*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Klematis ali okrasni srobot, bujna cvetoča idila

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO PRISPEVKA:

Svetujeta Mateja Mavec, univ. dipl. biol. in Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd. Video in fotografije: Kristina Omovšek, univ. dipl. inž. kraj. arh., Arboretum Volčji Potok.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o okrasnih srobotih ali klematisih. Pokličete lahko tudi na telefonsko številko 041 382 659 ali 041 796 067.

Klematis ali okrasni srobot obrezujemo glede na čas cvetenja

Glede na čas cvetenja delimo klematise v tri skupine. To je ključ, kako jih obrezujemo, da bodo vsako leto bujno cveteli.

brst srobot klematis

Cvetni popek (brst) klematisa.

Kako obrezujemo klematise 1. skupine?

Klematisi iz prve skupine cvetijo zgodaj spomladi na lanskih poganjkih in potem ne pocvitajo več. Pri teh po cvetenju odstranimo le odcvetele cvetove in poškodovane veje.

Klematisi ali sroboti iz prve skupine cvetijo zgodaj spomladi. Pri nakupu sadike se vedno posvetujte v katero skupino sodi vaš klematis.

Klematise iz 2. skupine režemo vsake 3 do 4 leta

Klematisi iz druge skupine cvetijo pozno spomladi in potem ponovno poleti. Cvetove poženejo na lanskih in tudi letošnjih poganjkih. Zato jih obrezujemo zelo zadržano – če bi jih intenzivno porezali v zgodnji pomladi, bi odstranili ravno tiste poganjke, ki bi zacveteli spomladi.

Klematisi ali sroboti iz druge skupine potrebujejo zmerno rez na 3 do 4 leta. Pri nakupu sadike se vedno posvetujte v katero skupino sodi vaš klematis.

Če bi klematis iz 2. skupine intenzivno obrezali po prvem cvetenju, bi lahko zavrgli poletno cvetenje. Pri tej skupini se dobro obnese obrezovanje le na tri ali štiri leta, tako, da omejimo pretirano razraščenost rastline. V vmesnih letih ne obrezujemo.

Klematise iz 3. skupine režemo na 30 cm

Klematisi tretje skupine cvetijo v poznem poletju. Ti so za obrezovanje najenostavnejši. Rastlino porežemo 30 cm nad tlemi, preden se rastna sezona začne.

Klematisi ali sroboti iz tretje skupine so najbolj enostavni za obrezovanje. Pri nakupu sadike se vedno posvetujte v katero skupino sodi vaš klematis.

Kaj storiti, če ne vemo v katero skupino spada naš okrasni srobot?

Če še vedno niste prepričani, kako bi svoj klematis obrezali, vam je lahko v pomoč naslednje vodilo: kar pred junijem cveti, obrezovati se ne mudi. Brez skrbi ga lahko pustite neobrezanega. Mogoče ne bo tako obilno cvetel, vam bo pa lahko posajen ob kakšni ograji, zastrl radovedne poglede z ulice.

V kolikor še imate deklaracijo z imenom sorte klematisa se posvetujte s strokovnjakom, ali preprosto preverite na splet pod opise sort klematisov. Večinoma so navedeni podatki v katero skupino spada.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o okrasnih srobotih ali klematisih. Pokličete lahko tudi na telefonsko številko 041 382 659 ali 041 796 067.

Kako pravilno posaditi klematis, da bo lepo uspeval?

Sadilmo jamo skopljemo 30 do 40 cm dlje od stalne opore, po kateri bo plezal. Sadilna jama mora biti globja in širša, kot je višina lončka.

sadilna jama

Primerno veliko sadilno jamo na dnu založno pognojimo.

Za privezovanje prvih poganjkov uporabimo bambusove palice. Bambusove palice pričvrstimo na razdaljo od sadilne jame na oporo. Pred sajenjem sadiki izrežemo šibke, suhe in polomljene poganjke. Pustimo le 2 do 3 močnejše poganjke in prikrajšamo do močnega brsta.

klematis

Posajen klematis previdno privežemo ob oporo.

srobot bambus količek

Privezana sadika na bambusov količek.

Klematis posadimo za prst globje, dodamo dobro zemljo in gnojilo za vrtnice

Klematis posadimo za 1 prst globje. Z globjim sajenjem bomo spodbudili močne poganjke in tako vzgojili močnejšo rastlino, ki bo tudi bujno cvetela.

Obstoječo zemljo obogatimo s kakovostno kupljeno zemljo za cvetlice. Za gnojenje uporabimo gnojilo za cvetoče rastline. Uporabimo lahko tudi gnojilo za vrtnice. Po sajenju dodamo še zastirko iz lubja. Tako bomo vzdrževali vlago v tleh in hkrati onemogočili rast plevelov.

zastirka lubje

Po sajenju uporabimo zastirko iz lubja.

Korenine okrasnih srobotov je treba obvezno zasenčiti

Klematisi imajo imenitne cvetove. Cvetovi velikocvetnih klematisov so izjemno veliki in intenzivnih barv. V vrtu ga zagotovo morate imeti. Ta plezalka ima rada korenine v vlažni zemlji, cvetove pa na soncu. Z malo premisleka, boste zagotovo našli dele vrta, kjer bi klematis lahko našel dovolj vlage in se vzpenjal proti soncu.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o okrasnih srobotih ali klematisih. Pokličete lahko tudi na telefonsko številko 041 382 659 ali 041 796 067.

mateja mavec arboretum

Mateja Mavec, univ. dipl. biologije

Mateja Mavec je biologinja, ki se v Arboretumu Volčji Potok ukvarja z vodenjem šolskih in turističnih skupin.

 

 

Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen v Arboretumu Volčji Potok od leta 2008 in zadolžen za arboristiko v parku in po Sloveniji. Od samega začetka je vpeljan v pedagoško delo z osnovnošolskimi in srednješolskimi skupinami, predvsem za približevanje rastlin in narave našim najmlajšim. Sodeloval je v številnih oddajah z vrtnarskimi nasveti.

Več na: http://www.arboretum.si

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Klematis ali okrasni srobot, bujna cvetoča idila

 1. Alenka Osredkar

  Spostovani!

  Odlicni clanki in nasveti. Glede klematisa me zanima, ali ga
  ljubijo srne. Meni vse okrasno grmovje in cvetlice, razen potonk in hortenzij pojejo srne.
  Ograjevati pa ne maram.
  Hvala za info.
  Uspesno se naprej!

  S spostovanjem,

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Alenka, prav mogoče je, da bi tudi klematis objedle srne, ograditi ga je malo težje, kot se običajno ogradi drevje.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *