*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako naredimo domač cvetlični nakit?

Prva idejna rešitev za cvetlični nakit

Najprej iz 2 m dolge in 0,3 mm debele aluminijaste žice spletemo dolgo prepleteno vrvico. Nato iz ploščate aluminijaste žice oblikujemo list.

Prvi list naredimo iz žice dolžine 45 cm, drugega iz dolžine 30 cm. Špico lista sploščimo s kleščami, konca žice na točki, kjer se križata pritrdimo z okrasno tanko žico.

Prepleteno žico razporedimo po sredini lista, ob tem jo obijamo in utrdimo. Konce žice z okroglimi kleščami zavijemo in oblikujemo obesek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Ustvarjanje lista (obeska) za cvetlično ogrlico.

Za ogrlico, kamor bomo pritrdili obesek, potrebujemo 2mm okrasno aluminijasto žico, dolžine 125 cm.

Žico na vsakem koncu jo zvijemo v spiralo in dolžino prilagodimo našim potrebam.

Končana ogrlica in pritrjena lista.

Na oba lista (obeska) prilepimo cvetova orhidej.

 

Za ogrlico, kamor bomo pritrdili obesek, potrebujemo 2 mm okrasno aluminijasto žico, dolžine 125 cm. Na vsakem koncu jo zvijemo v spiralo in dolžino prilagodimo našim potrebam. Nanjo pritrdimo oba lista, na katere na koncu prilepimo cvetova orhidej.

Kaj moramo vedeti, ko izbiramo cvetje in zelenje za cvetlični nakit?

Sabina Šegula in njen razkošni cvetlični nakit.

 

Za cvetlični nakit najprej izberemo obstojni material. Kot zelenje so izjemno primerne različne vrste sedumov– tolstolistnic. Imamo jih praktično na vsakem vrtu. Zanimivi so tudi listi bršljana.

Pri cvetju izbiramo obstojnejše cvetje, ki je bolj trpežno. Za bolj ekstravagantne okraske lahko uporabite orhideje Phalaenopsis, ki kot lončnice nimajo visoke cene. Za nakit pa potrebujete le nekaj cvetov.

Cvetlični nakit je primeren za vsak dan

Ko se pogovarjamo o korsažih, naprsnih šopkih, naglavnih dekoracijah, običajno pomislimo na različne dogodke: poroke, birme, obhajila, obletnice … Zakaj moramo vedno čakati na dogodke, če si lahko polepšamo navaden dan?

Cvetlično ogrlico ali zapestnico za vsak dan si lahko naredite tudi sami. Cvetje lahko prilepite ali drugače pričvrstite na okrasno žico.

Izbirajte lepilo za rezano sveže cvetje in dozorelo listje

Pri lepljenju je potrebno najprej cvetove osušiti in nato lepiti. Lepilo za lepljenje svežega cvetja bo kmalu na prodajnih policah. O tem vas bomo pravočasno obvestili. Za dodatne informacije me kontaktirajte tudi osebno.

Zanimiva je uporaba dozorelih bršljanovih listov, ki so stari vsaj pol leta. Takšni listi so trši in temnejši. To je pomembno zaradi lepljenja z lepilom za sveže cvetje, saj se na nedozorelih listih pojavijo ožigi lepila.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Druga ideja za cvetlično ogrlico

Oblikovana spirala za drugi obesek.

Druga ideja za cvetlično ogrlico je podobna prvi. V tem primeru naredimo le obesek iz dveh spiral, ki jih raztegnemo v skupni obesek. Tudi ta obesek okrasimo z orhidejami in ga pritrdimo na ogrlico, ki smo jo oblikovali kot v prvem primeru.

Končna podoba cvetličnega nakita s spiralo.

Ostale rešitve, ki so pomembne za cvetlični nakit

Pri dekoraciji lahko uporabimo tudi nageljčke, različne popke, plodove. Najbolje je, da cvetje tudi testirate. Obdržati se mora 24 ur brez vode. Je pa res, da ga najprej odrežite, dajte v vodo s hranili za rezano cvetje. Pustite cvetje 24 ur v vodi in nato začnete z delom.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *