*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kolobarjenje z mešanimi posevki

Mešani posevki in načrtovanje kolobarja

Če imamo več različnih rastlin na manjši gredici izničimo učinek slabega kolobarja. Predlagamo, da na gredici kombinirate vrtnine, ki na njej ostanejo dalj časa s tistimi, ki jih hitreje poberemo z gredice.

Za glavno vrtnino v kolobarjenju z mešanimi posevki upoštevajte rastlino, ki je na gredi dolgo časa. Med paradižnik tako največkrat kombiniramo solato, čez poletje lahko na prazen prostor sejemo novozelandsko špinačo, konec poletja tudi motovilec.

greda s paradižnikom

Greda s paradižnikom.

Pri načrtovanju kolobarja z mešanimi posevki načrtujete gredice glede na glavno rastlino, ki je v našem primeru paradižnik. V pomoč vam bodo vrtne karte, ter tabela dobrih in slabih sosedov.

Vrtne karte® so odličen pripomoček za načrtovanje. Priporočamo jih prav vsem vrtičkarjem, ki vrtnarite v vrtu, terasi ali balkonu.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o kolobarjenju z vrtnimi kartami. Za nasvet in nakup vrtnih kart nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tebelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

Nekaj idej za mešane posevke in vpliv na škodljivce

Če med čebulček sejemo korenček je treba pustiti dovolj prostora ze setev korenčka, ki na vrt pride za čebulo. Solata je dober sosed skoraj vsem vrtninam, zato pazimo, da je ni na vrtu preveč.

V kombinaciji korenja in čebule, korenje ne varuje čebule pred čebulno muho, saj še ni dovoj veliko, da bi odganjalo škodljivca. Čebula dejansko varuje korenje pred korenjevo muho, ki jo na vrtu opazimo za čebulno muho.

Boljša kombinacija je setev korenja in solate. Po spravilu solate je priporočljivo na njeno mesto umestiti por. Tako bo por bolj varen pred porovo zavrtavko, ki je glavni škodljivec pora.

Zaščita proti čebulni muhi

Zaščita proti čebulni muhi

Paradižnik najlažje kombiniramo z dobrimi sosedi, ki smo jih omenili v začetku članka. Med zelje, cvetačo, ohrovt, brokoli in ostale kapusnice priporočamo setev graha, nizkega fižola, leče, čičerike in ostalih stročnic, ki jih z vrta poberemo še pred glavnim pridelkom.

V vrtu ne pozabimo tudi na cvetlice in zelišča, ki so sestavni del mešanih posevkov. Zelišča so osnovni element za zdravljenje vrta. Tako bodo gredice in pridelek bolje uspevali, vrtnine bodo bolj zdrave, manj bo tudi škodljivcev.

Tabela 1: Dobri sosedje vrtnin in razdalja setve ali sajenja

Dobri sosedje vrtnin in razdalja setve - Tabelaprenesi tabelo PDF

 

Vir: Zelenjavni vrt, Miša Pušenjak

Kako krožimo z gredicami na vrtu?

Če vrt razdelimo na štiri enakovredne večje enote, ki imajo več gredic smo v osnovi naredili že veliko. Tako imamo osnovo za štiriletni kolobar. Četrta enota bo v prihodnjem letu postala prva, prva enota bo druga, druga bo postala tretja, tretja pa se bo preselila na četrto enoto.

V posamezni enoti načrtujte več gredic z mešanimi posevki, ki še popestrijo kolobar. Tako je v vrtu več pestrosti, rastline bolje uspevajo, manjši je tudi učinek slabega kolobarja.

sajenje paradižnika

Sajenje paradižnika

Če ste navajeni na enake gredice z eno vrtnino je dobro, da počasi preidete na gredice z mešanimi posevki. Vsi, ki to poizkušate prvič vam predlagamo, da poizkusite s četrtino vrta ali nekaj gredicami. Tako prehod na mešane posevke ne bo pretežek. Vsako leto vključujte več gredic in ohranite pozitivne rešitve za naslednje leto.

natisni članek

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, jih prosimo posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o kolobarjenju z vrtnimi kartami. Za nasvet in nakup vrtnih kart nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tebelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.