Domače sadike paradižnika, mikrozelenjava, zelišča in najboljše LED luči

Dobra svetilka je skromna in ne porabi veliko energije. Zeleni raj si lahko uredite tudi v dnevni sobi, na hodniku ali v kleti. Na podoben način gojite tudi mikrozelenjavo in zelišča.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Domače sadike paradižnika, mikrozelenjava, kloniranje rastlin in LED svetilke

S primerno osvetlitvijo lahko vzgajamo domače sadike paradižnika, paprike, kumaric, solate in ostale zelenjave, ki niso “pretegnjene”. V hladnejšem obdobju leta lahko gojimo tudi priljubljena zelišča, ki jih na vrtu ni mogoče gojiti. Bazilika bo v tem primeru na razpolago celo leto.

sadike

Sadike paradižnika, jajčevca in ostalih vrtnin niso “pretegnejne”.

S pomočjo LED svetilk se priporoča gojenje mikrozelenjave, ki je prava domača super hrana, saj ima zelo visoko nutricistično vrednost in nam pomaga krepiti splošno zdravje. Ste vedeli, da je ena žlica mikrozelenjave primerljiva s skledo solate?

SB-05-60W

Gojenje mikrozelenjave s pomočjo led žarnic SB-05-60W.

Pridelava vrtnin s pomočjo svetlobe, ki je podobna soncu

V primerno veliki posodi lahko pridelamo tudi domačo solato in ostale vrtnine, ki ne zasedejo veliko prostora in to celo leto. Najbolj se priporoča gojenje hitro rastočih vrtnin kot je redkvica, in solata. Redkvica je v notranjih prostorih primerna za pobiranje dober mesec po setvi. Zelo hitro pobiramo tudi solato, ki jo v posodo posadimo v obliki sadik.

Za več informacij o LED lučkah, Zeleni Jurček in Zeleni Jurij pokličite Franci Kučič (GSM: 040 626 026) ali Andrej Kučič (GSM: 040 789 852). Za naročilo LED lučk lahko pišete tudi na elektronski naslov franci.kucic@tronitec.si ali andrej.kucic@tronitec.si Možen je osebni prevzem ali posredovanje po pošti.

Svetilka oz. sijalka, ki je primerna za rast in cvetenje rastlin

Svetilka SB-05-60W je tehnološko napredna LED svetilka, ki je primerna za rast in cvetenje rastlin. V Sloveniji jih največ uporabljajo v boljših restavracijah za gojenje mikrozelenjave. Na Hrvaškem jo največ uporabljajo za gojenje konoplje v medicinske namene.

V deželi na sončni strani Alp je v uporabi tudi za gojenje domačih sadik vrtnin, zelišč, cvetlic. Za dobro osvetlitev so hvaležne tudi sobne rastline.

led svetilka gojenje

Pod LED svetilko lahko gojimo številne rastline.

Sadike, ki jih gojimo s pomočjo dobrih svetilk so kvalitetne in niso pretegnjene. Na ta način lahko privarčujemo veliko denarja, saj sadik ni treba kupiti.

mikrozelenjava in gojenje mikrozelenjave

Krožnik mikrozelenjave premaga skledo solate.

Koliko LED svetilk potrebujemo za eno etažo in kakšno svetlobo oddajajo?

Dve LED svetilki zadostujeta za osvetlitev ene etaže Zelenega Jurčka (60 cm x 130 cm). LED svetilka SB-05-60W oddaja svetlobo, ki je podobna sončni svetlobi. Tako je rast vseh rastlin enakomerna. V tem primeru ne prihaja, do vzdolženosti sadik, ki je največja težava pri gojenju domačih sadik. Po domače pravimo, da v tem primeru sadika ni “pretegnejna”.

LED svetilka SB-05-60W

LED svetilka SB-05-60W oddaja svetlobo, ki je podobna sončni svetlobi.

PREDNOSTI gojenja rastlin in LED lučke:

gojenje mikrozelenjave

Mikrozelenjavno, sadike in ostale rastline lahko gojimo v dnevni sobi.

Za več informacij o LED lučkah, Zeleni Jurček in Zeleni Jurij pokličite Franci Kučič (GSM: 040 626 026) ali Andrej Kučič (GSM: 040 789 852). Za naročilo LED lučk lahko pišete tudi na elektronski naslov franci.kucic@tronitec.si ali andrej.kucic@tronitec.si Možen je osebni prevzem ali posredovanje po pošti.

Obešanje svetilke in preprečevanje vzdolžensoti sadik zelenjave, zelišč, cvetlic

Svetilko obesimo na konstrukcijo s pomočjo obešala (karabin), kar omogoča hitro in enostavno montažo. Svetilki razporedimo tako, da sta enakomerno oddaljeni druga od druge. Na Zelenem Jurčku je obešanje povsem enostavno.

zeleni jurček

Enostavno in hitro obešanje svetilk na konstrukcijo Zeleni Jurček.

Stojalo za rast sadik paradižnika, jajčevca, solate in ostalih vrtnin lahko naredite tudi sami. Na konstrukcijo je v tem primeru treba pričvrstiti kovinsko mrežo, ki služi za obešanje svetilk. Hkrati pa je tudi opora za pladnje, ki omogočajo enostavno zalivanje.

Led svetilka SB-05-60W je skromna in ne porabi veliko energije

Odlikuje jo nizka poraba energije, če jo primerjamo z drugimi svetilkami in dosega odlične rezultate v primeru gojenja rastlin. Če jo primerjamo z običajno kuhinjsko pečico, ki v eni uri porabi 2,4 kW energije je skromna. Ena LED svetilka porabi v 10 urah 0,6 kW energije, ker je toliko kot porabi pečica v 15 minutah.

led svetilke

Dobre in kakovostne svetilke so varčne in ne porabijo veliko energije.

Kakovostna LED svetilka SB-05-60W ima 3-letno garancijo in sveti min. 20.000 ur. To je zagotovo dokaz, da služi svojemu namenu. Sijalka oz. svetilka je primerna za za celoten rastni cikel, saj zadostuje za vegetativno in cvetoče obdobje.

Zračenje prostorov, ventilator in primerna temperatura za rast

V primeru gojenja mikrozelenjave in sadik je potrebno dnevno zračenje prostora, ker rastline oddajajo svoj značilen vonj. Dovolj je, če večkrat odprete okna. V kleti brez oken je priporočljivo postaviti ventilator.

Priporoča se tudi merjenje temperature, saj rastline najbolje uspevajo pri temperaturi 20 do 25 stopinj Celzija. Rastline tudi redno zalivamo in vlažimo.

Zalivanje sadik, mikrozelenjave in ostalih rastlin

Za vlaženje sadik je najbolje uporabiti tlačno pršilko, ki omogoča enakomerno vlažnost substrata. To najlažje naredimo tako, da rastline s pladnjem prenesemo v kopalnico in jih pršimo po listih ali substratu (zemlji). V primeru pršenja na podstavku, jih pršimo tako, da vodo ne zanaša na sijalke.

pršenje sadik

Sadike v začetku pršimo s tlačno pršilko, kasneje zalivamo z zalivalko.

Na enak način lahko zalivamo tudi mikrozelenjavo pred in po kalitvi ter v začetku rasti. Z začetkom intenzivne rasti mikrozelenjave, jo lahko zalivamo tudi z ročno zalivalko. Z ročno zalivalko najlažje zalivamo na podstavku.

Zeleni svet priporoča:

Gojenje domačih sadik je mogoče v kleti, garaži, dnevni sobi ali hodniku. Na Zelenem Jurčku ali Zelenem juriju lahko gojimo tudi mikrozelenjavo.

S pomočjo LED žarnic, ki so plod slovenskega znanja sadike niso “pretegnjene”. V tujini se sijalke uporabljajo tudi za gojenje konoplje v medicinske namene. Kvalitetne luči ne porabijo veliko energije in proizvajajo svetlobo, ki je podobna soncu.

Za več informacij o LED lučkah, Zeleni Jurček in Zeleni Jurij pokličite Franci Kučič (GSM: 040 626 026) ali Andrej Kučič (GSM: 040 789 852). Za naročilo LED lučk lahko pišete tudi na elektronski naslov franci.kucic@tronitec.si ali andrej.kucic@tronitec.si Možen je osebni prevzem ali posredovanje po pošti.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Domače sadike paradižnika, mikrozelenjava, zelišča in najboljše LED luči

 1. Janez Prosenc

  Pozdravljeni
  Želel bi vzgojiti sadike paradižnika, paprike in bučk, zato bi potreboval ustrezno žarnico s spektrom, ki simulira sončno svetlobo.
  Ogledal sem si vašo predstavitev LED luči, a zame je to absolutno preveliko. Žarnica, ki obsije površino cca. 25 x 25 cm, bi bila več kot dovolj.
  Zanima me cena in kje lahko kupim

  Reply
 2. Zlatko

  Pozdravljeni!
  Mene zanima jo cene zeleni jurček in dve luči, pa kje jih lahlo dvignem.
  lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   vsi kontakti za vprašanja so v članku. Treba je pogledati samo v velike zelene okvirje in poklicati ali posredovati mail.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *