*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako kombiniramo paradižnik, kumare, papriko in ostale plodovke v domačem vrtu?

VIDEO: Kliknite na video za ogled nasveta

Dobri sosedje paradižnika in kombinacije na vrtni gredici

Pri kombinacijah pazimo, da paradižnik ne senči paprike, jajčevca, feferonov, čilijev in ostalih plodovk, ki jih sadimo v tem času. Pazimo, da drugih plodovk ne senčijo tudi kumare na opori.

V vrtu lahko sadimo paradižnik v kombinaciji s kumarami na opori. Tako bodo ostale rastline imele dovolj sonca in bodo dobro uspevale. To še posebno velja za papriko, ki je dosti nižja od paradižnika. Tudi jajčevec je vrtnina, ki ima rada sonce, prav tako čiliji in feferoni.

Ob paradižnik lahko sadimo nizek fižol in solato.

Vrtnine, ki smo jih omenili lahko kombinirate na skupni gredi, ki jo razdelite na več manjših gredic. Tako bo vrt v maju polno zaseden.

Ne pozabite tudi na bučke, melone in ostale plodovke. V prazen prostor med paradižnikom in ostalimi polodovkami sadimo hitro rastoče vrtnine.

Poskrbite, da paprika in kumare ne bodo žejne

Kumare in paprike so najbolj žejne vrtnine med vsemi plodovkami. Po presajanju jih ne zalivamo preveč. Enako velja za paradižnik, jajčevec, bučke, feferone in ostale plodovke.

Rastline imajo večjo potrebo po vodi, ko se prične močna začetna rast in se sadike dobro ukoreninijo. Največ vode pa porabijo v času začetka razvoja plodov in do spravila pridelka. Za dober pridelek je treba poskrbeti za ustrezno oskrbo z vodo.

Sadike po presajanju zalivamo zmerno.

Kako poskrbimo za rahla vrtna tla in manj zalivanja?

V vrtu in rastlinjaku poskrbite za optimalno oskrbo z vodo s pomočjo Bioorganske zemlje, ki tla tudi rahlja. To naredite tako, da kocko položite v samokolnico in dodate 30 do 35 litrov vode. Tako iz 5 kg pridobite kar 70 litrov zemlje, ki jo mešate z vrtno zemljo. Ena kocka Bioorganaske zemlje zadostuje za 2 do 3 m².

Bioorganska zemlja v samokolnici in dodajanje vode.

Polna samokolnica zemlje.

Dodajenje Bioorganske zemlje na gredico.

Globoko rahljanje tal in mešanje zemlje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.
Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

Dodajanje Bioorganske zemlje v vrt se odlično obrestuje. Priporočamo, da poskrbite za njeno dodajenje v lahka peščena in težka ilovnata tla. Tako bo zemlja bolj rahla, omogočili boste tudi povsem naravno zadrževanje vode v območju korenin.

Tabela 1: Glavne prednosti Bioorganske zemlje

PREDNOSTI VPLIV NA RASTLINO
Odlično zadržuje vlago v tleh Večji in kakovostnejši pridelek.
Rahlja tla Boljše razraščanje korenin, boljša začetna rast, izboljša se zračnost zemlje in struktura tal.
Brez umetnih dodatkov EKO rešitev, ki je varna za rastline in ljudi.

Razdalja sajenja in dobri sosedje v začetku rasti

V domačih vrtovih so razdalje sajenja pogosto premajhne. Treba je vedeti, da majhen paradižnik postane velika rastlina. Če so rastline preveč skupaj je v vrtu več možnosti za pojav bolezni. Zato je treba paziti, da jih sadimo na pravilno razdaljo.

Med plodovke v maju največkrat sadimo solato, ki v tem času ne potrebuje svoje gredice. Ob robove lahko sadite tudi stročnice.

Tabela 2: Dobri sosedje paradižnika, paprike, kumar, ostalih plodovk in razdalja sajenja

VRTNINA Razdalja med vrsticami (cm) Razdalja v vrsti (cm) Rastline, ki zapolnijo vmesni prostor v začetku rasti (dobri sosedje)
Paradižnik 70 50 solata (pomlad), bazilika ob robu (pomlad), motovilec in špinača (avgust)
Paprika 50 50 solata, kolerabica
Kumare
(na opori)
100 50 bazilika, solata
Jajčevec 70 40 nizek fižol, nizek grah
Buče
(grmičaste)
50 40 bazilika (v bližini)
Lubenice in melone 100 50 redkvica, nizek grah, stročji fižol

Pred sajenjem poskrbite za organsko gnojenje

Paradižnik, kumare, jajčevci, paprike in ostale plodovke, ki jih sadimo v maju imajo rade bolj bogata tla, ki jih gnojimo nekoliko manj od gredic z zeljem, ohrovtom, cvetačo in ostalimi kapusnicami. Z uporabo kupljenih organskih gnojil bo v vrtu manj strun, polžev, vrtnine pa primerno pognojene.

Gnojenje gredice z Bioorganikom.

Če gnojite z briketi bo v vrtu manj strun.

Kako gnojimo paradižnik, papriko, kumare, feferone in ostale plodovke?

Vsaka rastlina ima svoje potrebe po hranilih. Pradižnik in ostale plodovke gnojimo v odmerku 2 kg Bioorganika / 10 m². To naredimo tako, da gnojilo potresemo po gredici in ga z Bioorgansko zemljo vdelamo v tla. Bioorganik je povsem naraven in ne vsebuje škodljivih primesi.

Glavne prednosti organskega gnojila Bioorganik

BIOORGANIK Aktivna snov
Manj strun Organsko gnojilo v briketih
Odganja polže Železo
Brez semen plevelov in bolezenskih klic Ustrezna priprava gnojila
Izboljša vitalnost rastlin in odpornost na bolezni Organsko gnojilo
Zatira mah Kalcij
Aktivira zemljo in mikroorganizme Organska snov in mikroorganizmi

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.
Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

Kako zmanjšamo napad polžev, strun, razraščanje plevela in mahu?

Če v vrtu gnojimo s kompostom je običajno v vrtu veliko plevela. V primeru gnojenja z gnojem je plevela in strun še več. Organsko gnojilo Biorganik ne vsebuje semen plevelov. Vsebuje tudi 15 % kalcija. Tako razkisa tla in preprečuje pojav mahu.

Najbolj ranljive so sadike po presajanju.

Briketi Bioorganika vsebujejo tudi velik delež železa, ki učinkovito onemogoči aktivnost polžev na solati in drugih vrtninah. Z uporabo Bioorganika bo v vrtu tudi manj strun, ki se najbolj razmnožujejo na gredicah gnojenih s kompostom in hlevskim gnojem.

Požrešne vrtnine in jagode dognojujemo tudi med rastjo

Jagode smo prvič pognojili s polovičnim odmerkom organskega gnojila v obliki briket v mesecu marcu. Drugi polovični (1 kg/10 m²) odmerek smo dodali v času cvetenja. Tako bodo jagode primerno založene s hranili.

Dva do tri mesece po sajenju bomo dognojili tudi paradižnik, papriko, kumare, bučke in ostale plodovke. Ravno tako bomo dognojili tudi zelje, cvetačo, ohrovt, brstični ohrovt in ostale vrtnine, ki na vrtu ostanejo dalj časa. Ne bomo pozabili tudi na dognojevanje krompirja ob osipanju.

Bioorganik uporabimo tudi za dognojevanje.

Priporočamo tudi dognojevanje v poletnem času.

V rastlinjaku je že polno življenja

Pri kombinaciji v rastlinjaku ne morete zgrešiti. V rastlinjaku ni nič narobe, če višje rastline senčijo nižje. Tako lahko skupaj sadimo celo paradižnik in papriko. Na eni strani predlagamo, da kombinirate kumare in bučke. Na drugi strani pa papriko, paradižnik, jajčevce in ostale plodovke. Naslednje leto polovici zamenjajte.

V rastlnjaku se dodajanje Bioorganske zemlje zelo obrestuje, saj so potrebe po vodi v poletnem času večje. Ravno tako so večje tudi potrebe po hranilih, ker je rastlinjak zaseden celo leto in nikoli ne počiva. V rastlinjaku z Bioorganikom dognojujemo vsake tri mesece.

Rastlinjak v začetku maja.

Na mestu kjer je uspevala zimska solata lahko sadite papriko, vmesni prostor med vrstami paprike pa zapolnite z nadzemno kolerabico. Za motovilcem lahko sadite jajčevce. Za mlado čebulo, ki jo v tem času pobiramo, sadimo kumare na opori.

Med azijsko listno zelenjavo, ki jo v maju pobiramo lahko sadimo paradižnik. Kombinacij je veliko in zagotovo boste uspešni, če v kolobarju upoštevate to, da si vrtnine na istem mestu sledijo po različnih užitnih delih.

Zeleni svet priporoča:

Rahla tla, ki zadržujejo dovolj vode so osnova za dober pridelek paradižnka, paprike, kumar in ostalih plodovk. Poskrbite tudi za primerno organsko gnojenje, da bodo vrtnine dobro prehranjene. V vrtu bo tako tudi manj strun, mahu, plevela in polžev.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.

Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Kako kombiniramo paradižnik, kumare, papriko in ostale plodovke v domačem vrtu?

 1. marija toni

  pozdravljeni.. sem zelo vesela da bom našla marsikateri pametni nasvet.Imam veselje do vrta in sploh ko si ogledujem rast mojih rastlin, veseli me tudi da sem spoznala slabe in dobre sosede rastlin se bom držala tega. Lep pozdrav in upam še na kateri dober nasvet

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, vsekakor boste dobili veliko uporabnih nasvetov. Hvala, ker nam sledite. Želimo vam veliko vrtnarskih uspehov in dobrega pridelka.

   Reply
 2. Judita

  Pozdravljeni, šalotka mi je začela rumenimi, vršički rastlin.Vrt je na Barju v Lj.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Judita, zemljo po vsakem dežju okopavajte, če voda stoji je možen vzrok preveč vlage in prihaja do gnitja korenin.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *