*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Lopata, vrtne vile ali motorni kultivator?

Kliknite za ogled videa:

Osnovno obdelavo težkih tal sem opravil jeseni

Konec oktobra, ko je bilo konec jesenskega deževja sem najprej gnojil z domačim hlevskim gnojem iz bližnje ekološke kmetije. Težka ilovanata tla sem globoko oral že v jeseni. Tako mi je ob razpadanju težkih grud pomagal zimski mraz in dež.

Pri tem sem si v večjem vrtu pomagal z manjšim traktorjem. Odstranil sem prilagojeno vrtno ograjo in začel z obdelavo tal.

Tudi ročno prekopavanje vrtov na težjih tleh priporočam v pozno jesenskem času. Samo na tako pripravljenih težkih tleh priporočam uporabo motornega kultivatorja v spomladanskem času.

jesenske brazde

Jesenske brazde v spomladanskem času.

Peščena tla lahko obdelamo v pomladanskem času

Peščena tla, ki jih največkrat najdemo v bližini rek so posledica rečnih nanosov in jih v jesenskem času ni potrebno obdelati. Jesensko prekopavanje ali globoko oranje lahko izpustimo in tla obdelamo samo v pomladanskem času. V tem primeru tudi ni potreben zimski mraz za razpadanje grud.

V spomladanskem času jih lahko obdelamo z motornim kultivatorjem, s pomočjo vrtnih vil in lopate. Če delo upravljate ročno uporabite vrtne vile. Delo bo vsekakor lažje, če uporabite motorni kultivator.

KLIKNITE TUKAJ in preverite kateri motorni kultivator je primeren za vas.
Za več informacij in svetovanje pokličite na 080 88 23.

Tla v vrtu bom pripravil brez lopate in vrtnih vil

Lahkotna priprava tal v vrtu.

Lahkotna priprava tal v vrtu.

V domačem vrtu je delo z lopato ali vrtnimi vilami naporno in dolgotrajno. Vrt je nekoliko večji delo z lopato in vilami lahko traja tudi več dni.

Motorni kultivator priporočam tudi za manjše vrtove, saj bo hrbtenica bo manj trpela. Tako bodo tla hitro in idealno pripravljena za setev in sajenje prvih vrtnin.

Na vrtu se s strojno obdelavo in v primerno suhih tleh, tvori dobra osnova za setev in sajenje prvih vrtnin. Drobno grudičasto strukturo tal z lopato in vilami težko pripravimo.

Pred začekom dela sem preveril tla

V domačem vrtu imam težja ilovnata tla. Najboljši čas za spomladansko obdelavo tal z motornim kultivatorjem je v mesecu marcu, ko so tla primerno suha.

Preverjanje tal vlažnosti tal z lopato.

Preverjanje tal vlažnosti tal z lopato.

Sam vedno naredim test z lopato (20 cm izkop) in škornji. Če se zemlja ne oprijema orodja in obutve, tla lahko obdelam tudi strojno. Tudi nekoliko bolj suha težja tla, ki jih z lopato težje obračamo, brez težav obdelamo strojno.

Zemlja se ob testnem „frezanju“ ne sme preveč oprijemati koles in delovnih elementov motornega kultivatorja. Enako velja za ročno obdelavo tal. Zemlje nikoli ne obdelujem, ko je ta mokra in lepljiva.

Največ težav imate s težkimi glinenimi tlemi

Na srečo večina vrtnih tal ni težka in glinasta. Če so težka glinasta tla tudi v globni primerna za obdelavo lahko brez strahu uporabite motorni kultivator. Vendar priporočam vsakoletno globje oranje, da ne nastane nepropustna plazina.

Tako v globini tla ne bodo zbita in slabše propustna za vodo. To še posebno velja v težjih glinasti in ilovnatih tleh. V lahkih peščenih tleh ni toliko težav za tvorbo plazine.

Olajšal si bom sajenje in izkop krompirja

Priprava brazd za sajenje krompirja.

Priprava brazd za sajenje krompirja.

 

Krompir bom to leto sadil na medvrstni prostor mladih kakijev. Predhodno bom s „frezo“ obdelal tla. Potem bom zamenjal nastavek s kolesi in pripel plug.

S plugom bom naredil jarke za sajenje krompirja. Slednje bom tudi zasul strojno.

V preteklem letu je na tem prostoru kot glavna vrtnina uspevalo pozno zelje. To leto bom v prazen prostor med kakiji sadil krompir, ob robovih pa sejal še nizek fižol za stročje in zrno.

Pri spravilu krompija bom uporabil plug, ki je prilagojen za izkop krompirja. Gomolji tako ne bodo poškodovani, izkop pa bo opravljen hitro in enostavno.

Plevel bom odstranil brez motike

Prostor v vrsti kakijev bom obdeloval z motornim kultivatorjem in se tako učinkovito rešil plevela. Taka obdelava tal je priporočljiva tudi v vrsti vinograda. Medvrsti prostor naj bo zatravljen.

Priprava tal v poletnem času.

Priprava tal v poletnem času.

 

Motorni kultivator bom uporabil tudi na gredicah po spravilu pridelka. Tako se bom brez motike rešil plevela in pripravil tla za poletne, jesenske setve in sajenja.

multikultivator-med-vrstami

Odstranjevanje plevela med vrstami paradižnika.

 

Vsi, ki sejete ali sadite dovolj narazen za strojno obdelavo lahko motorni kultivator uporabite tudi za obdelavo medvrstnega prostora med vrtninami.

Delovno širino „freze“ lahko prilagodite in obdelate tudi pohodne poti v vrtu.

Dober motorni kultivator je primeren za moške in ženske roke

Motorni kultivator Viking je primeren za moško in žensko roko. Odlika tega motornega kultivatorja je lahkotnost obdelave tal, prijeten je tudi na pogled. Teža ni velika in sodi med lažje motorne kultivatorje. Tako je priročen tudi za prenašanje in transport.

Pri delu sem opazil, da nizko težšče motorja omogoča lažje delo na terenu. Nizko težišče motorja omogoča, da uporabnik lažje kontrolira delo. Tako lahko kontrolira stroj, ki ga tudi ne premetava.

Motorni kultivator s štirimi konjskimi močmi.

Motorni kultivator s štirimi konjskimi močmi.

Zelo enostavno je tudi doziranje goriva in menjavanje olja. Vsekakor je treba poudariti, da je motor varčen, tih in dovolj močan za vsak vrt ali njivo.

Delo z motornim kultivatorjem je lažje kot z lopato ali vilami

Ročaji so oblikovani ergonomsko, enostavne in uporabniku prijazne so tudi ročke za upravljanje motornega kultivatorja. Ročaje lahko nastavimo po višini, kar je prijazno večjim in manjšim uporabnikom. Za obdelavo težko dostopnih površin priporočam, da uporabite tudi možnost vzvratne vožnje, obračanja ročajev, ki se lahko obračajo v obe smeri.

Blažilec sunkov vsekakor pomaga vrtnarju, da ta lažje nadzira stroj. Zelo enostavno je tudi pomikanje koles v delovni in transportni položaj.

Enostavna priprava gredice v okrasnem vrtu.

Enostavna priprava gredice v okrasnem vrtu.

 

Dober motorni kultivator je odlična rešitev za hobi vrtnarje, uporablajte ga lahko tudi v okrasnem vrtu za pripravo gredic, pri setvi in obnovi trate. Zelo uporaben je tudi v večjih rastlinjkih.

Uporabo priporočam začetnikom in izkušenim vrtnarjem

Priključke menjamo s pomočjo zatiča, to delo pa lahko opravi tudi neizkušena moška, ženska roka ali mladostnik. Ta uporaben vrtnarski pripomoček je primeren za vsakega vrtičkarja. Uporabljajo ga strokovnjaki in v profesionalci.

Tudi kolesa so nastavljiva po širini. Izberemo tisto širino, ki nam pri delu najbolj ustreza.

menjava-nozev

Enostavna menjava nožev.

 

Zelo enostavna je tudi montaža nožev in koles. Na kultivator lahko pripnemo plug za brazde, ki nam pride v pomoč pri sajenju krompirja.

Priključimo lahko tudi plug za izkop kropirja. Oba pluga je zelo enostavno sestaviti in razstaviti.

Zeleni svet priporoča:

Motorni kultivatorji se odlično odrežejo povsod tam, kjer je treba urediti obdelovalne površine. Motorni kultivatorji VIKING so zelo primerni za manjše ali večje obdelovalne površine.

KLIKNITE TUKAJ za ogled celotnega programa motornih kultivatorjev. 
KLIKNITE TUKAJ za ostale produkte VIKING.

Za ogled celotnega kataloga Viking KLIKNITE TUKAJ.
Za več informacij in svetovanje pokličite na 080 88 23.

Davor Špehar, Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Lopata, vrtne vile ali motorni kultivator?

 1. Viktorh

  Za mojih 40 m2 imam eletričniga, ki sicer nima pluga.
  Je pa res prima, še posebno , če si že v letih in težje dihaš.
  lp

  Reply
 2. Andrej

  Prekopavanje menda ni zdravo za zemljo, le rahel privzdig zemlje, rahljanje, zračenje, to je to.

  Reply
 3. Peter

  Pozdravljeni!
  Motorni ali električni prekopalnik je neuporabna stvar. Zadeva skače po svoje(še posebno če so v zemlji kamni in korenine), samo razmeče zemljo naokoli in jo nekoliko po površini zdrobi (ali pa se zakoplje in ga vlečemo iz luknje).
  Motokultivator ima pogonska kolesa ki držijo frezo na pravi hitrosti in višini in je zemlja lepo obdelana (na pravi globini ter zaradi zaprtih – pokritih nožev na kraju kjer jo rabimo .

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *