Mavrična hortenzija, lepotica z velikimi cvetovi, ki spreminjajo barvo

Mavrična hortenizja je bela, rožnata, temno vijolična in vinsko rdeča

Mavrična hortenzija ‘Wim’s Red’ cveti dolgo obdobje, saj so cvetovi zelo obstojni. V poletnem času so socvetja sprva snežno bela, kasneje pa se prično barvati v bledo rožnate odtenke. Barva se nato spreminja v močneje rožnato, cvetovi pa ostanejo beli samo na vhu. To nas spominja na gorske vrhove, ki jih prekriva bel sneg.

V zgodnji jeseni se barva spremeni v temno vijolično in vinsko rdečo. Barve cvetov so v sončnih razmerah in hladnih nočeh še izrazitejše.

Hortenzija je odporna na mraz in enostavna za rez

V Sloveniji so lataste hortenzije zelo odporne na nizke temperature in običajno ni škode zaradi pozebe. Za mavrično hortenzijo ‘Wim’s Red’ viri navajajo, da prenese temperaturo več kot -30 °C. Hvaležna je tudi v smislu rezi, saj jo lahko poljubno režemo in bo kljub močnejši rezi bogato cvetela, ker cveti na enoletnem lesu.

Uporabna vrednost na vrtu in terasi

Ta prikupna in nezahtevna rastlina je vse bolj prisotna v slovenskih vrtovih in terasah. Mavrična hortenzija `Wim’s Red`je odlična izbira za neformalne cvetoče žive meje. Sadimo jo tudi ob stene ali cvetlične obrobe. Lepa je kot samostojna rastlina v predvrtu ali dvorišču. Občudovali jo boste lahko tudi na vikendu ali počitniški hiši.

Prikupna bo tudi na terasah, če jo bomo posadili v nekoliko večjo posodo in v poletnem času redno zalivali. Ta čudovita rastila je odlična je za rezano cvetje ali posušene aranžmaje.

Oblika in velikost rasti mavrične hortenzije

Mavrična hortenzija sorta `Wim’s Red` je v zadnjih letih med vrtičkarji zelo iskana zanimivost. Ta sorta lataste hortenzije v zelo ugodnih pogojih zraste tudi do 2 m, običajno pa do 1,7 m. V širino se razrašča nekoliko manj in ohranja kompakteno ter pokončno rast.

Treba je povedati, da je mavrična hortenzija ‘Wim’s Red’ odporna in nezahtevna lepotica. Grm je listopaden in v pozno jesenskem času odvrže liste, ki se ponovno razraščajo v pomladanskem času.

Oskrba mavrične hortenzije in najboljša lega

Če želimo večji razvejan grm, jo pustimo rasti nekaj let. Rastlina bo nižje rasti, če jo vsako leto pozimi (začetek marca) porežemo na višino 15 cm. Spomladi v začetku aprila jo dognojimo in mladi bujni poganjki bodo razvili še večja socvetja, kot če je ne bi rezali. Treba je vedeti, da se cvetovi mavrične hortenzije izjemno lepo obarvajo na sončni legi. Prav zato je ne skrivamo v globoki senci.

Uspeva tudi v svetli senci, kjer vsaj del dneva nanje posije sonce. Prenaša različne tipe tal (kisla in bazična), najbolj pa ji ugajajo vlažna, globoka, propustna in hranljiva vrtna tla.

Ostale zanimivosti o mavrični hortenziji

Ste vedeli, da so mlada stebla oz. veje mavrične hortenzije obarvane temno rdeče? To ustvarja še dodaten kontrast s sprva svetlimi cvetovi. Zaradi dolgega obdobja cvetenja in spreminjanja barve cvetov je mavrična hortenzija odlična naložba za vsakega vrtičkarja. Predlagamo, da posadite kakšno sadiko tudi na vaš vrt ali teraso.

Cvetenje lahko pričakujete že na enoletnih poganjkih. Mavrična hortenzija `Wim’s Red` ponuja najbolj presenetljiv kontrasti barv v primeru izpostavljenosti soncu in hladnim nočnim temperaturam.

Kako je nastala mavrična hortenzija?

Mavrična hortenzija `Wim’s Red` je bila vzgojena leta 2004 belgijski drevesnici in je nastala kot križanec med Pink Diamond in Dharuma. Patent je bil podeljen leta 2015 in predstavlja zanimivo novost na trgu hortenzij. Vrtnarji jo razmnoŽujejo z delno olesenelimi potaknjenci. Sorta je patentirana in jo ni dovoljeno prosto razmnoževati. Za razmnoževanje mavrične hortenzije `Wim’s Red` je treba plačevati licenco.

Strokovno poimenovanje mavrične hortenzije

V strokovnih krogih jo imenujemo Hydrangea paniculata `Wim’s Red`. V osnovi gre za latasto hortenzijo, ki je najbolj zanimiva zaradi cvetov, ki spreminjajo barvo. Zato smo jo v Sloveniji posvojili kot mavrično hortenzijo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


15 komentarjev na “Mavrična hortenzija, lepotica z velikimi cvetovi, ki spreminjajo barvo

 1. Marjetka

  Pozdravljeni ,rada bi naročila mavrično hortenzijo ,vendar ne ne vidim več možnost naročanja. Prosim za pomoč Hvala za odgovor
  p.s Ali lahko presadim asiminijo in kdaj. Vzrok presaditve je selitev na drugo lokacijo,ker moramo te vrtove podreti. Asiminija je v zemlji 3 leta.
  Lep’ pozdrav Marjeta

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Marjetka, žal je hortenzije zmanjkalo pri dobavitelju. Se bomo potrudili zopet spomladi. Asimine presajanja ne prenašajo najbolje, če pa je nujno jo presadite s koreninsko grodo, čimveč zemlje. Lahko se zgodi, da se ne prime, ali nekaj časa stagnira po presajanju. Korenine prikrajšajte s škarjami.

   Reply
 2. Angelca

  Kaksna je razloka med njo in Hydrangea paniculata Vanile-Fraise.
  Kje se jo da kupit, kdaj se sadi, kaksna je cena?
  Hvala za odgovor!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Tatjana, žal je hortenzije zmanjkalo pri dobavitelju. Se bomo potrudili zopet spomladi. Sorte Hydrangea paniculata Vanile-Fraise nismo imeli v ponudbi, opis lahko poiščete na spletu.

   Reply
 3. Marija Veršnik Keržič

  Spoštovani,
  ali je sedaj primeren čas za posaditev mavrične hortenzija.

  Hvala in lep dan

  Reply
 4. Mojca Hojkar

  Lansko leto sem kupila mavrično hortenzijo, vendar cvetovi niso latasti, temveč oblike, kot pri ostalih hortenzijah. Okoli so cvetki, na sredini pa zaprti popki. Ali je možno, da bo v naslednjem letu cvet lataste oblike? Res pa je, da se je cvet obarval rdeče.
  Kaj naj naredim?
  Lep pozdrav, Mojca

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mojca, kar je sortno značilno se mora tudi tako izraziti. Včasih res rastline rabijo nekaj časa za poln racvet. Na vaše vprašanje bodo odgovorili v vrtnariji Trajnice Carniola, predlagamo, da jih kontaktirate na, prodaja@trajnice-carniola.com, 030 382 050.

   Reply
 5. Nataša

  Pozdravljeni,
  nisem zasledila mavrične hortenzije v vaši ponudbi. Jo imate?

  Lep pozdrav,

  Nataša Arčon Triler

  Reply
 6. Tatjana

  Tudi jaz sem lani kupila mavrično hortenzijo.Sem pa zelo razočarana nad njo in ni niti malo podobna hortenziji na vaši sliki.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *