*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Izbira sadike in dobri sosedje

Izbira dobre sadike za sajenje v domač vrt, rastlinjak, visoko gredo

Treba je vedeti, da velike sadike niso primerne za presajanje v domač vrt. Nikoli ne kupujemo sadik z očmi, ampak izbiramo pametno.

Na splošno velja, da manjše rastline boljše prenašajo presajanje kot velike. Priporočamo sajenje sadik slovenskih proizvajalcev. Njihove sadike so dobre kakovosti in dnevno sveže dostavljene. Take sadike imajo tudi v vrtu boljše možnosti za dober pridelek.

Iz embalaže slovenske sadike je enostavno prebrati za kakšne sadike gre. Pri sadikah iz tujine največkrat ne opazimo tipa solate (glavnata, rozetasta, …), paprike, paradižnika in ostalih vrtnin. Na embalaži največkrat ni slovenskih tekstov in navodil.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev kvalitetnih sadik vrtnin slovenskih proizvajalcev. V našem vrtu sadimo sadike Cornus. Sadike Cornus lahko poiščete v vseh večjih vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in manjših vrtnarijah.

Kvalitetna sadika solate v kultipaku.

Kvalitetna sadika solate v kultipaku.

Opise sort slovenskih proizvajalcev najdete na prodajnih mestih ali spletnih straneh proizvajalcev, kar ne velja za tuje sadike. Večji kot je lonček ali kultipak, bolje je za sadiko, saj v večji embalaži rastlina razvije dober koreninski sistem. Sadika naj ima bele korenine, primerno višino, število listov in premer rozete.

Tabela 1: Primerna velikost sadik za presajanje

primerna-velikost-sadike-tabela

prenesi tabelo PDF

Utrjevanje sadik pred presajanjem

Sadike pred sajenjem utrdimo.

Sadike pred sajenjem utrdimo.


Priporočamo, da sadike pred presajenjem na prosto dobro utrdimo.
To pomeni, da jih nekaj dni pred presajanjem navajamo na zunanje vremenske pogoje. To še posebno velja za plodovke kot so paradižnik, paprika, kumare, bučke, jajčevci.

Priporočamo, da so nekaj dni pred presajanjem na prostem cel dan, dan ali dva jih pustimo na prostem tudi ponoči.

Če omenjene rastline presajamo na prosto brez utrjevanja se lahko zgodi, da odpadejo cvetovi ali pa prve etaže cvetov sploh ne nastavijo. Pri solati in endiviji se lahko zgodi, da prehitro uideta v cvet.

Pravilna globina sajenja sadik zelenjave

Paradižnik, papriko, jajčevec, kumare in bučke lahko presajamo nekoliko globje, tako razvijejo boljši koreninski sistem. Pri globini sajenja bodimo previdni pri solati, zelju, cvetači, ohrovtu, brokoliju in ostalih vrtninah. Če jih sadimo pregloboko bomo zagotovo pridelali slabšo in manj kakovostno zelenjavo.

Priporočena globina sajenja za zelje, cvetačo, brokoli, ohrovt.

Priporočena globina sajenja za zelje, cvetačo, brokoli, ohrovt.

Vse omenjene sadike, razen plodovk sadimo na globino sajenja v lončku ali kultipaku. Sadiko naj po presajanju premetava veter. Nič ni hudega, če sadike ležijo na zemlji. V kratkem času se bodo postavile pokonci. Najslabše bomo naredili, če jih sadimo globje kot je treba.

Gnojenje in zalivanje ob presajanju

Ob presajanju v vrtu uporabimo gnojilo v obliki pelet. To je kakovostno gnojilo, ki ne vsebuje semen plevelov, v vrtu bo tudi manj strun, ki so poleg polžev in voluharjev glavni vrtni škodljivec. Če gnojimo samo s hlevskim gnojem imamo več možnosti, da nam strune napadejo solato, krompir, korenje in ostale vrtnine.

Gnojenje s konjskim gnojem v obliki pelet.

Gnojenje z organskim gnojilom v obliki pelet.

Sadike je treba zaliti takoj po presajanju. Če je zemlja suha je treba zaliti celo gredo, da zemlja ne krade vode sadiki. Sadike redno zalivamo prvih 14 dni do 3 tedne. Po tem obdobju so že bolj samostojne, ker je koreninski sistem že bolje razvit.

V poletnem času priporočamo tudi uporabo zastirke. Zastirka je v pomladanskem času koristna tudi v rastlinjaku, kjer so potrebe po vodi največje.

Dobri sosedje ob začetku rasti

Za izkoristek vmesnega prostora po sajenju paradižnika, paprike, solate, radiča, zelja in ostalih vrtnin je dobro poznati dobre sosede. Dobri sosedje bodo poskrbeli za zapolnitev praznega prostora, ki se na vrtnih gredicah, visokih gredah ali posodah pojavi v začetku rasti.

Primerna razdalja med kapusnicami in dobri sosedje.

Primerna razdalja med kapusnicami in dobri sosedje.

Ob kapusnicah največkrat sadimo nizek grah, bob, lečo, čičeriko, nizek fižol. Vmesni prostor lahko zapolnimo s hitro rastočimi vrtninami. V našem primeru smo sadili solato.

Tabela 1: Dobri sosedje vrtnin in razdalja setve ali sajenja

Dobri sosedje vrtnin in razdalja setve - Tabelaprenesi tabelo PDF

 

Priporočamo, da vrtnine sejete v vrste in preprečite pregoste setve in sajenje. Pregoste setve so vzrok za hitrejši pojav bolezni in škodljivcev.

V zgornji tabeli ste spoznali, da nekatere vrtnine ne potrebujejo svoje gredice. Tako med kapusnice (zelje, cvetača, ohrovt, …) priporočamo setev metuljnic (grah, nizek fižol, …), ki jih poberemo še pred glavnim pridelkom.

Zeleni svet priporoča:

Prednost pred tujimi sadikami imajo domače, slovenske sadike, ki zagotavljajo odličen domač pridelek.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev kvalitetnih sadik vrtnin slovenskih proizvajalcev. V našem vrtu sadimo sadike Cornus. Sadike Cornus lahko kupite v vseh večjih vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in manjših vrtnarijah.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


8 komentarjev na “Izbira sadike in dobri sosedje

 1. Marija Mohorič

  Tudi jaz bi rada kupone, pa jih ne morem natisniti, ker nimam tiskalnika,
  Redno si preberem vaša navodila in jih z veseljem upoštevam, Imam majhen vrtiček in mini rastlinjak.

  Lep pozdrav vaši skupini Zeleni svet.
  Marija

  Odgovori
 2. štefan hrupec

  spoštovani nemogoče je ločevati slabe in dobre sosede v majhnem vrtu.par metrov razdalje ne pomeni nič.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.