Sajenje haskap jagode (sibirska borovnica), goji jagode in aronije

Kliknite za ogled videa, prikaz postopka sajenja.

Haskap jagoda je prvi sadež v vrtu

Haskap jagodo „Leningrajski velikan“ sadimo v navadno vrtno zemljo. To je prvi sadež v domačem vrtu. V nižjih predelih osrednje Slovenije lahko rodi že konec aprila in s plodovi prehiti jagode in češnje. Plodovi sorte „Leningrajski velikan“ so sladko-kislega okusa, aromatični in zorijo od maja do junija. Niso vse sorte enake, zato bodite pri nakupu sadik pozorni.

Za opraševanje in dober pridelek priporočamo sajenje vsaj dveh različnih sort haskap jagod. Zelo dober opraševalec vseh haskap jagod je sorta „Siniczka“, ki doseže višino 1,5 m. Njeni plodovi so sladko kislega okusa in aromatični.

Plodovi haskap jagode, sorta “Leningrajski velikan”.

Haskap jagoda nas razveseli s 3 do 7 kg plodov na rastlino. Višina pridelka je odvisna od sorte in širine zasaditve različnih sort. Več sort sadite skupaj, boljša bo oprašitev in pridelek. Priporočamo, da izbirate med novejšimi sortami, ki niso grenke in imajo debelejše plodove.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik haskap jagode (sibirska borovnica).

Velikost sadilne jame in razdalja sajenja

Haskap jagodo lahko gojimo v vrtu, večjih posodah in koritih. Podobno lahko sadimo tudi novejše sorte goji jagod, ki ne rastejo tako bujno kot starejše navadne goji jagode. Pri sajenju haskap jagod in goji jagod izberemo posodo, ki je široka in visoka 60 cm in več. Če jih sadimo v vrt izkopljemo sadilno jamo, ki je velikosti 40×40 cm. Razdalja med sadikami v vrsti naj bo 1 m.

Pred sajenjem aronije v vrt zemljo globoko prekopljemo in dodamo domač kompost ali kupljena organska gnojila. Sadilna jama naj bo velika 40 x 40 cm. Najbolje bo uspevala v vrtu, sadimo pa jo lahko tudi v večja korita.

Pravilno sajenje haskap jagode, goji jagode in aronije

Na dno sadilne jame, lonca, korita dodamo sadjarsko gnojilo. Sadjarsko gnojilo vsebuje več kalija, ki je koristen za plod. Gnojilo prekrijemo s tanko plastjo zemlje, da gnojilo ni v direktnem stiku s koreninami.

Haskap jagodo, aronijo in goji jagode sadimo tako globoko kot so bile sajene v loncu, ko smo kupili sadiko. Ob robove sadilne jame dodamo zelene kocke Urbanscape, ki jih zmešamo z vrtno zemljo in organskim gnojilom. Tako zmanjšamo zalivanje in ublažimo pomladansko in poletno sušo.

mešanje gnojila in zelenih kock

Mešanje gnojila in zelenih kock.

Sadika, ki ji dodamo zelene kocke se bolje vraste, boljše razvije koreninski sistem in nadzemni del. Vsekakor se dodatek zelenih kock pozna tudi na pridelku, saj ima jagodičje največje potrebe po vodi v času zorenja plodov.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik haskap jagode (sibirska borovnica).
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
KLIKNITE TUKAJ za sadike goji jagod.

Skica: Gnojenje in sajenje haskap jagode, goji jagode in aronije

zelene-kocke

Z dodatkom zelenih kock boste naredili najbolje za vaše rastline. Enačba je preprosta: zelene kocke + zemlja + rastline + manj zalivanja = bujna rast in boljši pridelek.

Prihranite čas, porabite manj vode in omogočite rastlinam najboljše pogoje za rast in razvoj plodov. Kliknite TUKAJ za prenos uporabne tabele.

visoka greda

Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja.

Goji jagoda z rumenimi plodovi je prikupna posebnost

Večina vrtičkarjev ima posajeno navadno goji jagodo, ki zelo pozno cveti, bujno raste in zelo malo ali nič ne rodi. V vrt, večje posode in korita priporočamo sajenje novejših žlahtnih sort, ki imajo debele plodove in dobro rodijo od poletja do jeseni.

Tabela: Lastnosti dobre sadike goji jagode

tabela-lastnosti-dobre-sadike-goji-jagode

Goji jagoda sorta “Amber Sweet” je letošnja novost. Plodovi so zelo sladki in zlato rumene barve. Ta sorta zori od konca julija ali začetka avgusta in vse do prvih zmrzali. Novejše sorte goji jagod rastejo bolj umirjeno in so bolj primerne za domače vrtove, sadimo jih lahko tudi v posode in korita.

Debela in za zdravje koristna aronija

Aronija krepi telo in pozitivno deluje na organizem. Z uživanjem plodov aronije, ki vsebujejo številne koristne snovi preprečujete, da bi se v telesu nabirale večje količine težkih kovin in snovi, ki povzročajo rakava obolenja. Odpravlja tudi številne druge tegobe sodobnega časa.

aronija nero

Zdravilni plodovi aronije, sorta „Nero“.

V našem primeru smo sadili aronijo sorte „Nero“, ki jo odlikujejo debelejši plodovi velikosti več kot 1,2 cm, ter velika rodnost.

Sorta „Nero“ ima med vsemi sortami največjo vsebnost antioksidantov, ki pozitivno delujejo na organizem in zmanjšajo tegobe z boleznimi sodobnega časa. Črnoplodna aronija sorta „Nero“ zori konec avgusta. Plod je okrogel in debel.

Uporabna vrednost aronije, goji jagod in haskap jagode

Plodove aronije uživamo kot presno sadje. V poletnem času je zelo osvežilen hladno stiskan sok aronije, ki ga pripravimo skupaj z borovnicami. Plodove aronije lahko uporabite tudi za pripravo marmelad, kompotov, lahko jih tudi sušite ali zamrznete.

Aronija Hugin

 

Novejše, debele žlahtne sorte goji jagod so najboljše sveže. Presežek pridelka lahko predelate v marmelade, sok ali namaze. Iz goji jagod lahko pripravite tudi čaj. Zelo cenjene so tudi sušene goji jagode, ki jih dodajate različnim jedem.

Plodovi haskap jagode so najboljši sveži, z domačega grma. Uporabimo jih lahko tudi za marmelado, džeme, sokove, kompote in peciva.

Plodovi različnih sort goji jagod, aronije in haskap jagode.

Haskap jagoda Amphora

Haskap jagoda Bakcarskaya

Haskap jagoda Duet

Haskap jagoda sorta Indigo yum.

Zeleni svet priporoča:

Prihranite čas, porabite manj vode in omogočite rastlinam najboljše pogoje za rast in razvoj plodov. Ob sajenju dodajte zelene kocke Urbanscape. Rastline vam bodo zagotovo hvaležne. Dodatek zelenih kock se še posebno pozna v poletnih sušnih mesecih, ko je potreba po vodi največja.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik haskap jagode (sibirska borovnica).
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
KLIKNITE TUKAJ za sadike goji jagod.
**

 

KLIKNITE TUKAJ
za naročilo zelenih kock, ki zmanjšajo porabo vode.

Povezane vsebine

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Sajenje haskap jagode (sibirska borovnica), goji jagode in aronije

 1. Stane

  Zanimive novice posebno novosti o sibirski borovnici in gogi jagodah.O njih se nisem slišL in tudi na trgu sadežev ni naprodaj.Hvala!

  Reply
 2. zdenka

  mene samo zanima zakaj slive vržejo pridelek dol .Skorja do jeseni je vse o.k. da pa začnejo plave postajat pa je gotovo . kaj jim primanjkuje .to so stare sorte ..mogoče jih bi morali sedaj v jeseni kaj poškropiti in s čim .

  Reply
 3. Kristina

  Jaz pa sprašujem, zakaj mi je odpadel ves pridelek kaki jabolka
  Na sadežu je nastala mala črna pika in se je povečalo do velikosti 1evra.
  To se je dogajalo na zelenem sadežu.
  sedaj vas prosim,če mi odgovorite ali se mora( špricat ).

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *