Najbolj nevaren škodljivec pušpana

Kako oskrbimo pušpan, ki ga je napadla pušpanova vešča? Kliknite na video za ogled.

V zadnjih letih se je v Sloveniji pojavil škodljivec, ki napada vse vrste pušpanov. Imenujemo ga pušpanova vešča. Iz jajčec se izležejo neverjetno požrešne gosenice, ki pušpan uničijo v slabem tednu dni.

Ena gosenica v času svojega razvoja požre skoraj 50 listov. Včasih se zgodi, da gosenice grm obžrejo do golega. Ker gre za tujerodno vrsto je treba proti pušpanovi vešči ukrepati takoj, ko jo opazimo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled pripravkov, ki delujejo na grizoče in sesajoče škodljivce.

Pušpanova vešča, gosenica. ©Foto: AdobeStock

Kako je požrešna gosenica zašla v domače vrtove?

V Evropi so pušpanovo veščo prvič opazili v Nemčiji, v letu 2007. Od takrat se bliskovito širi in je razširjena že po celi Evropi. Strokovnjaki predvidevajo, da je Evropo prišla z okuženimi sadikami pušpanov iz Kitajske. V Sloveniji smo jo opazili že v letu 2009 in 2010. V letu 2011 so jo bolj množično opazili v Pomurju.

Zaradi izrednih vremenskih razmer je v letu 2014 prišlo celo do prerazmnožitve, ravno tako v letu 2015, ko so bile vremenske razmere za razvoj vešče še ugodnejše. Množični pojav smo opazili tudi v letu 2016.

Trenutno stanje v Sloveniji

V Sloveniji ta škodljivec pušpana nima veliko naravnih sovražnikov. Pušpanova vešča se tako hitro razmnožuje, zato bodite pozorni na obžiranje listov pušpana in hitro ukrepajte. Škodljivec je prisoten po vsej Sloveniji. Najhitreje se širi z nakupom sadik in se potem letno širi le v krogu 5 km od žarišča napada, saj pušpanova vešča ne premaguje večjih razdalj.

objeden grm pušpanove vešče

Objeden grm (škoda pušpanove vešče). ©Foto: AdobeStock

Kako ukrepati, da preprečimo škodo?

Ob nakupu pregledamo rastlino. Če opazimo znake objedanja listov je ne kupimo. Tedensko pregledujemo rastline že od začetka aprila naprej. Na posameznih in manjših rastlinah lahko gosenice in zapredke odstranjujete z ročnim pobiranjem ali izrezovanjem napadenih delov, možno je tudi spiranje rastlin z močnim vodnim curkom ali sesanje.

pušpan izrezovanje

Izrezovanje napadenih suhih poganjkov.

Na večjih rastlinah ali živih mejah je priporočljivo uporabiti insekticide, katerih učinkovitost je veliko boljša, dokler so gosenice majhne. S pripravki za varstvo rastlin poizkušamo zatreti prvo generacijo v aprilu. Uporabite pripravke, ki se uporabljajo za zatiranje grizočih žuželk na okrasnih rastlinah.

Zapredek gosenice pušpanove vešče.

Vešča in poškodba na pušpanu. ©Foto: AdobeStock

Učinkovita rešitev proti pušpanovi vešči

Največji naravni sovražniki tega škodljivca so ptice, zato poskrbite za zimsko hranjenje in nastavite gnezdilnice.

skropljenje-puspana

Učinkovita je tudi uporaba različnih insekticidov. Proti pušpanovi vešči so učinkoviti pripravki s sistemičnim delovanjem. Izbirajte take, ki niso nevarni za čebele. Če uporabimo razpršilke s šibkejšim curkom je potrebno veje grma razpreti, ker le tako dosežemo učinkovito delovanje. Pripravke naj istočasno uporabijo tudi sosedje, da dosežete ustrezen učinek.

Pri uporabi pripravkov, ki jih redčite z vodo morate uporabiti škropilnice, ki imajo močan curek, tako da poškropite in prevetrite tudi notranjost grma.

Poudariti je potrebno, da ima škodljivec več generacij letno in da samo enkratno škropljenje ne bo zadostovalo. Za zatiranje prve aprilske generacije opravimo dve škropljenji v razmiku enega tedna.

Kaj se zgodi, če ne ukrepate pravočasno

Če požrešnih gosenic ne ustavite pravočasno, se po končanem »žretju« zabubijo med ostanke pušpana. Tako se čez nekaj tednov izleže vešča, ki premaguje krajše razdalje in odlaga jajčeca na spodnjo stran listov pušpana. Tako se požrešne gosenice pojavijo 4 do 5 krat na leto in uničujejo pušpan v mestu in na podeželju.

Zaključna misel

V Sloveniji ima pušpan dolgo tradicijo v domačih kmečkih vrtovih, najdemo ga tudi v naravi. Veliko pušpanov lahko občudujemo tudi v parkih. Vse več je pušpanov v posodah in koritih in večjih loncih.

Ne čakajte na rešitev v naravi in ukrepajte pravočasno, saj samo tako lahko ohranimo pušpan v domačih vrtovih in parkih.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ in spoznajte kako preprečite škodo, ki jo povzročajo uši, kaparji, grizlice, rastlinjakov ščitkar, ter ostali grizoči in sesajočih škodljivci.

KLIKNITE TUKAJ in spoznajte kako učinkovito preprečimo bolezni na vrtnicah in ostalih okrasnih rastlinah.

Insekticid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Najbolj nevaren škodljivec pušpana

 1. dunja

  V Celju zapuščen vrt pušpanov Arboretuma Volčji potok sameva že od leta 2015.

  Reply
 2. Danila

  Zelo rada prebiram vaše nasvete na področju vrtnarstva. Predvsem s škodljivci imam veliko opraviti (pušpanova vešča mi dela preglavice). Prav s pomočjo vaših nasvetov mi nekako uspeva. Pri vrtnicah bom tudi upoštevala vaš nasvet. Upam, da mi bo uspelo.
  Lep pozdrav in veliko uspeha pri vašem delu!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *