*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Konjski gnoj, ki ne prihaja iz intenzivne farmske reje

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA

Konji v video nasvetu so posneti na Domačiji Gorc, ki se ukvarja z rejo in treningom konj.

Koliko konjskega gnoja pridelamo na dan in leto?

Konj proizvede okrog 20 kg gnoja na dan, konjske fige pobiramo vsakih 90 do 120 minut. Vsak konj proizvede od 6 do 8 ton gnoja na leto. To ustreza približno 5 do 6 kubičnim metrom komposta. Tako nastaja zelo dragoceno gnojilo, ki se na vrtu uspešno uporablja že stoletja.

Kako pridemo do pravega konjskega gnoja?

Večini vrtičkarjev je pravi konski gnoj težko dostopen, saj v bližini ni kmetij s konji. Lastniki konj so veseli, da pridelovalci konjskega gnoja odpeljejo konjske fige in jih s kompostiranjem predelajo v suhe pelete. Tako lastniki konj nimajo dodatnih stroškov z gnojem, ki ga morajo ustrezno skladiščiti ali predelati.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen konjski gnoj peletih.
Konjski gnoj v peletih poiščite v vrtnih centrih Merkur, Bauhaus, Kalia, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Od kod prihaja konski gnoj v naše vrtove?

Konjski gnoj je pridelan iz konjskih fig, ki ne prihajajo iz intenzivne farmske reje. Konjske fige se eno leto kompostirajo, da se gnojilo drobi v roki kot drobna zemlja. Sledi postopek odstranitve vlage, stiskanje peletov in pakiranje v vreče.

Proizvajalci organskih gnojil tako na enostaven način predelajo konjski gnoj v suhe pelete, ki jih vrtičkarji uporabljajo v vrtu. To odlično gnojio je mogoče kupiti v vseh bolj založenih vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in vrtnarijah. Poiščite ga tudi v vaši najbližji vrtnariji.

konjski gnoj v peletih vreča

Konjski gnoj v peletih poiščite v vseh bolje založenih trgovinah

Konjski gnoj in njegova sestava

Konjski gnoj je mešanica konjskih fig, urina in organske mase. To je dragoceno organsko gnojilo, ki poleg dušika, fosforja in kalija, vsebuje še veliko magnezija in ostalih hranil v sledovih.

V domačem vrtu je cenjen kot odlično rastlinsko gnojilo, ki hitro sprošča hranilne snovi. Tako je rastlinam hitreje dostopen kot druga organska gnojila, hkrati deluje tudi dolgoročno.

Zakaj je peletiran konski gnoj dober za vrt?

Konjski gnoj v peletih ne vsebuje semen plevelov.

 

Kompostiran konski gnoj v peletih je dober za vrt, ker ne vsebuje semen pelvelov. V stiku z vlago nabrekne, posledično je tudi zemlja bolj rahla. Prav tako se poveča tvorba humusa.

Vsebuje tudi vsa hranila, ki jih rastline potrebujejo za rast in razvoj.

Konjski gnoj v obliki pelet je kompostiran eno leto in se lahko brez strahu uporablja za gnojenje starih ali mladih rastlin. Takšen gnoj je ustrezno obdelan in ne povzroča ožigov na koreninah.

ožig korenin

Ne povzroča ožigov korenin.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen konjski gnoj peletih.
Konjski gnoj v peletih poiščite v vrtnih centrih Merkur, Bauhaus, Kalia, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Uporaba konjskega gnoja v zelenjavnem vrtu

S konjskim gnojem v peletih gnojimo spomladi ob pripravi tal, primerno je tudi jesensko gnojenje v oktobru. Z njim lahko gnojimo tudi v poletnem času, ko sejemo in sadimo vrtnine za jesen in zimo. V pomladanskem času pognojimo gredice v predpisanem odmerku, ki je naveden na embalaži gnojila. Priporočen odmerek za zelenjavni vrt je 20 kg/100 m2.

domača cvetača

Pridelek domače cvetače.

Po površini tal ga zelo preprosto raztrosimo in vdelamo v tla z globokim rahljanjem. Na površino tal ga lahko potresemo tudi, ko so gredice že prirpavljene in ga z grabljami plitko vdelamo v tla.

Vrtnine obožujejo dober gnoj

domače bučke

Domače bučke, ki so gnojene s konjskim gnojem.

Kompostiran in peletiran konjski gnoj še posebno obožujejo paprike, bučke, koruza, zelje, cvetača, ohrovt, kumare in paradižnik.

Konjski gnoj je eno najpomembnejših organskih gnojil v vrtnarstvu, saj v tla ne prinaša samo hranilnih snovi, ampak tudi organsko snov, ki je prav tako pomembna za vsak domač vrt ali okrasno gredico.

Katere rastline še ljubijo konjski gnoj?

rez vrtnice

Pognojimo tudi vrtnice in ostale okrasne rastline.

pridelek malin

Pridelek malin.

S konjskim gnojem so zadovljne vrtnice in ostale okrasne rastline. Uporablja se tudi za gnojenje jagod, malin, robid, kosmulj ter ostalega jagodičja. S tem kakovostnim organskim gnojilom se lahko gnoji tudi trajne nasade kot so sadovnjaki. Uporablja se tudi pri gnojenju oljk in mediteranskega rastlinja.

Primerjava konjskega gnoja z ostalimi organskimi gnojili

Konj in krava hrano prežvečita drugače. Zato konjski gnoj vsebuje več neprebavljenih rastlinskih ostankov, ki so boljši vir za nastanek trajnega humusa v tleh. Tudi struktura tal je boljša, če gnojimo s konjskm gnojem.

Kokošnji gnoj vsebuje preveč fosforja in dušika, lahko vsebuje tudi antibiotike. S prekomerno uporabo svežega kokošjega gnoja lahko hitro pride do ožiga korenin.

Trajnostna organska rešitev za vaš vrt

konjski gnoj v peletih

Substral Naturen BIO konjski gnoj v peletih.

 

Kompostiran konjski gnoj v peletih se priporoča za trajnostno gnojenje vrta. Tako ohranjate naravni cikel kroženja hranil. Z njim se prav tako spodbuja življenje mikroorganizmov v tleh in dolgoročno prispeva k nastanku humusa.

Tla, ki jih gnojite s konjskim gnojem ostanejo zdrava in plodna še vrsto let.

Zeleni svet priporoča:

Konjski gnoj v domačem vrtu je pravo črno zlato. Uporaben je za gnojenje zelenjavnega vrta, sadovnjaka, okrasnih gredic in vinske trte. Gnojimo lahko tudi oljke in mediteranske rastline. Rastline bodo bogato rodile, tla pa ostanjejo zdrava in plodna še vrsto let.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen konjski gnoj peletih.
Konjski gnoj v peletih poiščite v vrtnih centrih Merkur, Bauhaus, Kalia, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


24 komentarjev na “Konjski gnoj, ki ne prihaja iz intenzivne farmske reje

 1. Damjana

  Pozdravljeni,
  hvala za vaš prispevek.
  Kakšno pa je vaše mnenje o zajčjem gnoju?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Gorenjka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga Damjana, zajčji gnoj se v vrtnarstvu manj uporablja, vseeno pa ga lahko kompostirate, predlagamo da uporabite kupljena gnojila in domač kompost.

   Reply
 2. Ramiz

  Meni osebno zelo,zelo koristijo Vaše objave.Strokovne,kratke,razumljive.Čistitam,samo tako naprej!

  Reply
 3. Joli

  Pozdravljeni
  Hvaležna sem za vse vaše nasvete.
  Mene pa zanima, zakaj začnejo bučke gniti ko so še čisto majhni ,komaj kakih 3 cm.
  Hvala
  Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Joli, razlogov je več, imate kakšno fotografijo vaše težave, tako bi lažje ocenili. Lahko, da jim primanjkuje katerega od hranil.

   Reply
 4. Ljuba Steblovnik

  sosed ima koze. Ponudil mi je gnoj od koz.
  Kaj menite o gnojenju manjše njive za krompir in ostale domače povrtnine?
  Hvala, vedno prebiram vaše nasvete..

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ljuba, če je kozji gnoj kompostiran več kot eno leto je uporaben v vrtu. V nasprotnem primeru ga spomladi ne uporabljamo, ker bodo rastline lačne do konca maja.

   S svežim gnojem se lahko povzroči tudi ožig koreni posajenih rastlin in rastlin, ki jih sejemo.

   Reply
 5. Bogomir

  Pozdravljeni!
  V lanskem letu sem prvič pri obiranju opazil majhne bele črvičke v plodovih aronije!
  Kaj predlagate?
  Škropljenje v cvet?
  Kateri pripravek priporočate?
  Hvala!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Bogomir, predlagamo, da se glede varstva rastlin pred škodljivci posvetujete v kmetijski apoteki (Zadruge, večji vrtni centri), kjer vam odgovorna in pooblaščena oseba svetuje strategijo varstva in ostale rešitve. Tako dobite vse na enem mestu.

   Reply
 6. Bogomir

  Spištovani!
  Ob obiranju dvakrat rodnih malin sem opazil v notranjosti ploda majhne bele črvičke?
  Kaj predlagate?
  Škropljenje v cvet?
  Katero škropivo je primerno?
  Hvala!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Bogomir, predlagamo, da se glede varstva rastlin pred škodljivci posvetujete v kmetijski apoteki (Zadruge, večji vrtni centri), kjer vam odgovorna in pooblaščena oseba svetuje strategijo varstva in ostale rešitve. Tako dobite vse na enem mestu.

   Reply
 7. Božena Golob

  Pozdravček ekipi
  hvala za obširno predstavitev konjskega gnoja , uporabljam ga 2 sezoni in sem zelo zadovoljna-jagode ga obožujejo. Vprašanje :kdaj moram zamenjati tip gnojila ali ni potrebno, ker sem zelo zadovoljna z njem,
  -poleti dodam pa še malo mineralnega -vsega skupaj cc 1kg na 10m2/na sezono
  Hvala za hitro povezavo za temperaturo tal -ta tabela je zelo razumljiva .Ali jo lahko spomladi dodajate večkrat LP Golobova

  Reply
 8. Breda

  Ali se lahko uporablja svez konjski in oslovski gnoj in za katere rastline, morda plodovke, zelje?

  Reply
 9. Milan

  Ob sprehodih pogosto nabereva konjske fige. Verjamem – drži trditev, da jih je najbolj primerno pomešati v ostali kompost in dodati na vrt naslednje leto. Kaj pa menite o direktnem vnosu svežih konjskih fig na vrt?

  Reply
 10. Matej

  Spoštovani! Kako pa je z gnojenjem zelenice s konjskim gnojem? In kdaj gnojiti z njim, glede na to, da so nočne temperature še pod lediščem? Hvala za Vaš odgovor.

  Reply
 11. PETER

  Prosim za nasvet!
  Gdaj in s čim bi jaz moral pognojiti okoli drevesc.
  Hvala za ogovor

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *