Japonski javorji za vsak vrt

Najbolj priporočen rdečelistni pahljačasti javor

Acer palmatum ‘Bloodgod’ je manjše drevo ali večji grm. Ta sorta javorja je zelo dekorativna zaradi svojih temno rdečih listov. Ima najtemnejše liste med vsemi pahljačastimi javorji.

Temno rdeči listi se razvijejo zgodaj spomladi in obdržijo barvo čez celo leto. Ima močno pokončno rast. Poganjki so močni in odporni na veter, kar je vsekakor dobro na izpostavljenih vetrovnih legah.

Acer palmatum 'Bloodgod'

Acer palmatum ‘Bloodgod’

Ta sorta javorja dobro prenaša direktno sonce, listni niso ožgani.  Omenjeni pahljačasti javor tudi ni občutljiv na suho podnebje. Nekoliko bolj senčno rastišče svetujemo le v izpostavljenih mediteranskih legah. Rastlina doseže višino do 5 m in širino 2,5 m.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju.

Pahljačasti javor je dekorativen zaradi jeseni rdečih listov

Pahljačasti javor (Acer palmatum) je manjše drevo ali večji grm, ki ima čez leto zelene liste, v jeseni pa se obarvajo v lepo rdečo barvo. Še posebno dekorativen je zaradi jeseni rdečih listov.

japonski-javor

Barva listov je preko leta zelena. Rastlina ima močno pokončno rast. Poganjki so in odporni na veter. V višino se razrašča 3 do 5 m, v širino pa med 2 in 3 m.

Nizki gobasti javor, z globoko narezljanimi in temno rdečimi listi

Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’ je javor z globoko narezljanimi temno rdečimi listi, ki se razrašča bolj v širino, kot višino. Barva lubja je prav tako rdeča.

Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’

Raste zelo počasi in doseže višino 1,5 m, v širino pa lahko seže tudi čez 3 m. Oblika rasti  je nizka, gobasta s široko razprostrtimi vejami. Uporaben je za zasaditve v skalnjakih, ribnikih, pod večjimi drevesi ali kot samostojna okrasna rastlina.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju.

Zelo priljubljen je tudi rdečelistni javor

Rdečelistni japonski javor (Acer palmatum ‘Atropurpureum’)  je zelo priljubljen za vrtove. Z leti se razvije v manjše drevo ali večji grm, ki je zelo dekorativen zaradi svojih globoko narezanih temno rdečih listov. Jeseni se listje obarva škrlatno rdeče.

Acer palmatum 'Atropurpureum'

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

V domačem vrtu ga umestite v zavetne lege, da ga ne poškoduje veter. Najbolje se bo počutil v polsenčnem prostoru, kjer ne bo močno izpostavljen sončni pripeki in izsuševanju tal.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


30 komentarjev na “Japonski javorji za vsak vrt

 1. marija

  javorji so vsi krasni,a žal ni denarja ,če bi bi si privoščila tistega rdečega,veliko uspeha vam želim ,in lep pozdrav

  Reply
 2. Tatjana

  Na naši parceli so našli javorji svoj kot na severu zahodu, v zatišni legi in varnem zavetju ograje. Posajene imamo tako nizkkega gobastega, pahljačastega, zelenega pahljačastega, ter dva zelo zanimiva malček višja, ki imata prav zanimive liste in še bolj vejice, sta pa zelo pisana zeleno-bela in rdečkasta. Vsi ju občudujejo.
  ZANIMA ME SAMO TO, KDAJ, KAKO IN KOLIKO MORAMO POREZATI OZ. OBREZATI JAVORJE. Ne želimo pa da bi bili prav široki in visoki
  ps. pohvala za spletno stran 🙂
  lep dan iz Kranja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, načeloma jih je najbolje rezati v avgustu, lahko tudi spomladi, ko je suho vreme, svetujemo, da rez opravi strokovna oseba.

   Reply
 3. Lenči

  Pozdravljeni,
  zanima me kdaj lahko posadim nizki gobasti javor / acer palmatum /. Je morda zdaj možen ta korak ali naj počakam do jeseni.
  Hvala.

  Reply
 4. Marija Leskovšek

  Pozdravljeni!
  Imam okrasni javor v loncu.
  S čim naj ga pognojim?

  Lep pozdrav!

  Marija

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pognojite ga z gnojilom za drevje, če ne dobite posebnega gnojila za okrasno drevje, je dobro tudi sadjarsko gnojilo z manj dušika.

   Reply
 5. Matjaž

  Pozdravljeni
  Kupil sem japonski javor , vendar ne vem točno katere sorte je.
  Ko sem ga prinesel domov je imel liste svtlo zelene, sedaj so se pa začeli barvati na rdeče. Ali je to normalno?

  lep pozdrav

  Reply
 6. Renata

  Ali se pri vas da kupiti katerega od rdečih javorjev. Ali pa mi mogoče lahko poveste, kje v bližini Velenja bi se ga dalo kupiti.

  hvala in lp

  Reply
 7. Marjeta Levicar

  Pozdravljeni,
  rada bi imela nizke javorje razlicnih barv in oblik listov. Imam ze rdecega pokoncnega.
  Lega je polsencna z jutanjim soncem do 11 ure. Katere javorje mi svetujete in kje naj jih kupim
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Reply
 8. Jelka

  Pozdravljeni.
  Zanima me s čim lahko pošpricam javor? Opazila sem uši. Lahko z istim škropivom kot za pušpan, proti vešči. Hvala.

  Reply
 9. Tomaž

  Pozdravljeni!!
  Kaj narediti, če se nam javor posuši, oz. se listi skrčijo in porjavijo

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Tilen, najbolje bo, da kontaktirate katero od drevesnic, kjer imajo večjo ponudbo javorjev, tako boste zagotovo dobili željeno sorto.

   Reply
 10. Boštjan

  Kaj menite glede javorjev in razmnozevanja z potaknjenci… Danes sem narezal zelene in rdece ap garnet in atropurpureum.. Potaknil v zemljo za sejancke pokril z folijo ter postavil v senco… Koliksen uspeh menite da bo?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Boštjan, boste videli, sicer pa se potaknjenci javorja tako težje primejo, potrebujejo za ukoreninjanje visoko vlažnost (meglilniki)

   Reply
 11. kaja

  Zanima me koliko časa raste javor da doseže končno višino,glede na to da je to počasi rastoče drevo/grm. Imam vrsto acer palmatum atropurpureum

  Reply
 12. Petra

  Pozdravljeni
  Ne vem točno, kateri javor imamo posajen, jeseni se obarva škrlatno rdeče, visok je približno 4m. Zelo lepo uspeva na dopoldanskem soncu. Zemlja je zelo odcedna. Kaj lahko posadi okoli debla?
  Hvala za odgovor.

  Reply
 13. Joži

  Pozdravljeni!
  Na vzhodni strani hiše imamo vrt, ki ga želimo zasaditi z okrasnimi iglavci in drugimi rastlinami. V loncu že imamo nekaj let posajen rdečelistni japonski javor. Ali ga lahko kombiniramo z nizkimi iglavci? Katero kombinacijo rastlin predlagate? Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
  Joži iz Zagorja

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *