Modne balkonske zasaditve

Sezona sajenja balkonskih korit in posod je zopet na začetku, zato smo se odločili, da vam predstavimo letošnji izbor cvetočih lepotic in trendovskih smernic za poletje 2016. Svetuje Marija Hrovat iz PVD – Profesionalona vrtnarska družba.

Posadili smo obešanko v modni modro vijolični barvi

Kliknite na video za ogled zasaditve.

KLIKNITE TUKAJ in poglejte kje najdete modne zasaditve.

Za zasaditev obešanke smo izbrali Petunijo sorto ‘Night Sky’. Ta petunija nekoliko spremeni svojo podobo zvezdnatega neba v poletni vročini ter se proti jeseni zopet obarva in nam pričara podobo romantične noči.

Družbo ji dela mleček Euphorbia sorta ‘Diamond Frost’, pri katerem pazimo, da ga sadimo po nevarnosti pozeb, to je po 15 maju, saj je toploljubna rastlina, ki ima rada sončne in vroče lege. Zapolnil nam bo zasaditev, kot strukturna rastlina s številnimi drobnimi cvetovi.

Za višino bo poskrbela rdeča perjanka Pennisetum setaceum, sorta ‘Rubrum’. Ta trpežna trava bo cvetela do pozne jeseni. Na rob pa smo posadili še modri čudež, Scaevola, sorta ‘Saphira’.

V letošnjem letu je modna modra in vijolična kombinacija

Zvezdaste petunije, krompir in beli grobeljnik

Zvezdaste petunije, krompir in beli grobeljnik

Katere rastline cvetijo v senci?

Kliknite na video za ogled zasaditve.

Velikokrat se sprašujemo, katere rastline izbrati za senčne lege. Ponujamo vam trpežno rešitev za senco. V korito z vodno rezervo dolžine 80 cm smo posadili na vsakem koncu po eno pijavčnico  Lysimachia nummularia sorta ‘Goldilocks’, ki se bo močno potegnila navzdol.

Viseče bodo tudi prekrasne begonije, Begonia sorta ‘Chardonnay’. Te begonije bodo zrasle 30 – 40 cm.  Sredino bo zapolnil modri streptokarp, ki je tipična rastlina za senčne lege. Za višino pa bo poskrbela kopriva, ki bo s svojimi lepimi listi tvorila bogat grmiček.

Tudi rožnata barva je letos modna

Kot modna zasaditev v rožnati barvi sestoji kot vodenka s polnjenimi cvetovi, pokončne begonije, Gumdrop moljevka, sladki krompir, bela bakopa, rožnata zvezdasta pelargonija

Kot modna zasaditev v rožnati barvi sestoji kot vodenka s polnjenimi cvetovi, pokončne begonije, Gumdrop moljevka, sladki krompir, bela bakopa, rožnata zvezdasta pelargonija

Poskrbimo, da bodo rastline dobro prehranjene

Balkonske rastline sadimo le v kakovostne substrate. Takoj po sajenju rastlinam dodamo osmocote tabletke z dolgoročnim delovanjem. Tabletke ugreznemo k vsaki rastlini na globino 2 – 3 cm v območje korenin. Po treh do štirih tednih pričnemo z dognojevanjem. Izbiramo  vodotopna gnojila v prahu. Gnojilno raztopino pripravimo približno 2 uri pred zalivanjem.

Kombinacije v rdeči barvi

Bolivijske begonije in drobnocvetni mleček.

 

Kako zalivamo korita z vodno rezervo?

Korita z vodno rezervo prve 3 – 4 tedne zalivamo enakomerno le po površini, da se korenine lepo razrastejo. Zalijemo tako, da voda navlaži celoten substrat. Šele kasneje, po 3 – 4 tednu zalivamo tudi v rezervoar. Koritom z vodno rezervo je dodan tudi merilnik, ki kaže koliko vode imamo v rezervoarju. Zalivanje prilagajamo potrebi rastlin saj vemo, da so nekatere bolj žejne, druge manj.

Kombinacije v rumeno oranžni barvi

Dalije, kopriva, suha roža, zvezdasta pelargonija, bronasti krompir.

Rdečelistna kijevka, Petunija ‘Indian Summer’ beli milijon zvončkov

bidens

Bidens sorta Painted red in Bidens sorta Painted yellow.

petunija viseča žametnica

Petunija in viseča žametnica.

 

Vrtnine na balkonih in terasah

blitva

Blitva in mesečne jagode.

Tudi letos posadimo v korita zelišča in vrtnine. V mešanih zasaditvah uporabimo dobre kombinacije vrtnin in zelišč, ki se medsebojno dopolnjujejo. V posodah, koritih in celo klasičnih košarah uspevajo solate, blitva, špinača idr. Kombiniramo z zelišči in dišavnicami.

Celo plodovke kot so grmičasti paradižnik, jajčevec naj najdejo svoje mesto na sončnih balkonih. V posodah zagotovimo dobro drenažo, ter redno zalivajmo in dognojujemo s tekočimi gnojili.

Zasaditev solate in zelišč ter dišavnic za vsak kotiček.

Mix solat v košari.

Kombinacije v beli barvi

Gavra, marjetka, bakopa, zvezdasta pelargonija, petunija in moljevka.

Gavra, marjetka, bakopa, zvezdasta pelargonija, petunija in moljevka.

Za ogled BROŠURE balkonskih zasaditev na 32 straneh KLIKNITE TUKAJ.

Izbirajmo le kakovostne sadike PVD vrtnarij

foto-cvetovi

Na fotografiji porumeneli cvetni popki pelargonije. Znamenje nepopolne oskrbe. Na vrtnarijah PVD boste našli kakovostne sadike.

Izbira skrbno vzgojene sadike, ki je strokovno vzdrževana, je ključnega pomena za bujno rast in bogato cvetenje.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Modne balkonske zasaditve

 1. Terezija Bercko

  Občudujem vaše strokovne nasvete in seveda vse kar lepega in dobrega delite z nami.
  Lep prijazen vrtnarski pozdrav

  Reply
 2. DARINKA ŽIVEC

  PROSIM ČE MI LAHKO POVESTE, KJE BI LAHKO KUPILA SEME ALI SADIKE VISEČE ŽAMETNICE. VIDIM ČUDOVITO ZASADITEV V GALERIJI (SLIKA 8).
  HVALA IN LEP POZDRAV

  Reply
 3. Nataša

  Pozdravljeni! Mene pa zanima kje se da kupiti modri streptokarp? Glede na to da je Merkur in Obi nimata, jo imajo vrtnarije?
  Hvala, lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *