*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Leča in čičerika

Spoznajmo kdaj je najbolj primeren čas setve fižola, graha, boba, leče in čičerike. Miša Pušenjak  v spodnjem zvočnem posnetku svetuje, tudi o dobrososedskih odnosih med posameznimi vrtninami.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Čas setve leče, čičerike in nizkega fižola

Leča in čičerika sta stročnici za vroča poletja, ki rabita toplo zemljo. Čičeriko običajno sejemo v času setve kumaric. To opravilo je treba opraviti od 10-ega maja do sredine maja in ne v začetku maja, kot to pogosto storimo.

Leča ni tako temperaturno občutljiva kot čičerika in jo lahko sejemo tudi v času setve fižola. Čičeriko sejemo nekoliko kasneje, vsekakor po prvem maju. Obe stročnici lahko sejemo tudi nekoliko kasneje, ker sta zelo dobro odporni na sušo. Če ju sejemo prehitro nam nizke nočne temperature povzročijo, da leča in čičerika zastaneta v rasti, veliko manj tudi cvetita in rodita.

Nizek fižol so letos nekateri že sejali. Treba je vedeti, da je nas vreme z nizkimi temperaturami še vedno lahko preseneti vsaj še mesec dni, kar je za fižol, lečo in čičeriko vsekakor neugodno. Miša Pušenjak svetuje, da lahko nizek fižol v tem letu sejemo že v tem času, z lečo čičeriko in visokim fižolom je treba še počakati.

Ob zgodnji setvi fižola še vedno tvegamo z nizkimi temperaturami, ki se do konca aprila še vedno lahko pojavijo. Nizek fižol je na Primorskem že posejan, v drugih delih Slovenije si pripravimo belo vrtno tkanino in ga v primeru nizkih temperatur pravočasno zaščitimo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Leča in čičerika, dobri sosedje in ohranjanje rodovitnih tal

Leča in čičerika sta stročnici, zato ju je najbolje sejati ali saditi v bližino kapusnic. Najbolje ju je sejati ob ohrovte, ki jih sadimo v maju. Prostor lahko najdeta tudi ob bučnicah (kumare, lubenice, bučke, melone), ki jih je v tem primeru bolje gojiti ob opori, da se ne plazijo po tleh in zavirajo lečo in čičeriko pri razvoju. Sejemo in sadimo ju lahko tudi ob paradižnik.

Obe stročnici rahljata tla, tudi ostale stročnice v tleh puščajo ogromno humusa, zato so obvezen člen v vsakem vrtu. Korenin vseh stročnic nikoli ne odstranjujemo z vrta, saj so vir organske snovi, humusa in bogatijo tla z dušikom.

Fižol in čas setve ostalih stročnic v spomladanskem času

Večina vrtičkarjev bo zagotovo še sejala visok fižol, če s setvijo prehitevate pridelek ne bo nič bolj zgoden, ker cveti, ko se dan dovolj skrajša. Okrog 1. maja v rastlinjake posejemo tudi dolgo vigno, ki je sorodnica visokega fižola in zraste v višino paradižnika.

Še vedno lahko sejete nizki fižol, ki v poletni vročini daje celo boljši pridelek od visokega fižola, za setev leče in čičerike je treba počakati vsaj še mesec dni. V sredini aprila je čas, ko lahko sejete lečo in čičeriko za sadike, zato tega opravila ne zamudite.

V tem času smo nekoliko prepozni za setev boba  ,ker ima v dolgem dnevu več težav z boleznimi in škodljivci, tudi cvetel bo slabše. Grah še vedno lahko sejemo, vendar ob dolgem dnevu preneha cveteti in pridelek bo nekoliko manjši.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Leča in čičerika

 1. alenka

  Pozdravljeni!

  Ali lahko med vrstami nizkega fižola sadim čebulo! Sem jo dobila z juga Jugoslavije in bi jo zelo rada posadila , vendar imam prostor samo med vrsticami nzikega fižola.

  hvala za odgovor in lep dan Alenka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni gospa Alenka!

   Nizek fižol in čebula sta slaba soseda, preberite članek o čebuli in jo umestite v ustrezno soseščino.

   Lep pozdrav

   Reply
 2. Milan Mazaj

  V člankih o čičeriki nisem zasledil naslednjega podatka:

  -če pobiramo mlada zrna čičerike,kako jih shraniko ?

  Prosim za odgovor

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *