Kako smo posadili haskap jagode (sibirska borovnica)?

KLIKNITE NA SLIKO ZA OGLED VIDEA:

Haskap jagode zahtevajo sončno lego

V vrsto posajene haskap jagode.

Lega, ki smo jo izbrali za nasad haskap jagod je sončna, nagnjena, ter dovolj zračna. Na sončni in prezračeni legi bodo tudi plodovi bolj kakovostni in boljšega okusa. Ste vedeli, da haskap jagoda cveti že konec zime in rodi pred češnjami ter vrtnimi jagodami? Cvetovi niso občutljivi na pozebo, plodovi pa so pred pticami skriti pod listi. To je prvi sadež na vrtu, ki nam ga podari narava, zato ga posadite na vsak vrt.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo odličnih sort HASKAP JAGOD.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Zemljo smo pred sajenjem temeljito zrahljali

Rahljanje težke zemlje v jesenskem času. Opravilo lahko opravimo tudi v spomladanskem obdobju.

S kultivatorjem smo zemljo površinsko prerahljali. Zemlja je bila spomladi tudi globoko orana. Na težjih tleh je treba zemljo za vse vrste jagodičja globje obdelati.

Zemlji smo dodali domač kompost in gnojilo, ki vsebuje več kalija

Gnojenje z domačim kompostom opravimo pred sajenjem.

Domači kompost smo s pomočjo motokultivatorja vdelali v zemljo (jesensko sajenje). Enako naredimo v spomladanskem času.

Na zrahljano zemljo, smo raztrosili domač kompost. S plugom smo potegnili še jarek na levi in desni strani. V pripravljene jarke smo raztresli še gnojilo, ki vsebuje večji delež kalija. Analiza zemlje je pokazala, da v našem vrtu manjka kalij.

Dodajanje mineralnega gnojila z večjim deležem kalija.

Jarki na obeh straneh grede, v katere smo raztrosili gnojilo.

Posadili smo odlične sorte haskap jagod

Različne sorte sadik pred sajenjem.

Sorte haskap jagod se razlikujejo po višini grma in sicer od 0,5 do 2 metra. Že na prvi pogled ugotovimo, da imajo haskap jagode zelo različno obliko rasti. Nekatere sorte rastejo bolj poleglo, druge bolj pokončno.

Radi jih imamo zato, ker je to resnično prvi plod v domačem vrtu. Obiramo jih od druge polovice maja in v juniju.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo odličnih sort HASKAP JAGOD.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Kakovost, velikost in okus plodov je prav tako značilnost vsake sorte. Lahko rečemo, da je okus v povprečju sladko – kisel. Gojimo jih zaradi vsebnosti C vitamina in drugih koristnih sestavin. Plodovi so primerni za svežo porabo in predelavo. Največkrat se jih predela kot dodatek sokovom.

Kako pravilno posadimo haskap jagodo?

Sajenje haskap jagod v jesenskem času. Ne pozabite tudi na sajenje v začetku pomladi.

Haskap jagode raje sadimo jeseni, da se do pomladi dobro vrastejo. Če jih sadimo spomladi, sajenje opravimo marca in aprila. Razdalja sadik v vrsti naj bo znaša 1 do 1,5 metra. Ker smo sadili različne sorte, smo za sadilno razdaljo izbrali 1,2 metra dolžine.

Sadike smo posadili v pripravljen jarek in zasuli z zemljo. Sadike so za vrtičkarje gojene v lončkih, zato jih lahko sadimo že meseca septembra, nadaljujemo v oktobru in novembru vse do prvega mraza.

Sadike presajamo nekoliko globje

Sajenje sadik haskap jagod do 3 cm globje, kot so bile posajene v loncih.

Sadike presajamo obvezno do 3 cm globje, da se bolje vrastejo in nato poženejo močnejše poganjke iz zemlje, kar je tudi cilj gojenja. Pregloboko sajenje je velikokrat napaka, saj sadike zastanejo v rasti. Zemlja se bo po sajenju tudi nekoliko posedla.

Namakanje sadik pred sajenjem je priporočljivo.

Sadike pred sajenjem namočimo v vedru vode. Po sajenju je treba zaliti celotno površino v sadilnem pasu, ne samo okoli posajene sadike. Uporabimo deževnico iz cisterne ali postano vodo, ter zalivamo z zalivalko.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo odličnih sort HASKAP JAGOD.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Sadikam izrežemo vse šibke poganjke

Sadikam pred sajenjem izrežemo vse šibke poganjke.

Sadike haskap jagod so obraščene s številnimi šibkimi poganjki v spodnjem delu. Te poganjke v celoti izrežemo in pustimo le 3 do 5 najmočnejšihNačin razraščanja je zelo odvisen od sorte, zato je to pravilo splošno in ne velja za vsako sorto. Cilj je vzgojiti rastline z močnimi poganjki, kjer bo pridelek dovolj visok in kakovosten.

Grmičke bo treba redno pomlajevati z redčenjem starejših poganjkov. Tako vsako leto z zimsko rezjo izrežemo četrtino poganjkov v grmu. Če grmov niste obrezovali redno, jih lahko tudi močneje pomladite. Haskap jagoda se dobro obrašča zato je pomlajevanje grmov uspešno.

Zemljo v sadilnem pasu smo pokrili z agrotekstilom

V odrezan kos agrotekstila smo križno izrezali odprtine za sadike.

Za zastiranje zemlje smo uporabili agrotekstil. Odrezali smo krajše kose agrotekstila, za lažje pokrivanje, ker so poganjki haskap jagod zelo lomljivi.

V odrezan kos agrotekstila smo križno izrezali odprtine za sadike. Skozi izrezane odprtine smo previdno potegnili poganjke, da smo agrotekstil namestili na zemljo.

Agrotekstil ščiti maline pred razraščanjem plevelov in zadržuje vlago.

Agrotekstil je propusten za vodo in jo hkrati zadržuje, onemogoča razraščanje plevelov in omejuje lezenje polžev.

Grme haskap jagod je treba prekrivati z mrežo

V poletnem času bomo v primeru hude suše ali pripeke za zastirko uporabili tudi slamo in uredili kapljično namakanje. Poskrbeti je treba tudi za zaščito pridelka pred pojedino ptičev in prehudo sončno pripeko.

Več o HASKAP JAGODI si lahko preberete tudi v članku TUKAJ.

Zeleni svet priporoča:

Za dober in hiter pridelek priporočamo, da posadite VEČ SORT HASKAP JAGOD, saj rastlina ni samooplodna in potrebuje navzkrižno oprašitev. Za vas smo pripravili izbor rodnih in po okusu odličnih sort.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo odličnih sort HASKAP JAGOD.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
** 
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Kako smo posadili haskap jagode (sibirska borovnica)?

 1. Peter Kobal

  Ali imate na zalogi te borovnice in kje jih lahko kupimo. Imeli bi polsladke inkolikor mi je poznano potrebujes vsaj dve vrsti. Kupili bi sest sadik. Hvala za odgovor in lep dan zelim.

  Reply
 2. Vlasta

  Pozdravljeni,
  Ali je zdaj čas za gnojenje haskap jagod posajenih pred tremi leti?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Vlasta, haskap jagode gnojite spomladi. Spomladi dodajte domač ali kupljen kompost lahko tudi organsko gnojilo za jagodičje drobnejše granulacije.

   Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni, cvetijo konec zime ali v začetku pomladi in potem obiramo prvi sadež na vrtu, saj jo oprašujejo čmrlji, ki letijo že zelo zgodaj. Lep dan, ekipa Zeleni svet

     Reply
 3. Peter

  Imam 3 leta stare grme sibirske borovnice, rad bi jih presadil na drugo mesto. Ali se to lahko presadi? Je jesen pravi čas za presaditev?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to lahko naredite konec oktobra ali v začetku novembra, ko povsem zaključijo vegetacijo. Izkopati jih je treba s celotno koreninsko grudo. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *