*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Koristni nasveti za gojenje orhidej

Ali so orhideje zajedalci?

Orhideje v primerjavi s splošnim prepričanjem niso zajedalci in nikakor ne škodijo rastlini, na kateri rastejo epifitsko oziroma priraslo. S svojimi koreninami se na deblo ali veje dreves le oprimejo in si tako zagotovijo svoje življenjsko okolje visoko v krošnjah dreves.

epifiti

Več nasvetov v knjigi: Orhideje “Gojenje tropskih orhidej” – KLIKNITE TUKAJ.

 

Terestrična orhideja Bletilla striata.

Terestrična orhideja Bletilla striata.

 

Orhideje, ki rastejo v tleh, geofiti oziroma terestrične orhideje, so tesno povezane z različnimi glivami in živijo z njimi v sožitju oziroma simbiozi.

Katere orhideje je najlažje gojiti?

Orhideja falenopsis

Orhideja falenopsis

 

V povprečnem stanovanju je najpreprosteje gojiti orhideje iz rodu Phalaenopsis (falenopsis). Križanci vrst iz tega rodu so razmeroma neobčutljivi na nihanje temperature v območju med 18 in 30 ˚C. Dobro prenašajo tudi padce zračne vlage in pomanjkanje svetlobe.

Čeveljček

Čeveljček

 

Med preprostejše orhideje spadajo še čeveljčki (Paphiopedilum) z marmoriranimi listi. Nekoliko zahtevnejši so cimbidiji (Cymbidium), dendrobiji (Dendrobium), katleje (Cattleya), miltonije (Miltonia) in odontoglosumi (Odontoglossum).

Orhideje Vanda

Orhideje Vanda

 

Med najzahtevnejše, ki so za večino stanovanj neprimerne, spadajo vande (Vanda), ker za uspešno rast in cvetenje zahtevajo veliko svetlobe ter visoko zračno vlago.

  

Rastlina ima povešene liste in ni videti zdrava. Kaj naj storim?

Rastlino čim prej zalijmo, ker je dehidrirana. Drugi, bolj verjeten razlog pa je, da smo orhidejo v preteklosti preveč zalivali, zaradi česar so korenine zgnile. Preskrba zelenih nadzemnih delov z vodo je zato onemogočena, rastlina pa se, ironično, ob preobilici vode suši.

Rešitev je čimprejšnja presaditev v svež substrat, zato odstranimo star moker substrat in vse gnile korenine. Z malo sreče bo rastlina pognala nove korenine in preživela. Po presaditvi vsaj en mesec ne uporabljajmo gnojil.

Zakaj cvetni popki odpadajo?

Popki so najobčutljivejši del rastline, zato se na njih najprej pokažejo posledice neprimerne vzgoje, klime ali škodljivcev.

V nadaljevanju so našteti najpogostejši razlogi:

Voda – nezadostno ali pretirano zalivanje. Škoduje tudi zalivanje z mrzlo vodo.

Rosenje – nežno in navlaženo tkivo popkov je lahka tarča za napad gliv.

Temperatura – je najpogostejši krivec za odpadanje popkov. Falenopsisom popki odpadejo pri temperaturah pod 16 ˚C, medtem ko cimbidij odvrže popke pri temperaturah, višjih od 25 ˚C. Dobro je poznati zahteve posameznega rodu in se jim čim bolj približati.

Zračna vlaga – če je prenizka, se popki začno sušiti, nato pa odpadejo.
 
Kakovost zraka – če imamo rastline ob oknu na prometni cesti, naj bo le-to vsaj med cvetenjem raje zaprto. Škodita tudi cigaretni dim in bližina zrelega sadja, ki izloča plin etilen.

Svetloba – preveč svetlobe nežne popke ožge, premalo svetlobe pa pomeni, da rastlina verjetno ne bo sposobna asimilirati dovolj hrane, da bi vzdrževala vse popke, zato jih nekaj odvrže.

Kemikalije – čezmerno gnojenje ali uporaba nekaterih pesticidov povzroča odpadanje popkov in prezgodnje sušenje odprtih cvetov. Upoštevajte navodila proizvajalcev.

Škodljivci – najpogostejši krivci so tripsi, kaparji in uši, ki sesajo sočno tkivo bodočih cvetov. Ti so zato poškodovani ali pa se sploh ne odprejo in odpadejo.

Korenine štrlijo iz lončka. Kako jih naj ukrotim?

Krotenje štrlečih korenin nima smisla, saj je to ena od znanih lastnosti orhidej. Korenine ne rastejo navzdol po načelu geotropizma, ampak rastejo v vse smeri in iščejo vlažen substrat ter hranila. Ne izrezujmo takih korenin, dokler se ne posušijo.

Štrlečih korenin ne režemo, če so zdrave.

Štrlečih korenin ne režemo, če so zdrave.

 

Če večina novih korenin sega prek lončka, je to znak, da bomo morali rastlino kmalu presaditi v malenkost večji lonček.

Več nasvetov za uspešno gojenje orhidej pri vas doma najdete na Ocean orchids in Tropski vrt.

Zeleni svet priporoča:

Nasvete za uspešno gojenje orhidej lahko najdete tudi v odlični knjigi:
Orhideje “Gojenje tropskih orhidej” – KLIKNITE TUKAJ.

natisni članek

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


2 komentarjev na “Koristni nasveti za gojenje orhidej

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.