Mreža proti toči, loki za vrt, zaščita pred srnami in temperaturnimi nihanji

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Zakaj so uporabni loki za vrt, mreža proti toči in bela vrtna tkanina?

Loki za vrt in mreža proti toči ščitijo rastline pred točo in srnami. V času poletnih nalivov so tla manj zbita, ker del dežja prestreže mreža. Pridelek je povsem varen pred srnami. V zgodnjem pomladanskem času s pomočjo bele vrtne tkanine vrtnarimo hitreje.

V poletnem času čez loke in mrežo pritrdimo belo vrtno tkanino in tako senčimo poletne setve ter sadike, ki jih sadimo. Na ta način za zalivanje porabimo manj vode. Podaljšujemo lahko tudi sezono vrtnarjenja v jesenskem času.

Kako postavimo loke za vrt, ki ščitijo rastline pred točo in srnami?

Najprej razporedimo loke za vrt po celotni gredi in to na razdalji 1,3 do 1,5 m. Naša greda je široka 1,4 m. Sledi enostavno sidranje v tla in upogibanje lokov, ki so iz posebnega materiala (fiberglas). Prav material omogoča lahkotno upogibanje, loki za vrt pa prenašajo velike obremenitve.

Loke razporedimo na razdaljo 1,3 do 1,5 m.

Loke upognemo in sidramo v tla.

Za več informacij o nakupu lokov pokličite Barbara Škrbec na 041 339 213 ali Janez Zorman 051 317 364. Za naročilo lokov lahko pišete tudi na elektronski naslov barbara.skrbec@trival.si ali janez.zorman@trival.si Možen je tudi nakup v Merkurju, kmetijskih zadrugah, ostalih večjih trgovcih in bolje založenih vrtnarijah.

Zakaj loke za vrt povežemo z vrvico in kako to naredimo?

Loke za vrt povežemo z vrvico, najprej po sredini, da izboljšamo stabilnost v primeru močnega neurja, toče ali vetra. Tako z lokov ne bo odneslo mreže proti toči ali bele vrtne tkanine. Vrvico privežemo na začetku vrste in po sredini (sleme) ter sproti zategujemo.

Vrvico na začetku in koncu vrste privežemo za oporo.

Loke povežemo z vrvico, da izboljšamo stabilnost.

Vrvico namestimo na vrh in ob straneh lokov

Vrvico najprej zategujemo na vrhu loka. Pri delu naj sodelujeta dve osebi, da je vrvica v slemenu ves čas enakomerno napeta.

Prav tako jo napnemo ob straneh in to na višini 60 cm. Tako mreže proti toči, ki ščiti pridelek tudi pred srnami veter ne odnaša. Celotna konstrukcija bo stabilna tudi v primeru toče in močnega neurja.

Vrvico ovijemo okrog loka za vrt in sproti zategujemo.

Povežemo tudi vrvico ob straneh, ki je napeta na višini 60 cm od tal.

Mreža proti toči in način napenjanja čez loke

Čez loke razporedimo mrežo proti toči, ki je v kolutu. To najlažje naredita dve osebi. Na začetku in koncu vrste odrežemo želeno dolžino in jo razporedimo čez loke. Mreža proti toči, ki je široka 3 m v celoti prekrije loke, ki so dolžine 3,3 m. To je tudi najbolj priporočljiva dolžina lokov za vrt.

mreža proti toči

Mrežo proti toči povlečemo čez loke za vrt.

Sidranje mreže v tla z vrtnarskim klinom.

 

Mrežo proti toči na začetku vrste sidramo z vrtnarskimi klini, ki jih zelo enostavno pritrdimo v tla. Klini so na razpolago v vseh bolje založenih trgovcih.

Za več informacij o nakupu lokov pokličite Barbara Škrbec na 041 339 213 ali Janez Zorman 051 317 364. Za naročilo lokov lahko pišete tudi na elektronski naslov barbara.skrbec@trival.si ali janez.zorman@trival.si Možen je tudi nakup v Merkurju, kmetijskih zadrugah, ostalih večjih trgovcih in bolje založenih vrtnarijah.

Loki za vrt so lahko različnih dolžin

Višina loka je odvisna od širine grede. Običajno bo greda široka med 1,3 in 1,4 m. Na takih gredah najpogosteje uporabljamo loke dolžine 3,3 m, ki ustrezajo skoraj vsem vrtninam.

Višje loke zahteva paradižnik. Za paradižnik in ostale višje rastline priporočamo loke dolžine 4,4 m. Za jagode in ozke grede uporabimo loke dolžine 2,2 m. Takšne loke uporabljamo tudi na visokih gredah ali v rastlinjaku, kjer lahko dodatno zaščitimo vrtnine v zimskem času.

Kako na loke napnemo mrežo proti toči?

Pri napenjanju mreže proti toči in srnam je najbolje, če sodelujejo tri osebe. Ena oseba z vezicami pritrdi mrežo na loke. Drugi dve osebi napenjata mrežo na vrhu in ob straneh. Tako je mreža proti toči enakomerno napeta in ustrezno pritrjena.

Mrežo proti toči zategujemo in z vezicami sproti pritrdimo na loke.

loki za vrt

Loki za vrt uspešno ščitijo pridelek pred točo in srnami.

V pomladanskem času čez mrežo napnemo vrtno tkanino

Vrtna tkanina nam pomaga, da ob koncu zime ali v začetku pomladi vrtnarimo hitreje. V pomladanskem času so tako sadike in setve zaščitene pred mrazom. Prav tako lahko zaščitimo tudi rastline na visoki gredi.

Spomladanska začita vrta pred mrazom (tunel).

manjši loki za vrt

Manjši loki so uporabni tudi na visokih gredah in jagodah.

Vrtna tkanina je koristna tudi poleti in pozno jeseni

V poletnem času z belo vrtno tkanino ščitimo poletne setve pred močnim soncem. Pod vrtno tkanino bodo bolje uspevale rastline, ki jih sadimo v poletnem času. Manj bo potrebe po zalivanju. Vrtnarsko sezono lahko podaljšujemo tudi v jesenski in zimski čas.

V primeru snega je loke priporočljivo podreti, da jih sneg ne polomi. Zložimo jih tako kot so med sabo povezani in ponovno postavimo v naslednjem letu.

Kako pod loki za vrt zalivamo in obdelujemo tla?

Najlažje zalivamo s pomočjo namakalnega sistema. Brez težav lahko zalivamo tudi z vrtno zalivalko. Mrežo proti toči lahko ob straneh dvignemo, da sejemo, sadimo ali rahljamo tla.

V primeru pomladanskega ali jesenskega globokega rahljanja eno stran lokov izvlečemo iz tal, jih upognemo na drugo gredo ter brez težav opravimo obdelavo tal. Po končanem delu jih ponovno pritrdimo v tla.

Zeleni svet priporoča:

Loki za vrt in visoke grede so dobra in trajna zaščita za vaše rastline. Uporabljate jih lahko vrsto let, ker so narejeni iz trpežnega, trajnega in elastičnega materiala (fiberglas). Čez loke napnemo mrežo proti toči, ki zaščiti vrt tudi pred srnami. Na konstrukcijo lahko napnemo tudi belo vrtno tkanino, ta ščiti rastline pred mrazom in vročo sončno pripeko.

Za več informacij o nakupu lokov pokličite Barbara Škrbec na 041 339 213 ali Janez Zorman 051 317 364. Za naročilo lokov lahko pišete tudi na elektronski naslov barbara.skrbec@trival.si ali janez.zorman@trival.si. Možen je tudi nakup v Merkurju, kmetijskih zadrugah, ostalih večjih trgovcih in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Dimenzije lokov za vrt in visoko gredo, ki ščitijo gredo pred točo, srnami, poletnim sončnim ožigom in zimskim, pomladanski mrazom si oglejte TUKAJ.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Mreža proti toči, loki za vrt, zaščita pred srnami in temperaturnimi nihanji

 1. Irena

  Pozdravljeni, ne zasledim cene teh loko, koliko stanejo??
  Zanima me za dolžino 4, 4m…imam sirino vrta 2 m.
  Ali bo ustrezala ta dolzina..za radič in slate rabimo.lp Irena

  Reply
 2. Zlatko

  Spoštovani,

  zbiram informacije o tunelih za na vrt za pridelavo jesensko zimske zelenjave na Primorskem.
  Ne potrebujem visokih gred, (zelje, sladki janež, por, etcc.) potrebujem zaščito proti pripeki in ptičem (razmišljam o protitočni mreži)

  Kolikšna je optimalna dolžina in s tem višina loka??, lahko to nabavim preko vas.

  Hvala za info. in lp

  Zlatko

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Zlatko, če boste naredili kot je v članku bo zelo učinkovito, loke najdete v Merkur centrih, mrežo poiščite na spletu. Prodaja se na dolžinske metre. Ostalo kar povzemite po članku.

   Reply
 3. Renata

  Pozdravljeni,
  s čim pritrdite mrežo, ko jo dvignete za delo ali za dostop opraševalcem?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri nas uporabimo kar “klipsne”, ki jih kupimo v papirnici in se uporabljajo za pritrjevanje večjih količin papirja na trdno podlago. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na našem vrtu tako ščitimo pridelek pred točo in težavami že več ko t 3 leta. Zadeva se obrestuje in jo uporabljajo številni vrtičkarji, saj smo idejo dobili na njihovih vrtovih. Hkrati pa je pridelek varen še pred požrešnimi srnami. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *