*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Idejna zasaditev manjšega groba

Rastline za zasaditev grobov izbiramo tako, da imajo bogat učinek. Svetujemo, da ob manjši površini prostor res dobro izkoristite in rastline najpej razporedite po površini groba. Za tem pričnemo s sajenjem.

Video nasvet za ureditev grobov smo pripravili v sodelovanju s strokovnjakom Maticem Severjem, s podjetja Trajnice Carniola.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka:

Najprej posadimo elegantno jesensko vreso

V manjšem nasadu priporočamo sajenje zimzelene jesenske vrese, ki je necvetoča oz. redko cvetoča. Razveselejvala vas bo s sveojimi koničastimi poganjki, ki se elegantno, pokončno razraščajo. Z njo ustvarimo majhno gosto zasaditev v kotu zasaditve.

Za popestritev zasaditve na manjšem grobu poskrbi travnolistni kolmež

Travnolistni kolmež sorte ‘Ogon’ poskrbi za popestritev zasaditve s svojimi rumeno-zelenimi suličastimi listi. Rastlina je trajnica in cveti v juniju in juluju. Če jo sadimo v vrtni gredi je dovolj, da na 1 m2 sadimo do 10 rastlin.

Brez mačeh ne gre

Harmonično v rumeno-zeleno zasaditev ob jesenski vresi in travnolistnem kolmežu popestrijo tudi rumeno cvetoče povešave mačehe, ki se lepo razraščajo. Sadimo jih skupaj v en sklop, tako dosežemo večji učinek. Tudi v tem primeru sadimo na gosto, saj želimo ustvariti aranžiarno kratkotrajno zasaditev do spomladanskega obdobja, ko mačehe zamenjajo druge rastline.

Za dokončni učinek harmonične zasaditve groba poskrbi mahek

Če želimo takojšnji učinek zgornje zasaditve v žarni ali manjši grob posadimo še rastlino, ki ji po domače pravimo mahek. Tako med mačehami in jesensko vreso naredimo malo svetlega kontrasta.

Travnolistni kolmež poskrbi za višino zasaditve, ostale rastline pa tvorijo lep primer harmonične zasaditve v hladnejših tonih.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *