Monstera je sobna rastlina, ki v stanovanju ali hiši nikoli ne razočara

Največja okrasna vrednost navadne monstere v stanovanju ali hiši

Navadna monstera (Monstera deliciosa) je v Sloveniji zelo priljubljena sobna rastlina, ki v notranjih prostorih krasi številna stanovanja in hiše. Tropska rastlina ima visoko okrasno vrednost zaradi veliki, bleščečih, deljenih listov in privlačne zelene barve. Listi, ki se razraščajo v obliki srca, so močno deljeni samo pri starejših rastlinah.

Pri manjših rastlinah so listi lahko celi ali s posameznimi luknjami. Rastlina je prikupna tudi zaradi svoje grobe strukture. Monstero krasijo tudi zračne korenine, ki poganjajo iz stebel.

monstera list

Monstera navdušuje vse generacije z velikimi, deljenimi in bleščečimi listi. ©AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Višina monstere v bivalnih prostorih

V primeru, da jo gojimo v loncu brez opore in jo postavimo na večji podstavek, se bo rastlina z listi obešala navzdol. Ob primerni opori pa se bo vzpenjala v višino. V stanovanju ali hiši je rast omejena z višino stropa.
Rastlina dokaj hitro raste in v nekaj letih doseže večje dimenzije. Samo v naravi ali tropskih rastlinjakih lahko doseže višino 6 m in več. V primeru, da se monstera preveč razraste jo lahko prikrajšate z vrtnarskimi škarjami.

Kako pravilno zalivamo monstero, da nas ne razočara?

Rastlina zahteva malo zalivanja. V zimskem času običajno zalivamo na 14 dni, ko se posuši večina substrata (2/3). Substrat v katerem raste naj bo samo rahlo vlažen in nikoli povsem moker. V spomladanskem, poletnem in jesenskem času skrbimo za tedensko zalivanje in vlaženje listov z razpršilko. Celo leto se bo zelo dobro počutila tudi v bližini vlažilca zraka.

Odvečno vodo, ki ostane v podstavku po zalivanju vedno odlijemo. Zelo dobro je, če je v spodnjem delu lonca drenaža. Lonec lahko postavimo tudi na manjše prodnike, da preprečimo zastajanje vode v podstavku.

Na zalivanje pri monsteri lahko celo pozabite

Ste vedeli, da monstera dopušča občasno pozabljivost pri zalivanju? Prav zato je to idealna lončnica za neizkušene ljubitelje sobnih rastlin. V tem primeru se lahko zgodi, da bodo listi nekoliko povešeni in bo potrebno interventno namakanje v vedru z vodo. Po namakanju, ki naj ne bo daljše od 30 minut poskrbite za dobro odcejanje odvečne vode.

monstera zalivanje

Monstera dopušča občasno pozabljivost pri zalivanju in je idelna za začetnike. ©AdobeStock

Ali so listi monstere užitni in zakaj rumenijo?

Listi monstere so rahlo toksični za ljudi in hišne ljubljenčke, zato jih ne uživamo. Otroci hitro razumejo katere rastline lahko samo občudujejo. V primeru zaužitja listov običajno pride do bruhanja. Najboljše je, da dojenčkom, manjšim otrokom in hišnim ljubljenčkom omejite dostop do rastline.

Listi rumenijo zaradi prekomernega zalivanja. Do rumenenja listov pride največkrat zaradi koreninske gnilobe, ki je pogojena s prekomernim zalivanjem. Substrat naj bo vlažen in nikoli premoker. Med zalivanjem se naj zemlja nekoliko izsuši.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Optimalna osvetlitev za monstero v sobi in cvetenje

Monstera je rastlina, ki raste v senci, zato se izogibamo o bližini oken z direktnim soncem. V primeru močne sončne svetlobe lahko pride do ožiga listov. Rastlino gojimo v senci ali poltemi, brez direktnega sonca. V zimskem času ji direktno sonce ne škoduje. Monstera v sobnih razmerah redko cveti. Njeni cvetovi so v socvetju, ki je obdano z upognjenim ovršnim listom. Cvet nima večje okrasne vrednosti. Notranjost zrelega cveta je celo užitna.

Primerna temperatura in dodatna nega v stanovanju ali hiši

Monstera se najbolje počuti v notranjih prostorih, ki so pozimi zmerno ogrevani. Najbolj ji ugaja temperatura med 15 in 18 °C. Brez večjih težav uspeva pri sobni temperaturi do 25 °C. Na velikih listih se nabira prah, zato je hvaležna, če jo vsaj enkrat na mesec obrišite z vlažno krpo. Rastlina je v naravi vzpenjalka, zato ji priskrbite oporo, da se vzpenja v višino.

monstera

Monstera je najbolj zadovoljna z nekoliko nižjo sobno temperaturo. ©AdobeStock

Opora naj bo obdana s kokosovimi vlakni ali mahom, da se zračne korenine lažje oprijemajo. V času vlaženja listov z razpršilko, je dobro poskrbeti tudi za omočenost opore. V primeru, da se prekomerno razrašča jo lahko skrajšamo (režemo) s škarjami.

Gnojenje monstere skozi leto za optimalno rast

V spomladanskem in poletnem času je treba poskrbeti za dodajanje gnojila za zelene rastline, ki ga tedensko doziramo v vodo za zalivanje. Z gnojenjem pričnemo v mesecu marcu, ko se dan nekoliko daljša in nadaljujemo do sredine jeseni. Po tem obdobju rastlina počiva in ne potrebuje rednega dognojevanja.

Kako pogosto je treba rastlino presajati in kdaj jo presajamo?

Monstero presadimo po nakupu v nekoliko večji lonec, saj je transportni lonec premajhen za dobro razraščanje. Odraslo rastlino presadimo v odcedno zemljo vsako drugo leto. Nov lonec naj bo vsaj za širino dlani širši od obstoječega.

Najbolje jih je presaditi ob koncu zime ali v začetku pomladi. Če je opravilo nujno potrebno jo lahko presadimo tudi poleti. Presadite jo lahko v mešanico humusne zemlje za sobne rastline, ki jih dodate do 1/5 perlita. Tako bo substrat dobro odceden in voda ne bo zastajala v loncu. V območju korenin bo tudi dovolj zraka.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Ostale zanimivosti pri monsteri v naravnem okolju in razmnoževanje

Narezani listi ji v naravnem okolju omogočajo, da preživi tudi v okolju z močnim vetrom, saj se listi ne raztrgajo. Zaradi deljenih listov se poveča površina listov. To pa omogoča rastlini večjo možnost za dostopnost svetlobe v gostem gozdnem rastju. Zaradi deljenih listov se zmanjša teža rastline, kar omogoča monsteri lažji oprijem in manj poškodb stebla ali listov.

Monstera se razmnožuje s stebelnimi potaknjenci, potaknjenci iz listnih popkov in zračnim grebeničenjem.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *