Kolobarjenje na zelenjavnem vrtu

Kolobarjenje je lažje, če poznate užitne dele rastlin, sorodstvene vezi med vrtninami, njihove potrebe po gnojilu, ne pozabite tudi na mešane posevke, ki zelo pozitivno vplivajo na boljši pridelek.

Kolobar in mešani posevki

Če želite pridelati veliko zdrave zelenjave poizkusite z mešanimi posevki. V tem primeru na eni gredici rastejo različne vrste vrtnin, začimb in cvetja, ki so v dobrih odnosih. Če jih ustrezno kombinirate bo v vrtu manj bolezni in škodljivcev.

Zaradi skupne vzgoje rastlin s plitvimi in globokimi koreninami bodo tla bolj rahla, prazen prostor bolje izkoriščen, manj bo tudi plevelov.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Kolobarjenje in sorodstvo

Kolobarjenje glede na sorodstvene vezi predstavlja veliko težavo, ker običajno ne poznate pravega sorodstvenega razmerja med vrtninami. Naloga je preprosta, če poznate vrstenje vrtnin in posamezne sorodstvene vezi.  Rešitve si podrobneje oglejte v nadaljevanju. Kolobar pričnete s stročnicami.

 1. stročnice (grah, fižol, čičerika, leča,…)
 2. križnice (zelje, cvetača, ohrovt, repa, koleraba, redkev, kolerabice, rukola, vrtna kreša, kitajski kapus, oljna redkev, bela gorjušica in azijske listnate zelenjave, pak choi,)
 3. razhudniki (paradižnik, jajčevec, krompir, paprika)
 4. kobulnice (korenček, peteršilj, zelena, koper, sladki komarček, janež, pastinak, kumina)
 5. lobodnice (blitva, špinača, rdeča pesa)
 6. košarice (radič, endivija, solata, artičoka, črni koren)
 7. bučnice (buče, kumare bučke, melone, čajota, lubenice)
 8. čebulnice (čebula, šalotka, česen, por, drobnjak, stoletna čebula)

vrtne karte

Kolobar in užiti deli vrtnin

V tem primeru je naloga lažja, kot pri upoštevanju sorodstvenih vezi. Če niste poznavalec vrtnarjenja boste v kolobarjenju uspešni, če na gredici izmenjujete rastline z užitnimi semeni, listi, plodovi, gomolji in koreni. Da bo razmišljanje lažje upoštevajte spodnji namig.

 1. leto: visok fižol (seme), špinača (list)
 2. leto: kumare (plod)+bazilika (dober sosed), ječmen ali pšenica (zeleno gnojenje)
 3. leto: paradižnik (plod)+solata (dober sosed), motovilec (list)
 4. motovilec (list), visok fižol

Kolobar in gnojenje

Čebulnice, stročnice in korenovke, ki jih uvrščamo med kobulnice ne gnojite z gnojem. Ta skupina vrtnin prenaša le minimalno gnojenje s kompostom. Tudi organska gnojila, ki jih kupite v trgovini na teh gredicah uporabljajte v zelo majhnih količinah.

Za močno gnojenje z organskimi gnojili so zelo hvaležne kapusnice, ki so del družine križnic in bučnice. Nad dokaj bogatim gnojenjem so navdušeni tudi razhudniki.

Pri lobodnicah in košaricah količino komposta, gnoja ali kupljenega organskega gnojila v primerjavi s kapusnicami in bučnicami prepolovite.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Kolobarjenje na zelenjavnem vrtu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *