Haskap jagoda (sibirska borovnica)

Kliknite na video za ogled.

Vitamini za zdravje z domačega vrta

Haskap jagode imajo plodove bogate z antioksidanti, vitamini, mikro in makroelementi (magnezij, železo, baker, jod…). Zaradi ugodne vitaminske in mineralne sestave jih imenujejo tudi jagode večne mladosti. Plodovi so sladko kislega okusa, jagode pa različne debeline. Priporočamo, da izbirate med sortami, ki imajo debelejše plodove, ki niso grenki. Če izberete pravo sorto vas bo rastlina nagradila s sladko-kislim okusom debelih jagod. 

KLIKNITE TUKAJ za opise sort in nakup sladko-kisih  HASKAP JAGOD z debelimi plodovi.
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Haskap jagodo v Sloveniji je zelo pogosto imenujemo tudi majska jagoda. To poimenovanje se vse bolj uveljavlja, ker plodovi zorijo konec aprila in v začetku maja. Znanih je več različnih sort, ki imajo različno debele jagode. Če jih sadimo jeseni se do naslednjega leta bolja ukoreninijo. Sadike v loncih lahko sadimo tudi v pomladanskem času.

Jesensko sajenje haskap jagode v vrtu.

Izbirajte tiste sorte, ki imajo debele jagode in niso grenke. Niso vse sorte enake, zato bodite pozorni pri nakupu sadik. Grmi zrastejo od 1,2 do več kot 2 metra v višino. Vse pa je odvisno od sorte, ki jo sadimo. Nekatere sorte rastejo bolj pokončno, spet druge bol povešeno. V naravnem okolju jih zasledimo na območjih severne Evrope, Azije, Severne Amerike, Rusije in Japonske.

Za dober pridelek je treba saditi več različnih sort

sibirska_borovnica_cvet

Cvetovi se odprejo v mesecu marcu in so pod listi komaj opazni.

Komaj opazni rumeni cvetovi se razvijejo po zelo zgodnjem olistanju konec meseca februarja ali marca. Za obilen pridelek se priporoča sajenje več različnih sort, ki se med sabo oprašijo. Če posadite samo eno rastlino se ne bo oplodila, pridelka pa ne bo ali pa bo slab. Priporočamo, da skupaj posadite 4 ali 5 različnih sort in si zagotovite odličen pridelek.

Sadimo najmanj dve različni sorti, da se medsebojno oprašita, še bolje pa več. Cvetovi so odporni na pozebo saj zdržijo po nekaterih podatkih od – 10 do – 14 º C. ­

Haskap jagodo konec februarja in v marcu jo oprašujejo čmrlji, delno je tudi vetrocvetka.  Čebele se pojavijo komaj konec marca, ko je bolj toplo in so prepozne za njeno opraševanje.

Haskap jagoda, rez in gojitvena oblika

sibirska_borovnica_grm

Grm haskap jagode sorta ´Fialka´

Gojimo jo kot grm. Spomladi izrežemo kakšno starejšo vejo, da grmiček pomladimo. S tem dosežemo rast novih poganjkov, osvetlimo notranjost grma in ohranjamo rodnost.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort in nakup sladko-kisih  HASKAP JAGOD z debelimi plodovi.
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Klimatske in talne zahteve

Je popolnoma prezimna vrsta, odporna na ekstremno nizke temperature. Prav tako ji ne škodi poletna pripeka. Rada ima organsko zastirko nad območjem korenin in namakanje v času sušnega obdobja.

Za gnojenje uporabimo sadjarska gnojila ali gnojila za jagodičje v priporočenih odmerkih. Navodila za uporabo najdete na embalaži.

Uspeva v navadni vrtni zemlji.  Nikoli pa ni treba pripravljati ekstremno kislega rastišča, kakor pri borovnicah, saj rastlina z njimi ni v sorodstvu. Zemlji dodamo nekaj šote in zrelega komposta. Rada ima odcedna in vlažna tla. Zbitih ilovnatih tal s stoječo vodo ne prenese. Razdalja sajenja med rastlinami naj znaša 0,8 – 1 meter. Lahko jo gojimo tudi v loncih, večjih posodah, koritih. 

Zorenje in obiranje haskap jagode

Zrelost nastopi navadno v prvi polovici meseca maja. Nekatere sorte zorijo tudi kasneje (10 do14 dni)  v času zorenja prvih jagod. Včasih se zgodi, da rodijo že konec aprila. Vse je odvisno od sorte in klimatskih zahtev. Plodovi so popolnoma zreli takrat, ko se tudi vsebina jagod obarva modro in ne samo kožica. Jagode na grmu zorijo postopoma.

sibirska_borovnica

Haskap jagoda, pridelek sorte ´Fialka´.

sibirska_borovnica

Zreli plodovi z značilnim poprhom.

sibirska_borovnica

Dvojčka.

Pridelek na grm znaša v polni rodnosti 2 – 3 kg. Polna rodnost nastopi v četrtem ali petem letu. Grme je potrebno zaščititi z mrežo proti ptičem, ker jagode zelo radi pokljuvajo. Haskap jagodaa nima posebnih škodljivcev in bolezni. Tu in tam opazimo sivo plesen na jagodah. Razmnožujemo jo s potaknjenci in grebeničenjem.

Zeleni svet priporoča:

Za dober in hiter pridelek priporočamo, da posadite VEČ SORT HASKAP JAGOD, saj rastlina ni samooplodna in potrebuje navzkrižno oprašitev. Za vas smo pripravili izbor rodnih in po okusu odličnih sort.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort in nakup sladko-kisih  HASKAP JAGOD z debelimi plodovi.
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja in več informacij o sladko-kislih sortah HASKAP JAGOD z debelimi plodovi.

Dostava po pošti in plačilo po povzetju. Nakup je tako cenovno zelo ugoden, pridelek hitrejši, hkrati pa vas bodo osrečevale različne sorte haskap jagod. 
Za dodatne informacije KLIKNITE TUKAJ.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


29 komentarjev na “Haskap jagoda (sibirska borovnica)

 1. jože

  Piše da so te vrste borovnice kisle ,sprašujem al niso nič sladke ,da jih lahko uživaš ?

  Reply
 2. Maya

  Moja sibirka se pa letos ne želi zbuditi iz zimskega spanca. Ima močne popke, a se nikakor ne ozelenijo in me skrbi ali je rastlica sploh še živa glede na to, da je že april. 🙁

  Reply
 3. Melita Čakš Debevec

  Pozdravljeni,imam dve rastlini,ena je cvetela prejšnji teden,ena pa cveti ta teden,glede na to,da pišete,da so avtosterilne mi prosim svetujte, katero naj kupim,da bosta oprašeni obe obstoječi. Hvala in lep pozdrav Melita

  Reply
   • Melita

    Pozdravljeni,na borovnici,ki je že odcvetela nisem našla nobene etikete,sem pa opazila plode,tista,ki pa cveti sedaj je pa Lonicera kamtschatica C2 Eck Exclusiv.Obe rastlini sem posadila lansko jesen.Hvala za odgovor in lep pozdrav Melita

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni Melita, predlagamo, da rastline kupujete v vrtnarijah in drevesnicah, kjer vam bodo znali pravilno svetovati. Pri loniceri je pomembno imeti vsaj 2 ali tri različne sorte, da se navzkrižno oprašijo. Kar navajate ni oznaka za sorto temveč samo vrsto v 2 litrskem loncu.

     Reply
 4. Melita

  Hvala za odgovor,moram pa pripomnit,da sem prvo kupila v kaliji,kjer so mi zagotavljali,da so samooplodne in ne rabijo opraševalke,drugo pa iz spletne vrtnarije.Lep pozdrav Melita

  Reply
 5. pepa

  Od spomladi imam posajena dva mlada kovačnika. Obema so prejšnji teden začeli rjaveti listi. En se za zdaj še kar dobro drži, drug pa je že skoraj popolnoma rjav. Naj povem, da sem imela kovačnike tudi lani in jih je doletela ista usoda, tako da sem jih zmetala ven in posadila nove.

  Oba kovačnika sta na sončni legi z obilo popoldanskega sonca. Prejšnje leto sem jih zalivala (morda preveč?), letos še ne. Ob nasaditvi in pred dvema tednoma sem kovačnika pognojila z gnojilom za jagodičevje.

  Kaj delam narobe?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Lepo pozdravljeni, opazili smo tudi sami rjavenje listov in celotnih poganjkov, najbolje je takšne poganjke v celoti izrezati.

   Reply
 6. matej

  pozdravljeni.Letos sem posadil dve sadiki,kot so mi svetovali.Sadiki sta bili ze kar veliki in tudi z cvetovi ,ampak plodov se letos ni bilo.Sedaj (septembra)pa so začeli listi rjaveti.
  Zanima me,če je to zaradi bližajoče se jeseni ali je kaj narobe s sadikami.Lepa hvala za odgovor.

  Reply
 7. Olga Rožanc

  Na pelargoniji so mi zelene gosenice pojedle vse popke . Kako naj jih uničim? So dokaj nevidne med gostimi listi! Hvala za odgovor, pozdrav, Olga

  Reply
 8. Valerija

  Pozdravljeni.
  Zasledila sem, da so lahko starejše sorte sibirske borovnice nekoliko grenke. Zanima me katere sorte so to, ker sem tik pred nakupom me to res zanima, da slučajno ne kupim teh sort.
  Lep pozdrav,
  Valerija

  Reply
 9. Boštjan

  Pozdravljeni, mislim, da sem pri vas lani kupil nekaj sibirskih borovnic, toda letos so lepo cvetele, obrodili sta pa samo dve rastlini od šestih in še ti dve samo po nekaj sadežev. Predvidevam, glede na napisano, da je verjetno vzrok za to, da sem morda tedaj kupil podobne sorte, nisem pa prepričan. Ali je možno iz slike prepoznati za katero sorto gre oz. ali so iste sorte? Namreč če je vzrok v isti sorti, bi pri vas kupil še nekaj sadik, toda ne bi pa bilo smiselno, da bi bile iste sorte, kot so sedanje.
  Hvala za pomoč in lepo pozdravljeni, Boštjan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, sibirske borovnice niso samoprašne. Vedno je treba saditi več različnih sort. V jeseni lahko dokupite različne sorte. V treh do petih letih se bo pridelek povečal. Sadike naj prvo leto ne rodijo, saj se bo tako sadika izčrpavala in slabila v rasti.

   Reply
 10. Srečko

  Ali je možno da pride do ožiga sibirske ker raste poleg mini kivija katerega je našel bakterijski ožig.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Srečko, bolj verjetno, da je haskap jagodo (sibirsko borovnico) zmatrala vročina kot bakterijski ožig. Priporočljivo je senčenje haskap jagod. Ne moremo pa potrditi, lahko nam pošljete fotografijo na mail info@zelenisvet.com

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *