Kako do lepe zelenice z manj zalivanja? 

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

V nasvetu vam bom predstavili kako pripravimo površino za setev nove trate. Tokrat je cilj dolgoročno varčevanje z vodo in lepa vrtna zelenica. Z uporabo zelene preproge bom strošek zalivanja zmanjšal za polovico in prihranil čas za druga opravila v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite kako smo zmanjšali porabo vode za polovico.
Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na +386 (0)69 673 643.

1. Odstranil sem staro travno rušo in plevele

izkop-travne-ruse

Z leti postanejo trate zapleveljene znotraj njih pa se pojavijo pleše. Odločil sem se prenoviti starejšo trato v predvrtu. Z lopato sem izrezal kocke širine 50×50 in za polovico lopate globine. Tako sem odstranil tudi korenine plevelov. Zemljo sem otresel ostanke stare trate in levelov pa ločil na odpadni kup.

2. Odkopal sem obstoječo zemljo do globine 12 cm

Po odstranitvi ostankov stare travne ruše, sem popolnoma izkopal zemljo do globine lopate. Odstranil sem 12 cm sloj zemlje po celotni površini, kjer bom sejal trato. Ločil sem zgornjo in spodnjo plast na dva ločena kupa.

odstranitev-sloja-zemlje

Zgornja plast zemlje vsebuje semena plevelov, zato bo ta ob novem nanosu najprej nanošena in postala spodnja. Semena plevelov posledično ne bodo kalila. Večjo težavo lahko predstavljajo korenine slaka, ki se razrašča v globje palsti.

Na dno izkopa sem pogrnil Urbanscape zeleno podlago v roli, ki ob zalivanju veže večje količine vode. Na zeleno podlago sem nato ponovno nanosil cca 12 cm plast zemlje.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite kako smo zmanjšali porabo vode za polovico.
Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na +386 (0)69 673 643.

3. Z zeleno preprogo sem poskrbel za manj zalivanja

Zaradi vse pogostejših sušnih obdobij sem poskrbel, da bo trata optimalno preskrbljena z vodo, zmanjšal pa bom tudi zalivanje. Zelena podlaga je izdelana iz mineralnih vlaken brez dodatkov z izjemno vpojnostjo in sposobnostjo zadrževanja vode. Kvadratni meter Urbanscape zelene podlage debeline 2 cm lahko veže do 17 l vode.

zelena podlaga v roli

Zelena podlaga Urbanscape v roli.

zelena podlaga

Zelena podlaga pripravljena za namestitev.

Namestitev zelene podlage.

Zeleno podlago Urbanscape v roli poljubno oblikujemo glede na površino.

zelena-podlaga-Urbanscape

Korenine se bodo po setvi vrasle v zeleno podlago, in črpale potrebno količino vode, ter v njej raztopljena hranila. Trata bo enakomerne rasti in odpornejša na sušne razmere, ki se pojavijo že v spomladanskem času.

Za območja, kjer je daljše obdobje suš (obala, otoki, SV Slovenija) izberemo Urbanscape zelene podlage debeline 4 cm. Za celinska območja z več padavinami, izberemo zelene podlage debeline 2 cm.

4. Pred setvijo sem skrbno pripravil tla

ravnanje-zemlje-z-grabljami

Površino nove zaplato trate sem ločil od obstoječe grede s trajnicami. Zaradi estetike mora biti tratna površina nižja od grede in ločena z jarkom.

Jarek bo tudi onemogočal rast trate v gredo s trajnicami. Jarek lahko zapolnimo z lubjem ali večjimi kamni.

Zemljo bomo dodali do vrha robnika, ki loči vrt in dvorišče. Tla sem izravnal z natančnim grabljenjem in pazil, da nisem puščal lukenj.

Kratek namig:
Optimalen padec, ki je potreben za odtekanje meteorne vode omogočimo tako, da na 10 m zagotovimo 1 do 3 cm naklona (1 do 3 % padec). Pri ravnanju terena uporabimo štiri metrsko leseno lato in vodno tehtnico, ki nam pokaže naklon in ravnost zemljišča.


KLIKNITE TUKAJ in ugotovite kako smo zmanjšali porabo vode za polovico.
Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na +386 (0)69 673 643.

5. Seme sem enakomerno posejal in povaljal

Pred setvijo sem se lotil tudi gnojenja celotne površine. Setve sem se lotil ročno, ker sem posejal manjšo površino. Pazil sem, da sem zapolnil enakomerno tudi vse kote in robove.

V primeru, da imamo tudi cvetlične grede previdno sejmo tudi robove ob gredah, da nam seme ne odnaša med cvetlice.

setev-trate

Na večjih površinah enakomerno setev opravimo s sejalniki, kjer semena in gnojila zmešamo v ustreznem razmerju. Sposodil sem si tudi namenski valjar in posejano poršino po celotni površini povaljal. Seme se z valjanjem sprime z zemljo in posledično lažje in enakomerneje kali.

Sejemo in valjamo vedno suhe površine. V primeru mokre zemlje se nam zemlja in seme lepi na valjar.

Kratek namig:
Na kvadratni meter površine sejemo 25 – 40 g semena / m² kar je dobra polovica jogurtovega lončka. Na večjih površinah si za 10 m² odtehtamo 0,2 do 0,4 kg semena /10 m² in ga porabimo na predvideni površini. Drugače se nam lahko zgodi, da seme drago plačamo in ne posejemo celotne površine.

V spomladanskem času seme kali zelo hitro. Nove bilke lahko opazimo že teden dni po setvi. Manjše površine takoj po setvi prekrijemo z belo vrtno tkanino, da ne hranimo ptičev.

6. Kako sem poskrbel za trato po setvi

zalivanje-nove-trate

Takoj po setvi sem površino močno namočil. Namakal sem tako dolgo, da se je napila tudi zelena podlaga. Seme bo pognalo korenine do zelene podlage.

Korenine se bodo kasneje bujneje in enakomerneje vrasle z zeleno podlago. Tako nam bo Urbanscape zelena podloga v roli pomagala pri boljši oskrbi z vodo v območju korenin. Treba je vedeti, da se korenine trav razrastejo vedno v območje kjer je večje zadrževanje vode.

Končni rezultat.

Zeleni svet svetuje:

Za goste, bujno zelene tratne površine je zadostna oskrba z vodo ključnega pomena.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite kako smo zmanjšali porabo vode za polovico.
Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na +386 (0)69 673 643.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Kako do lepe zelenice z manj zalivanja? 

 1. Stane

  Kar veliko dela za zelenico cca 100m2.Imam vprasanje.Ali je primerno tratin okos posusiti na praznih gredicah in jo kasneje uporabljati kot zastirko pri zasajenih rastlinah np.paradizniku blitvi,gomolnn zelen itd.Hvala za odgovor.

  Reply
 2. Sonja

  Zanimivi in koristni nasveti.kot vedno. Rada bi vedela katero travo ste posejali ker jih je kar veliko pa niso vse oz. ne vzklijejo vse enako.
  Hvala za odgovor.
  Sonja

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *