v aprilu. Visok grah sejemo do konca junija, vendar je bolj priporočljivo, da ga sejemo samo do konca maja.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Setvena razdalja graha in druga opravila

Zrnje graha posejte 30 do 40 cm narazen med vrstami, v vrsti upoštevajte razdaljo približno 5 cm, seme sadite 2 do 3 cm globoko.

Po setvi površino prekrijte z zaščitno mrežo, da ptice ne izkopljejo semena. Oporo pri nizkem grahu postavite med vrste, tako bo grah na razvejano grmičevje rasel z obeh strani.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Nekateri nizke sorte graha gojijo tudi brez opore. Visoke sorte graha so hvaležne za oporo v vrsti, saj se zelo dobro oprijemajo.

Visok grah potrebuje mrežo za oporo.

Visok grah potrebuje mrežo za oporo.

Gnojenje graha

Visok grah lahko pognojite z manjšimi količinami komposta ali drugih organskih gnojil. Gnojenje pri nizkem grahu izpustite. V obeh primerih spomladi lahko dodate nekoliko kamene moke ali lesnega pepela, ki vsebuje kalcij in kalij.

Grahu zelo ugaja tudi redno zalivanje z naravnim tekočim organskim gnojilom na osnovi alg. Po spravilu graha naj korenine ostanejo na vrtu, saj obogatijo tla z dušikom in regenerirajo tla.

Kaj sejemo in sadimo z grahom?

Nizki grah ne potrebuje lastne gredice. Lahko naredimo podobno kakor pri nizkem fižolu in ga sejemo v mešanih posevkih z glavnimi vrtninami. Dobro se obnesejo kombinacije s kumarami, solato in zeljem.

Grah skupaj s solato in zeljem.

Grah skupaj s solato in zeljem.

Dobri sosedje graha so tudi špargelj, špinača, sladka koruza, koleraba, repa, melone, lubenice, krompir, endivija, redkvica, buče, blitva.

Kombiniramo ga lahko tudi z gorjušico, ognjičem, koprcem, zeleno in sladkim komarčkom.

Bolezni in škodljivci graha

Najpogostejši škodljivci so uši, med boleznimi pa rje, pepelasta plesen in viroze.

Pri zelo zgodnji setvi se praviloma izognete o ušem, graharju in pepelasti plesni, upoštevajte tudi kolobar.

Izogibajte se pretiranemu gnojenju z dušikom, saj je grah v tem primeru bolj občutljiv na bolezni in škodljivce. Če se želite izogniti graharju, seme graha pred setvijo za nekaj dni postavite v zamrzovalnik.

Slabi sosedje graha

Slabi sosedje graha so česen, čebula, drobnjak, por, šalotka, paprika, paradižnik in fižol.

Spravilo pridelka graha

grah

Grah je najbolje trgati sproti, tako rastline cvetijo in rodijo naprej. Bolj izenačeno in istočasno rodi nizki grah, ki je tudi zgodnejši.

Dalj časa in nekoliko kasneje pa boste obirali srednje visoke in visoke sorte, ki dajo tudi  večji pridelek.

Sladkorni grah ima užitne tudi mlade stroke, zato ga trgajte že zelo mladega. Če želite prihodnje leto sejati svoje seme graha, pustite nekaj rastlin, da dozorijo do konca.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


4 komentarjev na “Grah

 1. Milena Humski

  odličen in izčrpen članek o grahu- meni zelo lepo uspeva ker delam tako, kot je napisano

  Odgovori
 2. Milena Humski

  odličen članek o grahu, natanko tako sama delam in imam običajno dve oberatvi.Po par kg ga naberem.

  Odgovori
 3. Judita

  Pridelamo dovolj za samooskrbo, problem je zima, mraz. Odločila sem se, da ne bom jeseni sadila sadik, ki naj bi prezimile. Ja, so prezimile, pozimi pa sem morala tudi jaz kupovati zelenjavo.
  Sem na Krasu, tudi tukaj je mraz, predvsem pa je burja tista, ki vse uniči.
  Sicer pa redno berem in upoštevam nasvete.
  Zdaj pa grem saditi bob, grah, sejati stebelno zeleno, špinačo, motovilec pa že pridno papamo, ja pa regrat ne smem pozabiti. Njam, bi rekli moji.
  Uživam, ko brskam po zemlji, vsi pa uživamo, ko raste in se sladkamo z domačim.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.