Kako dolgo je uporabno domače ali kupljeno seme?

Kako dolgo je uporabno seme?

Vse seme, ki je starejše od treh let, raje zavrzite. Zavrzite tudi seme, ki ste ga neustrezno skladiščili in je odprto. Slabo hranjeno domače seme bo praviloma kalilo slabše od semena, ki ga kupite in sejete v tekočem letu. Najbolje je, da vsa semena porabite v tekočem letu.

Seme večine vrtnin naj ne bo starejše od dveh let. Če vsega semena ne porabite sami je dobro, da ga kupite skupaj s sosedom, prijateljem in si ga razdelite. Tako bo tudi veselje nad pridelkom večje. Kako dolgo ostane seme kaljivo, je odvisno predvsem od vrste rastline, nikakor pa ne od sorte vrtnine.

Tabela 1: Starost semena in kalivost

tabela kaljivost semena
prenesi tabelo PDF

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet. Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Katero seme je najbolj obstojno?

Seme endivije, jajčevca, radiča, kumaric, zelja, redkvice, redkve, rdeče pese, bučk je najbolj obstojno in je lahko staro tudi tri leta. Seme ostalih vrtnin in cvetlic naj ne bo starejše od dveh let.

Ko zavržete odvečne vrečice, naredite seznam in kupite semena, ki jih boste porabili sami ali v združenem nakupu s prijatelji, sosedi, vrtičkarji v skupnostnih vrtovih. Tako ne boste kopičili nepotrebnih zalog semena.

seme bučke v roki

 

Zakaj je dobro sejati sveže seme?

Vsako novo rastlinsko življenje se začenja s semenom. Vsako seme s starostjo izgublja na kalivosti, saj v njem slabi kalček. Energija kalivosti se vsekakor zmanjša tudi z neugodnimi vremenskimi pogoji.

Priporočamo, da za prve spomladanske setve na prosto, neogrevane rastlinjake in tople grede uporabite sveže seme. Sveže seme uporabite tudi za poletne setve v vročini. Grah, bob, solata, redkvica, rukola in vrtna kreša kalijo že pri temperaturi tal 5 stopinj Celzija. Ostale vrtnine uspešno kalijo pri višjih temperaturah.

Kaj zmanjšuje kakovost semena?

Domače in kupljeno seme ogroža direktna sončna pripeka, zato semen v vrčicah ne izpostavljamo soncu. V shrambi pazimo, da seme ne poškodujemo z različnimi predmeti (kozarci, steklenice,…).

Seme, ki je ostalo po setvi ne postavljamo na tla, ker veže vlago. Za dobro kakovost starega semena poskrbimo tako, da ga hranimo zaprtega v suhem, hladnem in temnem prostoru. Če ne upoštevamo teh pravil je bolje, da kupimo novo seme.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet. Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Test kalivosti za dober pridelek

Pred setvijo poskrbite za kalilni test. Preprost test kalivosti semena vam bo pokazal v kakšnem stanju so vaša semena. Papirno brisačo zložite v dve ali tri plasti in postavite na pladenj, krožnik. Potem jo namočite z vodo. Pri tem pazite, da odlijete vso odvečno vodo.

Za kalilni test uporabite 10 semen posamezne vrtnine, ki jih položite na vlažno podlago. Seme pokrijte s plastično folijo za živila, da ohranite vlago.

kalilni test

Semena na namočeni papirni brisači.

Vse skupaj postavite na toplo in opazujte koliko semen bo kalilo v nekaj dneh. Če seme ne kali po dobrih 10 dneh ga zavrzite in kupite novo. Enako naredite, če kali samo nekaj semen.

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Kako dolgo je uporabno domače ali kupljeno seme?

  1. José Skraba

    Pravilno je “vsE seme” in ne ‘vsO seme’. Pridevnik je: ves, vsa, vse. Rad prebiram vaše vrtnarske nasvete, ker se malenkostno ukvarjam z vrtičkom in zraven še, da izpopolnim besedišče, ki je v zvezi z rastlinstvom. Lep pozdrav iz Argentine in vam želim srečno novo leto 2019! — Jože Škraba

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *