Jesenske astre malo drugače

Tudi jesenske astre si niso vse enake, saj v tem letnem času cveti kar nekaj različnih si vrst. Veliko teh s cvetenjem prične že konec poletja in višek doseže v septembru, seveda pa poznamo tudi take ki so poznejše narave. Vse o jesenskih astrah in novitetah, nam v članku razloži Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

Kliknite na video za ogled

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Kaj jim je skupno?

Aster amellus

Aster amellus

Oblika cvetov, ki sploh niso cvetovi, pač pa botanično korektno socvetja. Le-ta so sestavljena iz množice drobnih rumeni cvetov, le po obodu pa so nameščeni raznobarvni jezičasti cvetovi, ki celotnemu socvetju dajejo tako značilno obliko, ki spominja na pravi cvet.

Jezičasti cvetovi so obarvani belo, v različnih odtenkih vijolične in različnih odtenkih rožnate, ki obsega vse od najpastelnejših do intenzivnih žarečih rdeče rožnatih odtenkov. Vse so zelnate trajnice, katerim nadzemni del pozimi odmre in ponovno poženejo spomladi. Vse imajo tudi bolj ali manj suličaste liste.

Najpogosteje sajene jesenske astre?

Najpogosteje sadimo križance, ki smo jih v preteklosti vsepovprek metali v koš z imenom Aster dumosus. Kasneje so odločili, da večina teh pripada novobelgijskim astram, Aster novi-belgii, ki so zelo obsežna skupina sort in imajo za razliko srhkodalakavih aster z znanstvenim imenom Aster novae-angliae, liste gladke, druge pa, kot nakazuje že ime, porasle s kratkimi dlačicami.

Novobelgijske obsega zelo različne višine, medtem ko je velika večina srhkoldakavih aster visokih več kot 1 m.

Drugačne, posebne vrste.

Že kar nekaj let se na slovenskem tržišču dobi tudi posebne vrste. Ena izmed najbolj vpadljivih zaradi povsem za astre netipične oblike rasti, je polegla resava astra, Aster ericoides f. prostratum ‘Snowflurry’. Temno zeleni poganjki polni drobcenih lističev se plazijo po tleh, če pa pridejo do roba terase oz zidu, se povesijo čezenj. Ko se septembra odpre na stotine drobnih belih socvetij, se zdi, kot bi se belina oblakov prelivala na vse strani.

Polegla resava astra, Aster ericoides f. prostratum 'Snowflurry'

Polegla resava astra, Aster ericoides f. prostratum ‘Snowflurry’

 

Druga posebnica je pirenejska astra, Aster pyrenaeus. Do 70 cm visoka gracilna stebla nosijo prav tako nežna, pastelno rožnata in zelo velika socvetja. Odlična je za kombiniranje s hermelikami in jesenskimi travami.

Resava astra, Aster ericoides 'Blue Star'

Resava astra, Aster ericoides ‘Blue Star’

 

Omeniti moram še eno resavo astro, Aster ericoides ‘Blue Star’, ki zahteva zelo odcedna tla. Njena posebnost je množica drobcenih svetlo vijoličnih socvetij, ki popolnoma prekrijejo razvejane poganjke.

Kako jih gojimo?

Za prav vse jesenske astre velja, da ljubijo sonce. To sicer ne pomeni, da ne bodo lepe, tudi če jih krajši del dneva zasenči, a več ko je sence, bolj tvegamo napad pepelaste plesni. Uspevajo v noramlni vrtni zemlji, tudi z glinasto se dobro spopadejo.

To velja predvsem za A. novi-belgii, A. dumosus in A. novae-angliae. Sledeče , najbolj pa prvi dve našteti, je priporočljiv razsajati na približno tri leta. Hitro se namreč širita in osrednji del se lahko nekoliko zaduši. Sem pa videl tudi že precej lepe velike in več kot 5 let stare zaplate poganjkov, tako da to opravilo opravljamo po sprotni oceni.

Seveda nas zanima tudi kako je z zalivanjem. Med najbolj odporne proti suši veljajo novobelgijske in resave astre, ostale pa izdatno zalijemo le v obdobju daljše suše.

Neprezimne?

Ko sem prvič slišal komentar ene od mojih strank, da ji vse astre ne prezimijo, sem debelo pogledal. Seveda je lahko nekaj problemov z resavimi astrami, če jih dobi zimska moča in rastejo v zbiti glineni zemlji, za druge pa načeloma ne bi smel biti problem.

Po pogovoru sva ugotovila, da ima probleme z bujno cvetočimi sadikami, ki jih jeseni kupi v vrtnih centrih ali celo v živilskih trgovinah. Te astre so pogosto gojene v rastlinjakih in niso dovolj utrjene na bližajoče se nizke temperature. Uporabljamo jih predvsem za jesenske sezonske nasade kot kratkoživečo okrasnico.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

 © Matic Sever, Trajnice Carniola

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Jesenske astre malo drugače

 1. DOROTEJA

  Pozdravljeni, zanima me ali je povešava astra primerna tudi za v lonec in kdaj cveti, ali jo imate na zalogi in kakšna je cena, lp

  Reply
 2. dragica

  Zanima me, če je možen nakup samo polegle resave astre? Ostale astre že imam.
  Hvala za odgovor.Lep dan, Dragica

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *