Leča in čičerika

Spoznajmo kdaj je najbolj primeren čas setve fižola, graha, boba, leče in čičerike. Miša Pušenjak  v spodnjem zvočnem posnetku svetuje, tudi o dobrososedskih odnosih med posameznimi vrtninami.

KLIKNITE TUKAJ za podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Čas setve leče, čičerike in nizkega fižola

Leča in čičerika sta stročnici za vroča poletja, ki rabita toplo zemljo. Čičeriko običajno sejemo v času sajenja kumaric. To opravilo je treba opraviti od 10-ega maja do sredine maja in ne v začetku maja, kot to pogosto storimo. Setev leče in čičerike opravite v sredini maja. 

Leča ni tako temperaturno občutljiva kot čičerika in jo lahko sejemo tudi v času setve fižola. Čičeriko sejemo nekoliko kasneje, vsekakor po prvem maju. Obe stročnici lahko sejemo tudi nekoliko kasneje, ker sta zelo dobro odporni na sušo. Če ju sejemo prehitro nam nizke nočne temperature povzročijo, da leča in čičerika zastaneta v rasti, veliko manj tudi cvetita in rodita.

Nizek fižol so letos nekateri že sejali. Treba je vedeti, da je nas vreme z nizkimi temperaturami še vedno lahko preseneti, kar je za fižol, lečo in čičeriko vsekakor neugodno. Miša Pušenjak svetuje, da nizek fižol sejemo najprej, sledi setev visokega fižola. Po tem sejemo lečo in na koncu čičeriko.

Ob zgodnji setvi fižola običajno tvegamo z nizkimi temperaturami, ki se običajno pojavijo v aprilu. Nizek fižol je na Primorskem varen pred nizkimi temperaturami. V drugih delih Slovenije si pripravimo belo vrtno tkanino in ga v primeru nizkih nočnih temperatur (pod 5 stopinj C) pravočasno zaščitimo.

Leča in čičerika, dobri sosedje in ohranjanje rodovitnih tal

Leča in čičerika sta stročnici, zato ju je najbolje sejati ali saditi v bližino kapusnic. Najbolje ju je sejati ob ohrovte, ki jih sadimo v maju. Prostor lahko najdeta tudi ob bučnicah (kumare, lubenice, bučke, melone), ki jih je v tem primeru bolje gojiti ob opori, da se ne plazijo po tleh in zavirajo lečo in čičeriko pri razvoju. Sejemo in sadimo ju lahko tudi ob paradižnik.

Obe stročnici rahljata tla, tudi ostale stročnice v tleh puščajo ogromno humusa, zato so obvezen člen v vsakem vrtu. Korenin vseh stročnic nikoli ne odstranjujemo z vrta, saj so vir organske snovi, humusa in bogatijo tla z dušikom.

Fižol in čas setve ostalih stročnic v spomladanskem času

Večina vrtičkarjev bo zagotovo še sejala visok fižol, če s setvijo prehitevate pridelek ne bo nič bolj zgoden, ker cveti, ko se dan dovolj skrajša. Okrog 1. maja smo v rastlinjake posejali tudi dolgo vigno, ki je sorodnica visokega fižola in zraste v višino paradižnika.

KLIKNITE TUKAJ za podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Še vedno lahko sejete nizki fižol, ki v poletni vročini daje celo boljši pridelek od visokega fižola, za setev leče in čičerike je treba počakati na sredino maja. V sredini aprila je čas, ko lahko sejete lečo in čičeriko za sadike, zato tega opravila ne zamudite v naslednjem letu.

Običajno v maju dajemo prednost setvi fižolu, leči in čičeriki. V tem času smo nekoliko prepozni za setev boba, ker ima v dolgem dnevu več težav z boleznimi in škodljivci, tudi cvetel bo slabše. Grah še vedno lahko sejemo, vendar ob dolgem dnevu preneha cveteti in pridelek bo nekoliko manjši.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Leča in čičerika

 1. alenka

  Pozdravljeni!

  Ali lahko med vrstami nizkega fižola sadim čebulo! Sem jo dobila z juga Jugoslavije in bi jo zelo rada posadila , vendar imam prostor samo med vrsticami nzikega fižola.

  hvala za odgovor in lep dan Alenka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni gospa Alenka!

   Nizek fižol in čebula sta slaba soseda, preberite članek o čebuli in jo umestite v ustrezno soseščino.

   Lep pozdrav

   Reply
 2. Milan Mazaj

  V člankih o čičeriki nisem zasledil naslednjega podatka:

  -če pobiramo mlada zrna čičerike,kako jih shraniko ?

  Prosim za odgovor

  Reply
 3. VALENTIN

  Spoštovani!
  Pri čičeriki nisem opazil podatka otem koliko časa kali.(čas kalitve)
  lep pozzdrav in havala za odgovor. Valentin

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Valentin, seme čičerike kali cca 5 dni. Pred setvijo semena preko noči namakajte v vodi. Vzdržujte na gredi vlago. Zalivajte zjutraj in zvečer, če zemlja ni vlažna.

   Reply
 4. France

  Lepo prosim, koliko semen čičerike vsejem skupaj – ali – je potrebno eno samo seme
  za en grmiček ? Hvala lepa vnaprej!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *