Vpliv jagodičja na splošno zdravje in sajenje v domačem vrtu

1. Ali poznate zdravilno moč rakitovca, ki krepi telo pred težavami?

rakitovec

V vrt sadimo moško in žensko sorto rakitovca. Foto: AdobeStock

Zreli plodovi rakitovca vsebujejo veliko maščobnih olj, ki se uporabljajo  za krepitev pred srčnimi obolenji, zmanjševanje maščobnih oblog v telesu. V literaturi smo zasledili, da veča spolno moč in pomaga pri težavah s spominom.

V vrt je treba posaditi moško in žensko sorto ratitivca. Sorta “Leikora“ in “Hergo“ sta ženski rastlini, za opraševanje potrebujeta moško rastlino “Pollmix“.

KLIKNITE TUKAJ za sadike rakitovca.

2. Kobulasta oljčica je zdrava in vse bolj priljubljena

Plodovi kobulaste oljčice so zaradi uporabnosti vse bolj priljubljeni v domačih vrtovih. Kobulasta oljčica vsebuje vitamine A, C, E, maščobne kisline, mikroelemente in amino kisline. Prav tako so odličen vir likopena.

kobulasta oljčica

Predlagamo, da posadite tudi kobulasto oljčico. Foto: AdobeStock

Plodovi se uporabljajo sveži, zamrznjeni, za marmelade in džeme. Rastline so nezahtevne za vzgojo in se odlično obnesejo tudi kot uporabna živa meja. Izbirate lahko med sortami  “Pointilla Amoroso“, “Pointilla Fortunella“ in “Pointilla Sweet’n’Sour“.

KLIKNITE TUKAJ za kobulasto oljčico.

3. Goji jagode pozitivno delujejo na splošno zdravje

goji jagoda

Z goji jagodami krepimo telo pred boleznimi sodobnega časa. Foto: AdobeStock

Goji jagode krepijo imunski sistem, spodbujajo obrambne sposobnosti telesa, ščitijo jetra, izboljšujejo kakovost krvi, splošno delujejo tudi proti staranju. Ob uživanju goji jagod bo manj težav z glavoboli, impotenco in krvnim tlakom.

Z uživanjem goji jagod bo manj težav z boleznimi sodobnega časa. V vrt lahko sadimo novejše sorte goji jagod, ki imajo debele debele plodove. Taka sorta je goji jagoda “NO 1“.

KLIKNITE TUKAJ za sadike goji jagode.
**
KLIKNITE TUKAJ za vse sadike jagodičja.

4. Haskap jagoda je prva vitaminska bomba z domačega vrta

Prve prave vitamine z domačega vrta uživamo s pomočjo haskap jagod ali sibirske borovnice. Haskap jagode zaradi zelo velike vsebnosti vitaminov in mineralov, imenujejo tudi jagode večne mladosti. V ljudski medicini jo uporabljamo za preventivno krepitev telesa pred boleznimi srca, oči, kože, želodca in jeter.

V literaturi zasledimo, da delujejo tudi proti alergijsko. Zaradi velike količine antioksidantov, jih imenujemo tudi lovilci prostih radikalov, ki našemu organizmu škodijo. Tako zmanjšamo tveganje za razvoj težjih obolenj.

Haskap jagoda ali sibirska borovnica je nezahtevna

Haskap jagoda je prvo sadje v domačem vrtu. Odporna je tudi na mraz v času cvetenja. Oberemo jo že meseca maja in to pred češnjami in jagodami.

haskap jagoda

Haskap jagode so prvo sadje v domačem vrtu. Foto: AdobeStock

Sorte haskap jagod se razlikujejo po višini grma in količini pridelka. Sorta “Wojtek“ ima zelo obilen pridelek, zelo okusna je sorta “Nimfa“, zadovoljni smo tudi s sorto “Morena“, “Vostog“, “Jugana“ in “Zojka“. Haskap jagode raje sadimo jeseni, da se do pomladi dobro vrastejo. Sadimo jo na razdaljo 1 do 1,5 metra.

KLIKNITE TUKAJ za haskap jagode (t.i. sibirska borovnica), ki so prvo sadje v domačem vrtu.

5. Zdravilna moč domačih malin je zelo uporabna

Maline imajo številne zdravilne učinke. Snovi, ki jih vsebujejo maline preventivno učinkujejo proti spreminjanje rumene pege na slabše. Uživanje domačih malin zmanjša bolečine, slabost pri menstruaciji in tveganje za nastanek raka, saj vsebujejo veliko antioksidantov.

Pomagajo tudi v primeru ohranjanja mladostne kože. Uživajte sveže domače maline in krepite svoje zdravje. V sezoni jih obirajte dnevno, za zimo jih lahko tudi zamrznete.

Ne pozabite na sajenje domačih malin, ki jih enostavno režemo

V vrt posadite tudi maline, ki vam polepšajo pozno poletno in zgodnjo jesensko prehrano z zdravim domačim jagodičjem. Priporočamo, da posadite vsaj 10 sadik različnih sort malin.

Za vrtičkarje je zanimiva dvakrat rodna sorta rumene maline “Golden Bliss“, ki  sodi med pozno poletne sorte. To je zanimiva in zelo aromatična rumena sorta malin. Plodovi zorijo od sredine meseca avgusta do sredine meseca septembra.

Priporočamo tudi sajenje dvakrat rodne maline sorta “All Gold”, ki rodi od poznega poletja do sredine jeseni. Ta sorta ima plodove roza-rumene barve in  nas s plodovi obdari nekoliko kasneje. Pobiramo jo od konca avgusta do sredine oktobra.

malina golden bliss

Dvakrat rodna sorta rumene maline “Golden Bliss“. Foto: AdobeStock

Vse dvakrat rodne maline rodijo na enoletnem lesu in jih lahko zgodaj spomladi porežemo do tal in nas poleti obdarijo z bogatim pridelkom. Tako je tudi rez povsem enostavna.

KLIKNITE TUKAJ za sadike malin.

6. Plodovi aronije so prava zakladnica zdravja

Zdravilno moč aronije so poznali že staroselci v Ameriki. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in snov, ki ima zelo močno antioksidativno delovanje. Uživanje plodov aronije zavira proces staranja, izboljša splošno počutje, ima tuid številne druge pozitivne učinke na zdravje.

V raziskavah je potrjeno, da ima aronija najmočnejše antioksidativno delovanje med vsem jagodičjem. Antioksidanti se v telesu vežejo na proste radikale ter tako preprečijo, da bi se nanje vezale druge škodljive snovi.

Rdeče in črnoplodne aronije z debelimi plodovi

Ne pozabite tudi na sajenje zelo priljubljene aronije, ki je povsem odporna proti nizkim temperaturam, zelo dobro prenaša tudi sušo. Najbolje se bo počutila na sončni legi.

Sajenje debeloplodne aronije v domačem vrtu.

Priporočamo sajenje triletnih sadik aronije, ki vas hitro obdarijo s plodovi. Izbirate lahko med  črnoplodnimi sortami “Mitschurinii“, “Amit“ in “Hugin“. Z rdečimi plodovi vas bo razveselila tudi sorta aronije “Arbutifolia Brilliant“.

KLIKNITE TUKAJ za sadike aronije.

7. Vpliv uživanja robid na splošno zdravje

Ste vedeli, da je dobro uživati robide, če ste slabokrvni? Tudi domača robida je odličen antioksidant, pozitivno delujejo na sproščanje napetosti, čistijo kri in ugodno delujejo na prebavo. Vsebujejo tudi številne vitamine in minerale. Uživajo jih lahko tudi sladkorni bolniki, saj imajo nizek glikemični indeks.

Katere sorte robid priporočamo za domač vrt?

V vrtu največkrat sadimo sorte robid brez trnov. Te sorte so tudi najbolj razširjene in priporočene. Izbirate lahko med sortama “Triple Crown“ in “Thornless Evergreen“.

robida

Robida. Foto: AdobeStock

Robida sorta “ Thornless Evergreen“ zraste do višine 150 cm. Plodovi so črni, okrogli in okusni ter zorijo od začetka avgusta do konca septembra.

Robida sorta “Triple Crown“ sodi med najbolj rane sorte robid. Plodovi so precej debeli, predvsem pa zelo sočni in okusni. Zorijo ob koncu julija.

KLIKNITE TUKAJ za vse sorte robid, ki jih gojimo v domačem vrtu.

Kdaj je treba saditi jagodičje v jesenskem času?

Sajenje vse bolj uporabnega in razširjenega jagodičja opravimo jeseni in to vse do trenutka, ko tla še niso zmrznjena. S sajenjem začnemo v oktobru. V ugodnih razmerah, ko so zime tople lahko sadimo v novembru in decembru.

Rastline, ki jih sadimo jeseni, spomladi bolje začnejo z vegetacijo in nato lepše rastejo. Poleti praviloma tudi manj trpijo sušo, ker se že dobro ukoreninijo.

Zeleni svet priporoča:

Sajenje jagodičja v domačem vrtu omogoča samooskrbo s sadjem od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Sadimo ga lahko tudi v manjše vrtove. Tako poskrbimo za zdravje z domačega vrta, ki je dostopno vsakomur.

KLIKNI TUKAJ za ogled vseh sort jagodičja.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Vpliv jagodičja na splošno zdravje in sajenje v domačem vrtu

 1. Borut Cerkvenič

  Zakaj ne napišete še o uporabnosti glogovih plodov, plodov jerebike, črnega trna, nešplje, ki so prav tako zelo zdravilni in se nabirajo v jesenskih dneh.

  Reply
 2. Slavka

  ja dobre ideje, morda svetujete kaj vec o oskrbi že posajenih grmov jagodičevja, predvsem gnojenja aronije, sibirske borovnice, ribezov….
  imam še eno vprašanje, kje in kdaj se dobi sadike artičoke in ali so vzgojene že kake sorte za osrednji del Slovenije (zaradi pozeb).
  lep pozdrav in hvala za odgovor, Slavka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Slavka, vsi nasveti o gojenju in oskrbi sadja so na povezavi TUKAJ https://zelenisvet.com/sadni-vrt/. Sadike artičok dobite v vrtnarijah v spomladanskem času april, maj. Sadike so navadno v lončkih, v osrednjem delu artičoke na prostem večinoma pozebejo, knjub zaščiti.

   Reply
 3. Ljubica

  Pozdravljeni Zeleni svet, svetujem, da se povežete z Borutom, je prava zakladnica znanja

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *