Najlepši skalnjaki in trpežne cvetoče lepotice

Si želite nadgraditi klasični skalnjak v novo cvetočo preobleko?

Najbolj klasični pristopi k zasajanju skalnjakov obsegajo dokaj ozek nabor predvsem zelnatih trajnic, še najraje sadimo tiste z blazinasto rasto, kakršne so avbrecije, iglaste plamenke, greniki, mahovni kamnokreči in druge.

skalnjak

Klasikam se pridružijo tudi nenavadne posebnosti. Foto: Matic Sever, Trajnice Carniola.

Posadite v skalnjak tudi pritlikave iglavce

pritlikavi bor in cvetoče rastline skalnjak

Cvetoče nizke rastline in pritlikavi bor. Foto: Matic Sever, Trajnice Carniola.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Pred nakupom novih rastlin je treba natančno načrtovati zasaditev

zasaditev cvetlic

Načrtovanje je ključno za lepo zasaditev. Foto: Matic Sever, Trajnice Carniola.

Razmerje med velikostjo rastlin, ter kombinacije cvetočih in zelenih rastlin

plamenke in encijan

Kontrast plamenke in encijana. Foto: Matic Sever, Trajnice Carniola.

 

Najbolje je ujeti učinkovito razmerje med cvetočimi, vednozelenimi, lesnatimi rastlinami in okrasnimi travami (navadno v poštev pridejo najnižje). Premislimo tudi, kakšen stil nam je bližje, kakšen barvni nabor najljubši in tako bomo že bliže dobrim odločitvam.

Alpski skalnjak navdušuje večino ljubiteljev skalnjakov

skalnjak alpski

Gojene rastline v lončkih se najlepše vrastejo. Foto: Matic Sever, Trajnice Carniola.

 

V osnovi si veliko ljudi postavi skalnjak zaradi občudovanja gora in njihovega rastlinstva. A zaradi masovne ponudbe »klasičnih«, na žalost le kratkotrajno pomladi cvetoči trajnic na prodajnih mestih, kaj prav zelo gorski oziroma alpski skalnjaki vendarle niso. Za čim bolj avtentično gorsko vzdušje se je potrebno malce bolj potruditi.

Pravilen izbor rastlin za prave alpske zasaditve skalnjakov

gorski skalnjak

V specializiranih vrtnarijah za trajnice je moč dobiti tudi nekaj »botaničnih« gorskih trajnic. Med najbolj poznanimi so zagotovo planika, encijan oz. svišč in avrikelj ali lepi jeglič. Na voljo je še veliko drugih in ravno s temi vrstami, ki so dejansko gorskega izvora ali pa so le malo požlahtnjene, v skalnjak vnesemo bolj naravno vzdušje.

Če se lotevamo sajenja zelo posebnih rastlin, se moramo tudi nekoliko bolj pozanimati o njihovih zahtevah, da ne bomo razočarani, a na srečo se da marsikatero gojiti brez večjih sitnosti.

Skalnjak rubin, ki izstopa v kombinacijah rdeče barve

Del ljubiteljev skalnjakov se ne ozira toliko po dejanskem gorskem svetu, pač pa so jim ljube skale kot take ali pa predvsem prikupne nizke rastline. Večina takih vrtičkarjev teži k čim večji količini barve v čim daljšem časovnem razponu.

Ena od rešitev je, da pozorno opazujemo čas cvetenja naših rastlin in tako hitro ugotovimo, kdaj se pojavi vrzel v obdobju cvetenja.

Kadar uporabljamo pretežno »vrtne« okrasne rastline, se je smiselno vprašati tudi o barvnih kombinacijah. Nekaterim je všeč pisano, marsikdo pa uživa tudi v skladnosti in prav je da med številnimi rastlinami za skalnjake odberemo vrste ali sorte z želenimi barvami.

Smiselno izbirajte barve in se glede kombinacij posvetujte s strokovnjakom

trajnice

Trajnice se razlikujejo po višini, izberite pravo kombinacijo po posvetu s strokovnjakom. Foto: Matic Sever, Trajnice Carniola.

Zeleni svet priporoča:

Poskrbite za posebne naravne motive v vašem vrtu. Z izbiro naskalnih trajnic si boste pričarali prav posebne alpske motive, kot jih lahko vidite po sprehodih v planinah.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

matic sever

 

 

Matic Sever, univ. dipl. inž. agr.

Direktor podjetja Trajnice Carniola, največjega ponudnika trajnic v Sloveniji, avtor petih vrtnarskih knjig, predavatelj in oblikovalec vrtov z mednarodnimi izkušnjami.

Več na: https://www.maticsever.com

© Matic Sever

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *