Zelenjavni vrt, visoka greda, sobne rastline in domač vrt v decembru

Miša Pušenjak je v LUNINIH BUKVAH 2023 pripravila uporaben in natančen koledar opravil za domač vrt v mesecu decembru.

1. Zelenjavni vrt in okenska polica v mesecu decembru

Vrt v decembru počiva. Pazimo, da ne hodimo po gredicah. Vrtnine pobiramo z vrtnih poti. Brstiči, listnati ohrovt, motovilec in špinača so znane zimske zelenjadnice, ki jih pobiramo v decembru. Manj znano pa je, da brez težav do novega leta počaka na vrtu tudi rdeči glavnati radičv mili zimi celo radič štrucar. Na vrtu pobiramo tudi rdeče, belo zelje in glavnati ohrovt.

Motovilec, ohrovt in špinača so znane zimske zelenjadnice.

 

KLIKNITE TUKAJ za NAROČILO Luninih bukev 2023, ki vam bodo pomagale sejati in saditi v skladu z luno. Ne zgrešite tudi odličnih nasvetov Miše Pušenjak za glavna vrtna opravila od januarja do decembra.

Vrtno krešo in rukolo lahko posejete tudi na kuhinjska okna. Če želite domačo rukolo za božič, jo morate posejati že v začetku meseca.

Rukolo in krešo postavite na svetla, a ne pretopla okna. Prav tako je danes v naših trgovinah že veliko semena kalčkov. Tudi kalčki so odlična zimska vitaminska zaloga. Decembra najlažje pridelate kalčke lucerne (alfa, alfa), ki so zelo nevtralnega okusa, pa vendar polni koristnih snovi.

Kalčke kreše, rukole in žit pridelamo drugače. Posejemo seme v plitve posode in zelenje, ko nastavijo prve prave liste, jih porežite in uporabite v različnih jedeh. V kalčkih je shranjena vsa energija in moč rastlin poleti. V mali količini zelenja pridobite veliko svežih, zdravih snovi, kar je pozimi še posebej dragoceno.

2. Decembra vrtnarimo tudi v rastlinjaku

Tople dneve izkoristite in prostor v rastlinjaku prezračite. Konec meseca decembra že lahko posadite prve sadike letnih solat, če jih lahko kje kupite, prav tako lahko posejete grah in bob. Pri tem seveda upoštevajte tudi vremenske razmere zunaj, saj neogrevan rastlinjak le ni enako kot pomladansko toplo vreme.

Rastlinjak v decembru.

Zemlja v rastlinjaku v decembru počiva, takrat je pravi čas, da rastlinjak pognojite. Ne pozabite, da je potreba po gnojenju v rastlinjaku manjša kakor na prostem, saj se manj snovi spere.

1 liter do največ 1,5 l/m2 hlevskega gnoja v rastlinjaku vsaka tri leta povsem zadošča potrebam rastlin. Za rastlinjak velikosti 30 m2 pognojimo s slabo samokolnico gnoja.

3. Visoke grede in zimski čas

Na visokih gredah in gomilah ni dela, saj morajo počivati. Prazna mesta na visoki gredi takoj pokrijemo z naravno zastirko. V decembru visoke grede ne prekopavamo, ne sejemo in sadimo. Tako ohranimo kompost in mikroorganizme čez zimo. Z visoke grede pobiramo pozno poletne setve motovilca, rukole in ostalih vrtnin.

Visoka greda.

 

KLIKNITE TUKAJ za NAROČILO Luninih bukev 2023, ki vam bodo pomagale sejati in saditi v skladu z luno. Ne zgrešite tudi odličnih nasvetov Miše Pušenjak za glavna vrtna opravila od januarja do decembra.

4. December in sobne rastline

Tudi sobne rastline v decembru počivajo. Predlagamo, da zmanjšate gnojenje in zalivanje. Na temperaturo ne morete vplivati. V čim bolj hladne in neogrevane prostore premaknite klivije, cimbidili. Tako bodo nastavile cvetove in vas s cvetenjem razveseljevale dolgo v zimo. V hladnejši in svetel prostor prestavite tudi božični kaktus.

Božični kaktus imamo v svetlem in hladnem prostoru. Na toplem mu cvetovi hitro odpadejo. Prav tako je potrebno vedeti, da ne mara prenašanja v času, ko že ima nastavljene popke, predvsem pa ga ne smete močno zalivati.

V zadnjih letih je naša srca zavzela božična zvezda, ki je izredno občutljiva za mraz, zato jo ob decembrskem nakupu dobro zavijte v papir in čim prej prenesite v tople prostore. Ne mara neposrednih sončnih žarkov, sevanja televizije ali računalnika.

Prav tako mora biti ves čas v vlažnem, a ne mokrem substratu. Tudi doma jo ob zračenju prostorov dobro zavarujte, da bo obdržala listje dolgo čez praznike.

Božična zvezda popestri decembrski čas.

Decembra sejemo božično žito. Najpogostejši datum za setev je sveta Lucija, 13. 12., ko je dan najkrajši. Sveta Lucija je prinašalka luči, novega življenja in setev žita na ta dan je po verovanju naših prednikov prinesla bogato letino v naslednjem letu.

Pšenico lahko sejemo v zelo plitvo posodo na vato, papirnato brisačo ali zemljo. Če žito raste prehitro, ga postavite v hladen vetrolov ali na prosto, da bo na božični dan najlepše.

5. Okrasni vrt v hladnejšem obdobju leta

Še vedno lahko sadite okrasne rastline, saj je v zadnjih dveh desetletjih zemlja v decembru le redko zamrznjena. Pred sajenjem naredite načrt celotne okolice hiše, da ne boste čez dve leti točno tistega mesta potrebovali za teraso, parkirišče, garažo ali bazen.

Iglavci in zimzelene rastline v zimskem času.

6. Sadni vrt v decembru

V sadovnjaku v primeru prave zime ni dela. Če pa so zime mile in zemlja še ne zmrzne še vedno lahko sadimo sadno drevje in jagodičje. Jesensko in zimsko sajenje omogoča boljše ukoreninjanje sadik, rastline se spomladi bolje razraščajo in poleti manj trpijo sušo.

Decembra poskrbimo tudi za ptice pevke, da nam bodo poleti vračale z lepim petjem in uničevanjem škodljivcev. Krmljenje v sadovnjaku bo te ptice obdržalo pri vas. Vendar ne smejo biti povsem odvisne od vas, zato naj bo krmljenje zmerno, ne pa obilno. Če je možno, poskrbite tudi za vodo, saj je pozimi še bolj potrebna, ko ptice jedo samo suho hrano.

Skrb za breskve se obrestuje.

Če so bile težave z breskovo kodravostjo, lahko opravite zimsko škropljenje z bakrenimi pripravki, vendar izberite tak dan, da ponoči ne bo zmrzovalo. Poškropite tudi ciprese in vrtnice.

V kleti poskrbite, da vam ozimnice ne uniči en sam gnil sadež. Redno pregledujte shranjeno sadje in pravočasno odstranite gnite plodove.

7. Vinograd v mesecu decembru

Vinograd počiva, v kleteh pa seveda dela ne zmanjka, saj je nega mladega vina zelo pomembna. Če nanj pozabimo, potem s pijačo za novo leto ne bo preveč prijetno nazdraviti. Ne pozabite na to, da je nega in redno preizkušanje vina s prijatelji prijetno decembrsko opravilo.

Vinograd v decembru počiva.

 

Lunine bukve 2022 so odličen pripomoček za vrtnarjenje v domačem vrtu. Za vrtičkarje so zelo uporabna vrtna opravila po mesecih za zelenjavni, okrasni vrt, visoko gredo in rastlinjak. Priljubljen je tudi setveni koledar, ki vam pomaga vrtnariti v skladu z luno.

KLIKNITE TUKAJ za NAROČILO Luninih bukev 2023, ki vam bodo pomagale sejati in saditi v skladu z luno. Ne zgrešite tudi odličnih nasvetov Miše Pušenjak za glavna vrtna opravila od januarja do decembra.

Vir: Lunine bukve 2022, Založba Kmečki glas.

natisni članek

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Zelenjavni vrt, visoka greda, sobne rastline in domač vrt v decembru

 1. Stanislav Čuber

  Rubrika je zelo zanimiva in predvsem koristna!
  Pravite, da je treba poškropiti CIPRESE! S čim?? Sem že spraševal, pa ne vedo prav veliko!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   ciprese Thuja smaragd imajo težave s škodljivci, če se škodljivca , tu gre za hroščka južni brinov hrastnik in razne podlubnike kmalu ugotovi, se lahko še reši cipreso, v nasprotnem primeru se ciprese preveč posušijo in propadejo. Thuja smaragd ima slabo obnovitveno sposobnost in se iz starega lesa ne obrašča kot tisa ali recimo liguster. Zato je potrebno ukrepati takoj, ko opazite po vrhu rjave luske. Svetujemo najem profesionalne vrtnarske storitve, da vam poškropijo rastlino z ustreznim sredstvom v ustreznem terminu.

   Reply
 2. Majda

  Majda 6.12.2017
  Imam gorenjske nageljne jih moram porezat?Na listih so se pojavile temne pege s čim jih lahko škropim,kako jih zalivam v zimskem času.
  Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, tekom zime jih zalivajte zelo malo, lahko jih skrajšate na cca 10-15 cm. Pege na listih so posledica kakšne glive. Najbolje je da liste pokažete v kateri od prodajaln, kjer prodajajo pripravke za varstvo rastlin, lahko pa fotografijo pošljete na info@zelenisvet.com in bomo pogledali za katero bolezen gre.

   Reply
 3. Mateja

  Pozdravljen
  Prvo leto imam rastlinjak, pa me zanima kdaj počiva zemlja v rastlinjaku, saj imam rastlinjak polno zaseden, tudi zdaj v decembru, z različnimi sadikami (zimska solata, motovilec, špinača….)
  Hvala.

  Reply
 4. Teja

  Rukolo lahko sejemo meseca septembra na prosto gredico na vrtu, pobiramo jo lahko celo zimo če ni snega in dolgo pomladi.

  Reply
 5. Olga

  Pozdravljeni, pravkar sem prenesla v hišo dipladenije. Zanima me, ali jih porežem sedaj, spomladi ali pa jih pustim takšne, kakršne so?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Olga, dipladenije naj bodo predvsem na svetlem, zmerno toplem, pazite, da jih tekom zime ne zalivate preveč. Listje bo zagotovo odpadlo zaradi spremembe svetlobe, temperature. Porežite pa jih spomladi, ko jih boste presadili in dodali gnojila.

   Reply
 6. Marija

  Pozdravljeni!
  Imam sadike za stare sorte jabolk. Naredila sem jame in sem jih ze delno pripravila za sajenje, nato me je presenetil dež in jame so polne vode. Kako naj shranim sadike, ki so brez zemlje, saj jih v vodo ne morem posadit pa še zemlja je mokra. Imam jih v mivki.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *