Navdušenje nad izkopom mladega krompirja v oktobru in rezultati poletne saditve

Zakaj sadimo krompir v začetku julija?

Krompir v poletnem času sadimo zato, da imamo v oktobru pridelek dobrega mladega in zdravega krompirja. Krompir lahko dalj časa skladiščimo, saj se sredstva, ki zatirajo kaljenje, ne prodajajo več. Tako lahko krompir brez težav ohranimo do aprila, maja ali junija. V primeru poletnega sajenja ni nevarnosti za napad koloradskega hrošča.

Prednosti poletne saditve so, zadostna oskrba krompirja z vodo med polnjenjem gomoljev in kasnejši izkop, ki zagotavlja daljšo dormanco. Krompir tudi hitreje raste. Podjetje Interseme je v sodelovanju s KZ Selnica ob Dravi opravilo poletno sajenje krompirja. Krompir so sadili 7. julija in ga izkopali v oktobru.

krompir poletje

Poletna saditev krompirja nas v oktobru razveseli z mladim in zdravim krompirjem.

KLIKNITE TUKAJ za 22 preizkušenih receptov krompirjevih jedi iz vse Slovenije. Poskusite nekaj novega in prenesite brezplačno e-knjigo z izvrstnimi recepti.

Odporne sorte krompirja so prava rešitev za vrtičkarje

Za najbolj odporni sta se izkazali sorti ALOUETTE in LEVANTE, ter CAROLUS, torej sorte, ki so popolnoma odporne na plesen. Spet se je izkazalo, da sorte odporne na plesen zdržijo do konca vegetacije brez škropljenja proti plesni. Za vse ostale sorte pa je potrebna dosledna zaščita.

krompir Alouette

Sorta krompirja Alouette je odporna na krompirjevo plesen.

krompir Levante

Brez škropljenja pridelamo tudi sorto Levante.

Ostale sorte krompirja, ki nas jeseni nagradijo z dobrim pridelkom

Najboljše pridelke so dale sorte: ESMEE, TWISTER, ARROW in LA STRADA. Torej še ena možnost, da z najboljšimi sortami podjetja Interseme, pridelate zdrav in okusen krompir. Vrtičkarji v spomladanskem zelo veliko sadijo sorto ARROW, ki zagotavlja najbolj zgoden krompir v Slovenij, saj ga pobiramo dobrih 60 dni po sajenju.

Udeleženci izobraževanja so spoznali tudi ostale sorte, ki so dale dober pridelek.

V primeru, da ga sadimo v juliju nam ta sorta zagotavlja prvi mlad krompir v poznem poletju ali zgodnji jeseni. Pozne sorte krompirja so imele veliko nastavka, vendar še niso zaključile z rastjo.

Podjetje Interseme in KZ Selnica ob Dravi delita znanje s širšo javnostjo

V podjetju Interseme vedno radi poskusimo kaj novega, ko pa dobimo za to še partnerja, ki je pripravljen z nami to uresničiti, smo popolna ekipa. Tokrat nam je to uspelo, s KZ Selnica ob Dravi smo pripraviti poskus poletne saditve krompirja.

Poskus so si ogledali pridelovalci krompirja, strokovnjaki kmetijskih svetovalnih služb in kmetijskih trgovin.

Ali bo možno semenski krompir nove generacije  kupiti v poletnem času?

Glede na rezultate se lahko zgodi, da bodo vrtičkarji  v letu 2022  kupili seme semenskega krompirja v poletnem času in se veselili mladega krompirja v jesenskem obdobju. Nič še ni zagotovo določeno. Odločate predvsem vrtičkarji in vaša želja po mladem krompirju v oktobru. V tem primeru boste lahko izbirali med najboljšimi sortami semena, ki je bilo na poskusnem polju preizkušeno v letu 2021.

krompir alouette

Krompir sorte Alouette je naravno odporen na krompirjevo plesen.

Tako boste lahko obudili stare prakse s sortami krompirja nove generacije, ki so nastale z naravnim križanjem različnih klonov ali različnih sort. Na ta način je na vrtu možno pridelali zdrav krompir brez škropljenja proti plesni in koloradskem hrošču.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Navdušenje nad izkopom mladega krompirja v oktobru in rezultati poletne saditve

 1. Olga Černe

  Kje bom lahko kupila seme krompirja za poletno saditev v letu 2022, hvala za odgovor. Lep pozdrav Olga.Obilo uspeha🎀🍀

  Reply
   • jure

    saj ne rabiš semenskega, kupiš mladi krompir ga ga posadiš. glede tega preiskusa, to jest počnem že 10 let, zaradi tega, ker sem se naveličal sejat ajdo in druge polščine za prekrivanje prazne njive. pa posadim krompir in ni plevela,glede koloradskega hrošča pa opažam, da mu paše sonce, imam dve njivici eno sončno in eno senčno in na senčni ni bilo čisto nič hrošča, na sončni pa v izobilju.

    Reply
 2. Irena

  Pozdravljeni. Tudi mene zanima kontakt za semenski krompir za poletno saditev. Hvala in vse dobro. Irena

  Reply
 3. Sonja

  Pozdravljeni!
  Letos sem tudi sama posadila poleti par grmickov krompirja. Vceraj sem ga izkopala, 5.11.21. Bil je kar debel vendar ni bilo veliko gomoljev.
  Res je tudi, da je bilo letos tudi doglo toplo vreme.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *