Lepa zelenica in varčevanje z vodo

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

V članku vam bomo predstavili kako pripravimo površino za setev nove trate. Tokrat je naš cilj dolgoročno varčevanje z vodo in lepa vrtna zelenica. Trata ima pomembno okrasno vlogo, saj v vrtu ustvari globino. S tokratnim nasvetom si bomo delo olajšali z manj namakanja in posledično tudi manjšo porabo vode.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite kako bomo zmanjšali porabo vode za polovico.

Priprava tal za novo trato

neoskrbovana-trata

Najprej odstranimo travno rušo s pleveli. Ločimo šope stare travne ruše in koreninske plevele.

To bomo na manjših površinah najlažje storili tako, da z lopato narežemo kocke 50×50 cm in zemljo enostavno izkopljemo, ter ločimo zelenico in zemljo na dva ločena kupa.

Na večjih površinah za delo uporabimo frezo in manjši bager.

Če želimo varčevati z vodo uporabimo Urbanscape zeleno podlago

V večjem, atrijskem ali manjšem vrtu odstranimo 10 do 15 cm zemlje in ločimo plevele. Na globino 10 do 12 cm položimo Urbanscape zeleno podlago v roli, ki ob zalivanju veže večje količine vode. Na zeleno podlago nato ponovno nanesemo 10 – 12 cm plast zemlje. Zelena podlaga je izdelana iz mineralnih vlaken brez dodatkov z izjemno vpojnostjo in sposobnostjo zadrževanja vode.

zelena-podlaga-Urbanscape

Če je spodnja plast slabše propustna poskrbimo za dobro drenažo. Uporabimo kremenov pesek, ki ga v večjih količinah vdelamo v spodnjo plast tal.

  

Kako do lepe zelenice s polovico manj vode?

Kvadratni meter Urbanscape zelene podlage debeline 2 cm lahko veže do 17 l vode. Korenine se bodo po setvi vrasle v zeleno podlago, in črpale potrebno količino vode, ter v njej raztopljena hranila. Trata bo enakomerne rasti in odpornejša na sušne razmere.

Na vpijanje vode vplivajo tudi lastnosti tal, tip vegetacije in meteorološki dejavniki.

Za območja, kjer je daljše obdobje suš (obala, otoki, SV Slovenija) izberemo Urbanscape zelene podlage debeline 4 cm. Za celinska območja z več padavinami, izberemo zelene podlage debeline 2 cm.

Kako pripravimo tla pred setvijo?

V našem primeru bomo zaplato trete tudi ločili od grede s trajnicami tako, da bo trata nižja od grede in ločena z jarkom. To je pomembno zaradi estetike, saj so grede vedno ločene in višje ležeče. Jarek bo tudi onemogočal rast trate v gredo s trajnicami. Zemljo bomo dodali do vrha robnika, ki loči vrt in dvorišče. Pred setvijo bomo dodali tudi gnojilo za nove trate.

rob-trate-grediceOptimalen padec, ki je potreben za odtekanje meteorne vode zagotovimo tako, da na 10 m zagotovimo 1 do 3 cm naklona (1 do 3 % padec).

Tla izravnamo z natančnim grabljenjem in pazimo, da ne puščamo lukenj. Pri ravnanju terena si pomagamo s štiri metrsko leseno lato in vodno tehtnico, ki nam pokaže naklon in ravnost zemljišča.

Pravilna setev nove trate

Seme je potrebno enakomerno posejati in zelo paziti, da zapolnimo tudi vse kote in robove. Manjših površin se lotimo ročno, na večjih si pomagamo s sejalniki.

valjanje-posejanega-semena

 

Seme po setvi povaljamo, da pride v boljši stik z zemljo.

Če valjarja nimate doma, ga lahko za nekaj ur najamete v večjih vrtnih centrih. Strošek bo minimalen, vrtna trata pa bo hitro in enakomerno kalila.

Sejmo vedno na suho površino, ki jo nato valjamo in izdatno namočimo.

Koliko semena potrebujemo za m²?

setev-trate

Na kvadratni meter površine sejemo 25 -40 g semena / m² kar je dobra polovica jogurtovega lončka.

Na večjih površinah si za 10 m² odtehtamo 0,2 do 0,4 kg semena/10m² in ga porabimo na predvideni površini. Drugače se nam lahko zgodi, da seme drago plačamo in ne posejemo celotne površine.

Opravila po setvi nove trate

Takoj po setvi površino močno namočimo, da se napije tudi zelena podlaga in seme zadovoljivo vzkali. Tako nam bo Urbanscape zelena podloga v roli pomagala pri boljši oskrbi z vodo v območju korenin. Treba je vedeti, da se korenine trav razrastejo vedno v območje kjer je večje zadrževanje vode.

zalivanje-nove-trate

V spomladanskem času seme kali zelo hitro. Nove bilke lahko opazimo že teden dni po setvi. Manjše površine prekrijemo z belo vrtno tkanino, da ne hranimo ptičev.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite kako bomo zmanjšali porabo vode za polovico.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Lepa zelenica in varčevanje z vodo

 1. Ljudmila

  Pozdavljeni.
  Ker imam namen napraviti si visoko gredo me zanima, če lahko namestim tudi tam zeleno podlago in na kakšni višini naj bi bila, če?
  Hvala za odgovor in lep dan vam želim.
  Srečno.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *