Skrb za jagode, paradižnik, solato, vrtnice in mikorizne glive, ki pomagajo rastlinam

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Vrtnice in izbira primernega prostora

Vrtnica je rastlina sonca in zahteva sončni prostor na vrtni gredi. Tako bo na rastlini manj bolezni, vrtnica tudi dobro raste in bujno cveti. Najbolj jim ustrezajo južne, jugovzhodne in jugozahodne lege. Na takih vrtnih gredah bodo s soncem obsijane več kot 8 ur na dan. Ustrezajo ji področja, ki so zračna in svetla.

villa fabiani kobdilj

Bujno cvetoče vrtnice v Kobdilju na Krasu (Villa Fabiani).

Najbolje se počutijo v zračnih, dobrih in bogatih ilovnatih tleh, ki jih redno rahlajamo. Vrtnicam je treba zagotoviti tudi dovolj prostora za rast. Na splošno je vrtnica vzdržljiva rastlina. V primeru, da sadimo novejše odpornejše sorte, je cvetenje izrazito tudi z omejeno uporabo kemičnih pripravkov.

Kako gnojimo vrtnice na domačem vrtu v pomladanskem času?

Vrtnice prvič pognojimo v času, ko poganjki začnejo z rastjo. Takrat jih običajno tudi okopljemo. Za gnojenje uporabimo Azet organsko gnojilo za vrtnice, ki vsebuje vsa potrebna hranila za vrtnice, mikroorganizme in mikorizo za boljšo vezavo hranilnih snovi iz tal ter bujno cvetenje.

rez vrtnice

Vrtnice po rezi okopljemo in pognojimo.

 

Organsko gnojilo za vrtnice z mikorizo in mikroorganizmi.

Zaradi vsakoletne bojne rasti jih je treba vsako pomlad dognojiti, ker samo tako dosežemo dobro rast in bujno cvetenje. Ste vedeli, da vrtnica za svojo rast poganjkov porabi veliko hranil, prav tako za tvorbo cvetov?

Ne pozabite na poletno gnojeje vrtnic po prvem cvetenju

V poletnem času vrtnice drugič pognojimo. To naredimo ob zaključku prvega cvetenja. Tudi v poletnem času uporabimo Azet organsko gnojilo za vrtnice, ki je obogateno z mikroorganizmi in mikorizo.

Opravilo naj bo narejeno najkasneje do sredine julija. Kasneje vrtnice ne gnojimo več, ker želimo, da les do zime dobro dozori.

Tabela 1: Azet organska gnojila za vrtnice, jagode, vrt in paradižnik.

Vrsta organskega gnojila / Značilnosti Organsko gnojilo za vrtnice Azet Organsko gnojilo za jagode Azet Organsko gnojilo za paradižnik Azet Organsko gnojilo za vrt Azet
Obogateno gnojilo Dodane mikorizne glive
(*MyccoVital)
Dodane mikorizne glive
(*MyccoVital)
Dodane mikorizne glive
(*MyccoVital)
Dodane mikorizne glive
(*MyccoVital)
Vsa glavna hranila (dušik, fosfor, kalij) 7 : 7 : 5 7 : 3 : 10 7 : 3 : 10 7 : 3 : 6
Ostale bonitete Dušik za rast in fosfor za cvetenje ter ukoreninjanje *več kalija
(bolj okusne jagode)
*več kalija (paradižnik dozori) Dovolj dušika in kalija (uravnoteženo organsko gnojilo)

* Mikorizne glive MyccoVital spodbujajo zdravo rast korenin in rastlin. Korenine bolje črpajo vodo in hranila, saj se v tleh površina korenin izdatno poveča.

* Kalij izboljša odpornost rastlin proti boleznim, škodljivcem, vpliva na uravnoteženo preskrbo z vodo, manj temperaturnega stresa, izboljša se okus pridelka, boljša je tudi prezimna trdnost.

Kaj so mikorizne glive in kako delujejo v tleh?

Mikorizne glive MyccoVital rastlinam na vrtu pomagajo do potrebnih hranil in vode, saj se korenine izdatno povečajo. Rastline pa jih za trud nagradijo z nekaj sladkorja, ki ga glive potrebujejo za življenje. Ste vedeli, da mikorizne glive v primeru premočnega gnojenja odmaknejo hranila stran od rastlin in jih prenesejo v trato ter ostale dele vrta?

Tako popravijo tudi naše napake v primeru nepravilnega gnojenja. Mikorizna glive najboje uspevajo v rahlih in zračnih tleh, ki jih redno površinsko rahljamo.

Kakšno vlogo imajo v gnojilu mikorizne glive?

korenine

Vitalne in zdrave korenine bolje črpajo hranila in vodo. ©AdobeStock

Mikorizne glive, kalij in organsko gnojenje jagod

Za gnojenje z mikoriznimi glivami so še posebno hvaležne jagode, ki jih gojimo v posodah, koritih, visokih gredah, ker v omenjenjih okoljih rastejo v nekoliko težjih razmerah kot na vrtu. Seveda ne pozabimo pognojiti tudi jagode na vrtu.

jagode na vrtu

Jagode so bolj okusne, če jih gnojimo z gnojili, ki vsebujejo mikorizne glive. ©AdobeStock

organsko gnojilo za jagode

Organsko gnojilo za jagode, Azet prvič dodamo ob sajenju ali v začetku rasti.

Kako gnojimo jagode na vrtu?

Jagode prvič pognojimo 2 tedna po začetku rasti. Uporabimo Organsko gnojilo za jagode Azet, ki ima večjo vsebnost dušika in kalija ter manjšo fosforja.

Za optimalno gnojenje spremljamo temperaturo tal, saj pri temperaturi tal 7 stopinj C korenine začnejo z rastjo. Stanje in temperaturo tal lahko spremljajte tukaj. Jagode ponovno dognojimo pred drugo rodnosotjo, uporabimo gnojilo, ki vsebuje mikorizne glive.

Paradižniku na vrtu, visoki gredi in posodah pomagajo mikorizne glive

V primeru, da ob sajenju paradižnika dodamo organsko gnojilo z naravnim dolgotrajnim delovanjem in mikorizo (MyccoVital) je rastlina posledično močna, krepka, izboljša se vitalnost rastline in posledično krepi splošno zdravje.

kombiniranje plodovk

Paradižnik s pomočjo mikoriznih gliv razvije boljši koreninski sistem in je bolj vitalen.

Pri paradižniku, papriki, kumarah, jajčevcih in ostalih plodovkah je še posebno pomembno, da se najprej razvije dober korenininski sistem, ki je najboljše zagotovilo za dober in okusen paradižnik.

Gnojilo za paradižnik naj vsebuje več kalija

Organsko gnojilo za paradižnik Azet ima poleg mikorize tudi več kalija, ki pomembno vpliva na porabo vode v rastlini in lahko prepreči pokanje plodov. Pomanjkanje kalija v plodu paradižnika poslabša okus, prepreči pravilo obarvanje plodu, stene ploda pa postanejo trde. Neprimerno gnojen paradižnik je na vrthu ploda trd in zelen.

paradižnik pomanjkanje kalija

Pomanjkanje kalija plodu paradižnika lahko odpravimo s pravilnim gnojenjem.

Mikorizne glive in gnojejne na domačem zelenjavnem vrtu

Za gnojenje z gnojili, ki vsebujejo mikorizne glive so hvaležne tudi rastline na vrtu. Mikorizne glive v Azet Organskem gnojilu za vrt omogočajo koreninam boljši sprejem hranil in vode. Tako so blitva, zelje, špinača, solata in ostale vrtnine optimalno oskrbovane s hranili in vodo.

Korenine vrtnin tako niso omejene samo na okolico rastline, saj se s pomočjo mikoriznih gliv “raztezajo” daleč naokrog.

Organsko gnojilo z dodano mikorizo ugodno vpliva na listnato zelenjavo in solato

pridelek družina

Družinsko zadovoljstvo in zdrav, domač pridelek zelenjave. ©AdobeStock

Zagotovo je na vrtni gredi najbolj lačno zelje, cvetača, ohrovt in ostale kapusnice z dolgo rastjo. Za naravno organsko gnojilo z mikroorganizmi in mikorizo so hvaležne tudi listnate rastline.

Največje potrebe po gnojenju ima blitva, špinača in vsa zelenjava, ki jo večkrat režemo. V to skupino spada tudi tržaški solatnik. Nekoliko manj gnojimo solato.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *