Orhideja in odpadanje popkov, povešanje listov, težave s koreninami

Za nasvet o gojenju orhidej smo se posvetovali pri strokovnjaku Tomažu Jevšniku.

Korenine “štrlijo” iz lončka. Kako jih ukrotim?

Krotenje “štrlečih” korenin nima smisla, saj je to ena od znanih lastnosti orhidej. Korenine ne rastejo navzdol po načelu geotropizma, ampak rastejo v vse smeri in iščejo vlažen substrat ter hranila. Ne izrezujmo takih korenin, dokler se ne posušijo. Če večina novih korenin sega prek lončka, je to znak, da bomo morali rastlino kmalu presaditi v malenkost večji lonček.

Štrlečih korenin ne režemo, če so zdrave.

Štrlečih korenin ne režemo, če so zdrave.

Rastlina ima povešene liste in ni videti zdrava. Kaj naj storim?

Rastlino čim prej zalijmo, ker je dehidrirana. Drugi, bolj verjeten razlog pa je, da smo orhidejo v preteklosti preveč zalivali, zaradi česar so korenine zgnile. Preskrba zelenih nadzemnih delov z vodo je zato onemogočena, rastlina pa se, ironično, ob preobilici vode suši.

Rešitev je čimprejšnja presaditev v svež substrat, zato odstranimo star moker substrat in vse gnile korenine. Z malo sreče bo rastlina pognala nove korenine in preživela. Po presaditvi vsaj en mesec ne uporabljajmo gnojil.

Zakaj cvetni popki odpadajo?

Popki so najobčutljivejši del rastline, zato se na njih najprej pokažejo posledice neprimerne vzgoje, klime ali škodljivcev.

V nadaljevanju so našteti najpogostejši razlogi:

Voda – nezadostno ali pretirano zalivanje. Škoduje tudi zalivanje z mrzlo vodo.

Rosenje – nežno in navlaženo tkivo popkov je lahka tarča za napad gliv.

Temperatura – je najpogostejši krivec za odpadanje popkov. Falenopsisom popki odpadejo pri temperaturah pod 16 ˚C, medtem ko cimbidij odvrže popke pri temperaturah, višjih od 25 ˚C. Dobro je poznati zahteve posameznega rodu in se jim čim bolj približati.

Zračna vlaga – če je prenizka, se popki začno sušiti, nato pa odpadejo.
 
Kakovost zraka – če imamo rastline ob oknu na prometni cesti, naj bo le-to vsaj med cvetenjem raje zaprto. Škodita tudi cigaretni dim in bližina zrelega sadja, ki izloča plin etilen.

Svetloba – preveč svetlobe nežne popke ožge, premalo svetlobe pa pomeni, da rastlina verjetno ne bo sposobna asimilirati dovolj hrane, da bi vzdrževala vse popke, zato jih nekaj odvrže.

Kemikalije – čezmerno gnojenje ali uporaba nekaterih pesticidov povzroča odpadanje popkov in prezgodnje sušenje odprtih cvetov. Upoštevajte navodila proizvajalcev.

Škodljivci – najpogostejši krivci so tripsi, kaparji in uši, ki sesajo sočno tkivo bodočih cvetov. Ti so zato poškodovani ali pa se sploh ne odprejo in odpadejo.

Ali orhideja škodi drugim rastlinam?

Orhideje v primerjavi s splošnim prepričanjem niso zajedalci in nikakor ne škodijo rastlini, na kateri rastejo epifitsko oziroma priraslo. S svojimi koreninami se na deblo ali veje dreves le oprimejo in si tako zagotovijo svoje življenjsko okolje visoko v krošnjah dreves.

epifiti

Katere orhideje je najlažje gojiti v Sloveniji?

V povprečnem stanovanju je najpreprosteje gojiti orhideje iz rodu Phalaenopsis (falenopsis). Križanci vrst iz tega rodu so razmeroma neobčutljivi na nihanje temperature v območju med 18 in 30 ˚C. Dobro prenašajo tudi padce zračne vlage in pomanjkanje svetlobe.

Orhideja falenopsis

Orhideja falenopsis.

[/col]

Čeveljček

Čeveljček

 

Med preprostejše orhideje spadajo še čeveljčki (Paphiopedilum) z marmoriranimi listi. Nekoliko zahtevnejši so cimbidiji (Cymbidium), dendrobiji (Dendrobium), katleje (Cattleya), miltonije (Miltonia) in odontoglosumi (Odontoglossum).

Orhideje Vanda

Orhideje Vanda

 

Med najzahtevnejše, ki so za večino stanovanj neprimerne, spadajo vande (Vanda), ker za uspešno rast in cvetenje zahtevajo veliko svetlobe ter visoko zračno vlago.

natisni članek

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Orhideja in odpadanje popkov, povešanje listov, težave s koreninami

 1. Jelka

  Kaj se dogaja z mojo orhideo? Listi postajajo na kncu rumnkasti in imajo črne pike??

  Reply
 2. Urška Fajfar

  Pozdravljeni,
  Zemlja moje orhideje je dobila po vrhu puhasto belo plast in me zanima, kaj bi to bilo? Ali je to kakšen zajedalec, plesen ali kaj podobnega? Ali je to normalno?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za več informacij obiščite kmetijsko apoteko. Tam je zaposlena strokovna oseba, ki po zakonu edina lahko svetuje. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *