Prikupne ideje za jesensko ureditev groba na trajnostni način

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki zmanjšajo zalivanje za polovico.

Okviro idejno zasaditev groba lahko postavite že v trgovini

Vrtni oddelki v večjih trgovskih centrih in vrtnarijah so jeseni dobro založeni z rastlinami, ki jih sadimo na grob. Izbirate lahko med različni trajnicami in cvetočimi jesenskimi lepoticami, ki so v tem času najlepše.

zasaditev za grob

Idejno zasaditev za grob kombiniramo že v trgovini.

Poleg rastlin si priskrbite še pesek, zemljo in Urbanscape Zelene kocke, ki poskrbijo, da hojhere, šaši in ostale trajne rastline lažje preživijo sušna obdobja med letom.

V jesenskem času je na izbiro veliko število rastlin, ki jih sadimo na grob.

Postopek dela na grobu in trajnostna ureditev groba

Delo na grobu je najlažje opraviti v lepem in sončnem jesenskem vremenu. Pred začetkom dela odstranimo rastline, ki jih želimo zamenjati, saj smo jih običajno sadili konec pomladi.

Na grobu je treba zamenjati zemljo in jo obogatiti z novo. V času postopka menjave zemlje je treba poskrbeti za dodatek Urbanscape Zelenih kock, ki bodo v naslednjem letu občutno zmanjšale zalivanje.

Zelene kocke dodamo v posode in zemljo na vsakem grobu

Okrasne trave, hojhere, jesenske astre in ostale privlačne trajnice na na grobu najbolj ogroža suša, ki je najbolj izrazita v poletnem času. V trajni jesenski zasaditvi menjamo samo mačehe in rastline, ki so občutljive na mraz.

Na grobu nismo prisotni vsak dan, zato je treba poskrbeti, da rastline ne trpijo pomanjkanja vode. Suša je pogosta že v zimskem času, v marcu, najbolj izrazita pa je v poletnih mesecih.

zelene kocke

Za dodatek Zelenih kock so zelo hvaležne zasaditve v posodah.

Zato že v času sajenja poskrbimo za dodatek Urbanscape Zelenih kock, ki so povsem naravnega izvora. Z zemljo jih mešamo v razmerju 1:5.

 

Zelene kocke vmešamo v globino korenin in jih na koncu pokrijemo z zemljo. Tako bo treba rastline na grobu ali posodi manj zalivati.

Rastline v zasaditvi so tudi bolj varne pred izsuševanjem, ki je na grobovih in v posodah zelo pogost pojav. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

Urbanscape Zelene kocke dodamo v zemljo pred zasaditvijo groba.

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki zmanjšajo zalivanje za polovico. Trajne rastline na grobovih, posodah in koritih tako ne bodo trpele suše.

Temen marmor smo popestrili z zasaditvijo v barvitih jesenskih tonih

Pri izbiri rastlin je treba upoštevati barvo groba, da je skladna z njegovo celostno podobo. V našem primeru smo kombinirali rastline, ki poživijo temen marmor. V ospredju smo sadili mačehe v rumeni barvi, jesensko vreso v svetlem tonu, ki jo dopolnjuje hojhera z obarvanimi listnimi žilami. V ozadju je skimija, ki se bohoti z barvitim socvetjem, rumena krizantema in zeleni mahek.

zasaditev grob

Primer celostne zasaditve groba v jesenskem času.

Na belo prodnato podlago smo dodali krizantemo, ki se ujema z zasaditvijo v ospredju. V svetlih tonih je tudi zasaditev v posodi, ki smo jo umestili v ospredje groba. Tako je grob v novi jesenski preobleki celostno urejen.

Čiščenje površine groba in cvetoče rastline

Po sajenju ne pozabite zaliti nasada in očistiti nagrobnik. Pred čiščenjem nagrobnika poskrbite za dodatek peska ali marmorja. Čiščenje marmorja je najlažje s krpo in vodo iz zalivalke. Površino najprej polijete z vodo, očistite in na koncu sperete z vodo. Sledi končno brisanje s suho krpo.

Pred 1. novembrom prinesemo na grob še sveže cvetje ali cvetoče krizanteme. Tako bodo na grobu najlepše pred praznikom vseh svetih.

rastline za grob

Cvetoče rastline prinesemo na grob konec oktobra, da jih ne poškoduje jesenska slana.

Zeleni svet priporoča

Na grobu so rastline podvržene ekstremnim razmeram. To se na trajnih rastlinah v zasaditvi še posebno opazi v poletnem času. V zadnjih letih so pogoste tudi spomladanske suše. Priporočamo, da ob sajenju v zemljo dodate 1/5 Urbanscape Zelenih kock in izboljšate oskrbo rastlin z vodo.

zelene kocke green cubes

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Urbanscape Zelene kocke, ki zmanjšajo zalivanje za polovico. Trajne rastline na grobovih, posodah in koritih tako ne bodo trpele suše.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *