*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Motovilec

Listi motovilca so odlična prehranska dopolnitev za solatni krožnik. Motovilec na organizem deluje pomirjevalno, vsebuje več vitamina C kot citrusi, je bogat vir železa in drugih mineralov.

Gnojenje in priprava gredice za motovilec

Ker je paradižnik praviloma močno pognojen avgustovske setve motovilca ni treba dodatno dognojevati. Zastrta tla okrog paradižnika odmaknemo tako, da tvorimo 10 cm prostora za vrstico paradižnika.

Samostojno gredico predhodno samo plitvo zrahljamo.

Gnojenje motovilca

Motovilec ne potrebuje veliko gnojenja, gredice ob setvi rahlo pognojimo s kompostom ali sodobnimi organskimi gnojili, ki jih kupite v trgovini. Dognojevati ga ni treba, bolje je, da tla okrog njega samo rahlo prerahljamo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Izboljšajte kalivosti semena

Sveže letošnje seme motovilca za teden dni postavite v hladilnik ali za tri dni v zamrzovalno skrinjo, tako bo kalitev poleti veliko boljša. Seme je bolje kupiti spomladi, saj je bilo tako seme pridelano v preteklem letu in zato bolje kali.

Motovilec in čas setve

Motovilec je priporočljivo sejati v več terminih, tako se boste z njim oskrbovali daljše obdobje.

Prve poletne setve motovilca začnemo avgusta. Takrat ga lahko sejemo pod paradižnik, papriko ali v senco visokega fižola, saj seme v senci veliko bolje kali. Lahko ga sejemo tudi septembra, oktobra. V toplejših krajih (Primorska) ga lahko sejemo še v oktobru ali novembru.

Če motovilec niste sejali avgusta ali septembra ga lahko ponovno sejete tudi spomladi, marca in aprila.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Kako sejati motovilec?

Motovilec lahko sejete v vrste ali povprek. Sejete ga direktno na grede, najpogosteje povprek, tako je izkoristek prostora boljši. Pri setvi povprek na gredice pazite, da ga ne sejete pregosto.

Če ga sejete v vrste naj bo razdalja med vrstami cca. 15 cm, v vrsti naj bo razdalja cca. 2 cm. Gostota setve je odvisna tudi od sorte. Nekateri ljubitelji motovilca ga sejete tudi v gojitvene plošče in sadike presadite v vrt, ko imajo razvite 4 do 6 listov.

Upoštevanje kolobarja za gojenje motovilca je nujno

Večina ljubiteljev vrtnarjenja motovilec avgusta seje za zgodnjim krompirjem, čebulo, česnom, korenčkom, zgodnjim zeljem, brokolijem, cvetačo in drugimi zgodnjimi kapusnicami, ter vsemi vrtninami, ki do takrat zapustijo gredice.

Nikoli ga ne sejemo za solatnicami. Na isto mesto naj se v kolobarju vrne po treh letih.

Motovilec, dobri sosedje

Dober sosed motovilca je paradižnik, fižol, bob, paprika, kitajsko zelje, sladka koruza, redkvica, kumare in jagode. Lahko ga sejemo tudi skupaj s prezimnim radičem.

Slabi sosedje motovilca

Motovilec nima slabih slabih sosedov.

Bolezni in škodljivci na motovilcu

Motovilec, ki ga ne gnojite preveč in pozimi ne bo prekrit z belo vrtno tkanino, ne bo imel težav z boleznimi in škodljivci.

Na motovilcu med boleznimi opazimo predvsem pepelasto plesen in belo gnilobo, med škodljivci pa polže in miši.

Zalivanje motovilca in uspešnost setve

Praviloma je treba zalivati samo poletne setve motovilca, da mu ne primanjkuje vode. Če ga sejemo po avgustovskih ohladitvah in močnejšem deževju, ki običajno sledi hudi poletni vročini bo setev uspešnejša.

Spravilo pridelka motovilca

motovilec pridelek vrt

Motovilec, ki ga sejemo avgusta je namenjen jesenskemu spravilu. Če ga sejemo septembra ga uživamo zgodaj spomladi. Najboljši je, če ga režemo za sprotno uporabo, nekaj dni ga lahko v vrečki hranimo tudi v hladilniku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


7 komentarjev na “Motovilec

 1. Vladka Vidmar

  Redno prebiram vaše koristne nasvete, letos bom prvič zasadila manjši plastenjak z radičem, motovilcem, zeljem (že raste) in blitvo. Na kaj moram posebej pazit pri vzgoji te zelenjave, kako se gnoji zemlja, če sploh ? Hvala za vaš odgovor, prijazen pozdrav z Dolenjske, V. Vidmar

  Reply
 2. WillFun

  Vsi mi govorijo da je treba motovilec po setvi pokriti s kopreno, tukaj tega nisem zasledila. Kako je zdej s tem? Sejala sem ga v prvem tednu septembra. Hvala.

  Reply
 3. robert

  Pozdravljeni . je kaj narobe ce drzimo motovilec v skrinji dalj casa , 1-2 meseca . imel sem ga v skrinji 2 tedna in potem sejal konec drugega tedna v avgustu , zalil in pokril z kopreno . do danes ni vzkalil , tu pa tam nekaj mikro listicev . ponovil bom sejanje in bomo videli . Lp .

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, načeloma se raje držite podatkov, ki so že uveljavljeni in dokazani, izven optimalnih rokov pa je vedno efekt vprašljiv.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *