10 načrtov za zelenjavni vrt, visoko gredo, rastlinjak in vrt brez prekopavanja

Vsebina je pripravljena s pomočjo knjige Vrtnarim načrtno (NOVO),  ki jo je izdala ČZD Kmečki Glas.

Zasaditveni načrt za zelenjavni vrt spomladi, poleti, jeseni in v zimskem času

Našli smo rešitev za načrt manjšega ali večjega zelenjavnega vrta. Vsi, ki imate manjši vrt, poiščite svoj zasaditveni načrt za vrt, ki je velik 4 x 4 m, 4 x 5 m ali 7 x 7 m. Ne zgrešite tudi najboljših kombinacij za večji vrt, ki je velikosti 10 x 10 m ali 15 x 10 m. Skice za zasaditve poiščite v knjigi Vrtnarim načrtno

zelenjavni vrt

Izberite svoj idealni načrt za manjši ali večji zelenjavni vrt.

kolobar

Primer preprostega štiriletnega kolobarja brez predposevkov in naknadnih posevkov.

PRIMER:

 1. poljina: paradižnik
 2. poljina: zelje
 3. poljina: korenček
 4. poljina: rdeča pesa

Ustvarite svoj vrt okusov in uživajte v obilnem pridelku, saj predstavljamo kombinacije za predposevek, glavni posevek in naknadni posevek. Rešili smo tudi težavo s kolobarjem in gnojenjem. Z našo rešitvijo boste vrtnarili v skladu z naravo in si zagotovili obilen pridelek.

👉 KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi VRTNARIM NAČRTNO (NOVO!). 📗 Knjigo Vrtnarim načrtno si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 928 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Zasaditveni načrt za zelenjavni vrt in sledenje vrtnin na gredi

Predstavljamo vam zasaditveni načrt za paradižnik. Predposevek paradižnika je lahko motovilec in berivka, saj ti dve vrtnini ne spadata v isto botanično družino in nista v sorodstvu. Omenjeni vrtnini poberemo pred sajenjem paradižnika.

Paradižnik je torej glavni posevek, ker na gredi ostane največ časa. Po spravilu paradižnika lahko na isto gredo sadimo česen, ki predstavlja naknadni posevek. Za kolobar v naslednjem letu torej upoštevamo paradižnik, ki je v tem primeru glavni posevek.

Menjava poljin v 7-ih letih na vrtu 4 x 5 m.

Vrt januarja, februarja, …, avgusta, novembra in decembra

S pomočjo knjige Vrtnarim načrtno smo zasadili naš zelenjavni vrt. V knjigi boste našli 10 načrtov za vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo.

Vrstenje zelenjadnic na vrtnih gredicah še nikoli ni bilo bolj enostavno. Avtor priljubljene knjige je priznani slovenski strokovnjak Igor Škerbot, ki priporoča, da knjigo vzamete s seboj na vrt in skupaj z njo vrtnarite.

Vrtnarite načrtno in uživajte v bogatem in zdravem pridelku.

 

Na ta način je vrt poln zelenjave pozimi, spomladi, poleti ter jeseni. Če sledite navodilom za setve in sajenje, bo vrt po mesecih nagradil z bogatim pridelkom. V knjigi Vrtnarim načrtno so predstavljeni načrti za različne velikosti vrta, in prav vsak vrtnar zagotovo najde svojo rešitev.

Paradižnik in dobri sosedje, ki jih kombiniramo na naši gredici

Na konec grede paradižnika je dobro saditi baziliko, in to vsaj pol metra stran od sadike, ker drugače ustavite rast paradižnika. Na našem vrtu smo na zunanji rob grede paradižnika sejali nizek fižol, ki smo ga po spravilu zamenjali s špinačo. Špinačo lahko v poletnem času sejete tudi v senco paradižnika, saj takrat že odstranite spodnje liste.

Tabela dobrih in slabih sosedov pri paradižniku:

V prostor med paradižnikom smo spomladi sejali redkvico, ki hitro raste in prekrije gredo s svojimi listi. Možne so tudi druge kombinacije, ki jih odkrijte s pomočjo brezplačne tabele dobrih in slabih sosedov na vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za BREZPLAČNO tabelo dobrih in slabih sosedov (PDF), ki vam pomaga kombinirati vrtnine in zelišča na vrtu.

Kaj vam ponuja Igor Škerbot v svoji knjigi “Vrtnarim načrtno”?

Igor Škerbot je rešil problem kolobarja in kombinacije za predposevek ter naknadni posevek pri skoraj vseh glavnih vrtninah. Tako boste vedeli, kaj sejati ali saditi spomladi, poleti in jeseni. Na ta način boste z lahkoto uredili svoj vrt s pomočjo enostavnega zasaditvenega načrta.

Knjiga Vrtnarim načrtno je opremljena z risbami zasaditev. Tako si jih najlažje predstavljate v prostoru in jih tudi izvedete na svoji vrtni gredi. Avtor se je zadeve lotil zelo sistemsko, saj je rešil številne vrtne izzive in kolobar, ki vrtičkarjem predstavlja največje težave.

Knjiga “Vrtnarim načrtno” vam olajša načrtovanje in sajenje na vrtu.

👉 KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi VRTNARIM NAČRTNO (NOVO!). 📗 Knjigo Vrtnarim načrtno si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 928 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Pravilno gnojenje in gnojilni načrt za vrt ali manjše polje

Igor Škerbot priporoča, da gnojite pametno in vsakih 5 let opravite osnovno analizo tal, ki jo izvajajo različni pedološki laboratoriji po Sloveniji. Tako boste pridobili podatke o zalogi nekaterih osnovnih hranil, pH reakciji tal in deležu organske snovi za vrt ali manjše polje.

Prav tako je dobro naročiti priporočilo za gnojenje glavnih vrtnin, saj prekomerno gnojenje vodi do večjega pojava bolezni in ostalih težav na vrtu. Igor Škerbot s poudarkom na pravilnem gnojenju poskrbi za optimalne pogoje rasti in razvoja rastlin, kar se odrazi v kakovostnem in obilnem pridelku na vašem vrtu ali polju.

VRT 4 X 5 m / Preprosto gnojenje za več kultur:

Primer gnojenja na poljinah (1, 2, 3, …, do 6) za vrt 4 x 5 m.

Pri nas gnojimo s polnim odmerkom komposta (70 litrov/10 m2) samo gredice s paradižnikom, papriko, jajčevcem, bučkami, kumarami, zeljem ter zgodnjim krompirjem. V knjigi “Vrtnarimo načrtno” je podrobno razloženo vse o gnojenju preostalih vrtnin, ki zahtevajo nekoliko manj ali skoraj nič hranil.

Tako boste pravilno gnojili korenje, visok fižol, čebulo ter ostalo zelenjavo. Manj bo obremenjeno tudi okolje, ki mu ne ustreza prekomerno gnojenje z dušičnimi gnojili (kompost, gnoj, briketi).

Zelenjavni vrt brez prekopavanja je najboljša rešitev za lahko delo

štihanje vrta in rahljanje tal

Ruske vile Premium so še posebno priporočljive za ženske, starejše vrtnarje in upokojence.

Priporočamo, da ustvarite svoj vrt brez prekopavanja in pripravite zemljo za zelenjavni vrt na najlažji način.

Pri delu vam bodo zelo v pomoč Ruske vile Premium, ki jih izdeluje mojster Andrej iz Žužemberka.

Uporabite jih pri pripravi gredice za predposevek, glavni posevek in naknadni posevek. Z njimi najlažje delajo ženske in starejši vrtnarji, kar je pri klasični pripravi tal skoraj nemogoče.

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil Premium, ki so iz najboljših materialov in v celoti narejene v Sloveniji. Za kakovostno izdelavo in materiali stoji mojster Andrej iz okolice Žužemberka. Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 040 669 449, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

BREZPLAČNO POŠTNINO za Ruske vile Premium vam podarimo, če pri nakupu v spletni trgovini eHorti  VPIŠETE kodo: RUSKEVILE1

Primerjavo med Ruskimi vilami Premium in Ruskimi vilami Hobi si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

Enostaven in pregleden koledar opravil za vrt s pomočjo časovnice

Na svojem vrtu upoštevajte optimalne termine za vzgojo sadik, setev, sajenje na vrtu, presaditev na stalno mesto in spravilo pridelka. Vse to vam omogoča pregledna in enostavna časovnica oz. koledar opravil, ki je podrobno predstavljen v knjigi “Vrtnarim načrtno.”

Zahvaljujoč tej časovnici boste lahko načrtovali svoje vrtnarske aktivnosti vnaprej, kar bo zagotovilo optimalne pogoje za rast in razvoj rastlin. Ne glede na to, ali gre za sezonsko sajenje, obdelavo tal ali spravilo pridelka, boste s pomočjo časovnice lažje sledili pomembnim opravilom skozi vse leto.

Časovnica oz. koledar opravil za papriko je povzeta iz knjige Vrtnarim načrtno.

 

Načrt za vrt uživanja na terasi ali balkonu, ki osrečuje vsakogar

Ne zgrešite načrta za vrt na visoki gredi, ki je velikosti 1,2 x 2 m in 1,2 x 4,8 m. Na manjši gredi lahko v prvem letu skupaj sadite brokoli, solato, kolerabico, por in korenček. Za predposevek je možno kombinirati solato, špinačo in korenček. Naknadni posevek pa je lahko radič.

Visoka greda 1,20 x 2 m

Načrt za predposevek, glavni posevek in naknadni posevek na visoki gredi, ki je dimenzije 1,2 x 2 m.

Knjigo “Vrtnarim načrtno” je napisal Igor Škerbot.

S pomočjo knjige Vrtnarim načrtno si lahko ustvarite svoj vrt obilja na balkonu ali terasi. V mestu si lahko ustvarite tudi vrt na strehi, ki je ravna in omogoča postavitev visoke grede. To je možno na mnogih stavbah v urbanem okolju, če se s tem strinjajo ostali stanovalci.

Zeleni svet priporoča:

Igor Škerbot je napisal knjigo “Vrtnarim načrtno” zelo sistematično. Ta pripomoček za vsakega vrtnarja vsebuje ogromno skic za zasaditveni načrt.

Tako uporabna in razumljiva knjiga za vrtičkarje še ni bila napisana. Z njo boste lahko odkorakali na vrt in prenesli idejne zasaditve na svoje gredice. Knjiga bo postala vaš stalni spremljevalec, saj vam nazorno predstavlja pravilno sledenje vrtnin na gredi, kolobar in gnojenje.

👉 KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi VRTNARIM NAČRTNO (NOVO!). 📗 Knjigo Vrtnarim načrtno si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 928 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Brezplačno darilo za vse:

 

KLIKNITE TUKAJ za BREZPLAČNO tabelo dobrih in slabih sosedov (PDF), ki vam pomaga kombinirati vrtnine in zelišča na vrtu.

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “10 načrtov za zelenjavni vrt, visoko gredo, rastlinjak in vrt brez prekopavanja

 1. Štefanija

  Super nasveti,
  me pa zelo zanima ,kaj priporočate ,kako se znebiti rdečih polžev ?
  Lani je bilo precej deževno in so mi vse sproti požrli ,čeprav sem jih pobirala ,trosila modre kelate in tudi sodo bikarbono, toda vse zaman.
  Lp Štefanija

  Reply
 2. Renata

  Pozdravljeni, rada prebiram vaše nasvete, me pa zmede nekaj nasvetov v tem članku-zelje in paprika naj ne bi bila poleg paradižnika, na sliki in načrtu pa sta soseda?
  hvala

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *