*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj delamo marca v vrtu?

Ne pozabite tudi na sajenje čebulčka, spomladanskega česna, sejanje boba, graha in ostalih prvih vrtnin. Izbrali smo tudi najboljšo sorto krompirja, gredice pa bomo dopolnil z dobrimi sosedi.

Kliknite na video za ogled kratkega nasveta


1. Pripravite in pognojite vrtna tla

Tla bomo pripravili 14 dni pred setvijo in sajenjem. To naredimo, ko se zemlja ne oprijema obutve in orodja. Po dobrih 10 dneh okopljemo plevele in začnemo s setvijo in sajenjem. Ob sajenju in setvah gnojimo z Naturen BIO konjskim gnojem v peletih, ki ni iz farmske reje, je brez semen in plevelov, kar mi bo olajšalo delo v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev Naturen BIO konjskega gnoja v peletih.

gnojilo v rokah

2. Po pripravi tal sadimo čebulo in česen

Spomladanski česen sadimo kot prvo vrtnino in to takoj po obdelavi tal. Na gredico s česnom in čebulo dodamo 1⁄4 predpisanega odmerka konjskega gnoja v obliki pelet, saj gredice česna ni priporočljivo gnojiti z navadnim gnojem. Enak postopek ponovimo pri gredici s čebulo. Čebulo je najbolje kombinirati s korenčkom ali rdečo peso.

sajenje čebule iz čebulčka

Sajenje čebule iz čebulčka.

Solato v marcu lahko sadimo ob čebulo, med zelje in ostale kapusnice. Na samostojni gredico jo največkrat kombiniramo z rukolo ali redkvico.

3. Poskrbeti je treba, da jesenski česen ne bo rumenel

Za preprečevanje rumenenja listov jesenskega česna najprej poskrbimo za okopavanje. Po okopavanju česen dognojimo s tekočim organskim gnojilom, ki vsebuje hitro dostopni dušik in preprečuje rumenenje listov. To hranilo se tako hitreje sprošča kot iz komposta.

okopavanje-cesna

4. Čim prej sadimo zgodnje zelje, cvetačo, brokoli

Zelje, cvetačo in brokoli sadimo iz sadik, tako bo pridelek hitrejši. Predlagamo, da ob glavne vrtnine, ki na vrtu ostanejo največ časa sadite tudi njihove dobre sosede. Tako zapolnite prazne prostore v začetku rasti. Pazimo, da med kapusnicami ne sejemo redkvico, vrtno krešo in rukolo. Te rastline so v sorodu z zeljem, cvetačo in ostalimi kapusnicami.

Tabela 1: Zelje z dobrimi in slabimi sosedi

tabela-dobri-in-slabi-sosedje-zelja
prenesi tabelo PDF

5. Gredice kombiniramo z dobrimi sosedi

Na gredicah, ki so široke 140 cm kombiniramo zelenjavo, ki na gredi ostane dalj časa s tisto, ki na gredi ostane krajši čas. Solato lahko posadimo skoraj med vse vrtnine, zato pazimo, da je ni na vrtu preveč. Sadimo jo v rednih mesečnih presledkih.

gredice na vrtu

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo ostalih dobrih in slabih sosedov v vrtu.

Tabela 1: Dobri sosedje v vrtu in razdalja sajenja, setve

prenesi tabelo PDF

6. Sejemo in razkužimo tudi grah in bob

Tudi grah sejemo zgodaj spomladi, prav tako bob. Pred setvijo boba in graha seme čez noč namočimo v kamilični čaj, ki bo poskrbel za razkuževanje semena. Namočeno seme bo tudi hitreje kalilo. Grah in bob lahko sejemo tudi ob robove gredic zelja, cvetače in brokolija. Bob lahko sadimo tudi ob krompir. Tako imamo na vrtu v marcu že dobro osnovo za mešane gredice.

foto-5-setev-graha

7. Izbrali smo najbolj zgodnjo sorto krompirja

Za domač vrt smo izbrali sorto krompirja Arrow, ki jo z vrta pobiramo 60 dni po sajenju. Arrow je najzgodnejša sorta krompirja, ki je primerna za kuhanje in pečenje. Poizkusite jo saditi tudi vi, zagotovo boste navdušeni. Ta sorta je odlična za pripravo prvega pečenega krompirja v pečici. Primerna je tudi za solato, pire in praženje. Arrow se zelo dobro skladišči, če jo primerjamo z zgodnjimi sortami in jo priporočamo tudi za zgodnjo ozimnico.

interseme-krompir-promo

Zgodnji krompir sorta Arrow.

natisni članek

Zeleni svet svetuje in podarja:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, jih posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev Naturen BIO konjskega gnoja v peletih.
KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


13 komentarjev na “Kaj delamo marca v vrtu?

 1. pavla koscak

  S tablico na vrt po nasvete na zeleni svet.Z veseljem se bom posluževala tega načina , saj je vprašanj vedno dovolj .Hvala vam!

  Reply
 2. Janez

  Pozdrav,

  Najprej bi pohvalil vaše članke, so koristni za začetnike in nezačetnike!

  Bi pa prosil, če bi lahko dodali datumi objave člankov in bolj natančno, kdaj se je kaj počelo.
  Konkretno za ta članek, predvidevam, da je Davor navedeno letos sejal/sadil.

  Reply
 3. Marta

  Pozdravljeni,
  najprej moram reči, da opravljate super delo s tem, ko nas učite, kaj in kako :-).
  Imela bi eno vprašanje, ki ga je vzbudila zadnja točka – o krompirju.
  Prejšnji mesec sem namreč kupila nekaj semenskega krompirja in ga shranila v kleti bloka (prodajalka me je opozorila samo na to, da naj pazim, da ne zmrzne). Sedaj ima 5-centimetrske poganjke. Ker še nekaj časa ne bo šel v zemljo, bi vprašala, kaj lahko storim, da se ta ‘divja rast’ ustavi in da bo potem, ko bo treba, še kaj iz njega. Potrgam brste? Jih pustim?

  Najlepša hvala. Vam in bralcem pa želim lep dan in dobro letino,
  Marta

  Reply
 4. Erika Novinšek

  Kako preprečiti dostop čebulne muhe? Ali posevek čebule pokrijete s kopreno?

  Reply
 5. marjana

  Bilo bi nadvse ugodno, če bi omenili, katere sorte zgodnjega zelja, graha, krompirja, solate itd. ste uporabili pri setvi/sajenju v konkretnih primerih. Za vrtičkarje začetnike bi bil to neprecenljiv podatek.

  Reply
 6. Dušica Aster

  Hvala da ste med nami in to ravno sedaj ko sem dobila košček vrta.Skrbno bom spremljala vaše nasvete saj vem da imate bogate izkušnje katere nam bodo v korist in spodbudo pri delu.v.naši čudoviti zemlji.

  Reply
 7. Vida

  Spoštovani!
  Hvala za vse nasvete, katere s pridom uporabljam. Prosim, če mi sporočite kje lahko kupim zgodnji krompir Arrow. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni! Vida

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *