Kolobar in gnojenje v zelenjavnem vrtu

Pravilno kolobarjenje in tabele dobrih in slabih sosedov

Načrtovanje s svinčnikom in papirjem, je še vedno najbolj pravilno. Kolobar je menjavanje vrtnin na istem prostoru. Na istem mestu naj si ne sledijo vrtnine, ki so v sorodstvu. Če kolobarimo po principu botaničnih družin ali sorodstvu, je treba paziti, da si vrtnine iz iste botanične družine na istem mestu ne sledijo vsaj nekaj let.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Tabela 1: Kolobarjenje po botaničnih družinah

kolobarjenje-po-druzinahprenesi tabelo PDF

Vir: https://zelenisvet.com/

Kolobarjenje po užitnih delih

Pri načrtovanju kolobarja si lahko pomagate tudi tako, da si vrtnine v vrtu sledijo po užitnih delih. Tako ste predhodno leto za paradižnikom, ki ima užiten plod sejali motovilec (užiten list), to leto spomladi lahko na to mesto sejete fižol (strok, zrno), itn. Če sledite temu zaporedju ni težav s kolobarjem, saj tako rastline niso v sorodstvu.

Kako gnojimo v domačem zelenjavnem vrtu?

kompostnik-kompostiranje

Za gnojenje je najbolje uporabili domač kompost in različna organska gnojila, ki jih lahko kupite v trgovinah. Mineralnih gnojil v domačem vrtu običajno ne uporabljamo. Če nam analiza tal pokaže pomanjkanje kalija ga dodamo po potrebi, saj tega elementa primanjkuje v organskih gnojilih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Tabela 2: Potrebe rastlin po kompostu  glede na posamezne vrtnine (liter/m²/leto)

potrebe-rastlin-po-kompostuprenesi tabelo PDF

Vir: https://zelenisvet.com/

Za gnojenje so najbolj dovzetne kapusnice (zelje, cvetača, ohrovt,…), ki jih uvrščamo med križnice. Zato priporočamo, da tudi v domačem vrtu najbolj pognojite ta del vrta. Če vrtnine gnojite v mešanih posevkih bolj pognojite samo del gredice, kjer uspevajo bolj požrešne vrtnine. Z gnojenjem ne pretiravamo na gredicah, kjer uspevajo paradižnik, paprika, kumare, buče in ostale plodovke.

Med kapusnice sadimo solato, uspeva nizek grah, zelena in redkvice.

Med kapusnice sadimo solato, uspeva nizek grah, zelena in redkvice.

Ostali del vrta polovično gnojite, čim manj pa gnojite gredice, kjer bo uspeval česen, čebula, nizek fižol, leča in čičerika, saj te vrtnine ne ljubijo pretiranega gnojenja. Za lažje razumevanje gnojenja v domačem vrtu priporočamo gnojenje po priporočilih iz tabele.

 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Kolobar in gnojenje v zelenjavnem vrtu

 1. Zvonka Facija

  Super ste!!! Odkar obstaja vaša stran, ne gledam več po knjigah, temveč preprosto odprem vašo stran, kjer dobim vse odgovore na svoja vprašanja. Zelenjavni vrt od A do Ž….za posamezne rastline…kaj naj rečem…enkratno. Hvala vam za ves trud in veliko uspeha v naprej.

  Reply
 2. Branka

  Vaši prispevki so super, želela bi si tudi pomoč pri zasaditvi v rastlinjaku napr. velikem 3×5 za dve osebi. Hvala in lep dan Branka

  Reply
 3. Zdravko

  Postavio bi pitanje. Da li mogu ošišane tuje služiti za pravljenje komposta ?

  Puno hvala na odgovoru. Lijepi pozdrav. Zdravko

  Reply
 4. Stane

  Prosi prikazite izpolnjeni list za primer 9 gredic kjes se goji:solata berivka.paradižnik (dve gredici),paprika,blitva.motovilec,gomolna zelena,por,strocji fižol.grah in posebna gredica za začimbe,Hvala in lep pozdrav,

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *