*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

8 idej za lep in trajen poletni šopek

1. Nekatero poletno cvetje ima slabo obstojnost v vodi. Iz cvetja, ki je na našem vrtu lahko naredimo lepe šopke. To cvetje je veliko bolj obstojno, kot cvetje, ki ga naberemo v naravi.

V kolikor bi radi imeli popolnoma naravne šopke je najbolje, da najprej določeno rastlino testiramo. Nekatere sorte maslenk (Hemerocallis sp.) imajo cvetove, katerih trajnost je le en dan. Zato tako cvetje občudujmo na gredah, ker v vazah prehitro propade.

Maslenke so najlepše na gredah.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

2. Cvetje režemo z nabrušenim nožem, ki ima ravno rezilo ali z zelo nabrušenimi vrtnimi škarjami. V kolikor škarje niso ostre, potem stisnemo vodovodne cevi v steblu in cvetje težje vsrkava vodo.

3. Za obstojnost cvetja je zelo pomembna čistoča. Vaza v kateri bo šopek mora biti čista, ravno tako mora biti čist nož ali ostre škarje. V nasprotnem primeru bakterije, ki so na umazanih površinah preidejo v vodovodne cevi in jih zamašijo. Posledično cvetje propade.

Preventivno je priporočljivo z belilom razkužiti tako vazo kot nož. Najboljše vaze so iz stekla, saj nima por v katere bi se nabrale bakterije.

Za trajnost šopkov smo pozorni na čistočo.

4. Stebla morajo biti očiščena in brez listja, do koder seže voda. Listje v vodi gnije in ponovno imamo v vodi bakterije.

5. Ko cvetje damo v vodo, moramo narediti sveži rez. Steblo se je na mestu kjer smo ga odrezali v vrtu že zasušilo. Zato moramo narediti ponovno nov sveži poševni rez, da je površina za vsrkavanje vode čim večja.

Kontrastni poletni šopek.

6. Cvetje in sadje ne sodi skupaj. Iz sadja izhaja etilen (plin, ki ga zaznavamo kot vonj po sadju), ki povzroča hitrejše zorenje cvetja. Tako nam sadje lahko skrajša življenjsko dobo šopka tudi do 50%.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

7. V vodo ne dajemo nič, razen specialnih hranil za rezano cvetje, ki vsebujejo hranila za cvetje in zaviralce za razmnoževanje bakterij). Sladkor je hrana tako za cvetje kot za bakterije in povzroči obratni učinek kot bi želeli. Hitro razmnožene bakterije še hitreje zamašijo vodovodne cevi v pecljih.

Aspirini, razni kovanci in druge stvari, ki naj bi pripomogle k obstojnosti cvetja, ne zaležejo toliko, kot z belilom razkužena vaza.

8. Šopek postavimo v senco, na hladnejše mesto. V kolikor nimamo hranil za rezano cvetje, potem dnevno menjamo vodo, očistimo vazo, speremo stebla in jih ponovno spodrežemo.

Cvetje s prijetnim vonjem nas razveseljuje v vrtu. V kolikor ga je v šopu preveč, lahko njegov vonj v zaprtem prostoru povzroči glavobol.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *