*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Naravne rešitve proti bramorju v vrtu

Kliknite na video za ogled nasveta:

Biotično zatiranje z entomopatogenimi ogorčicami

V Sloveniji je zelo razširjeno in učinkovito biotično varstvo z entomopatogenimi ogorčicami, ki na povsem naraven način odstranijo bramorja z vrta. Entomopatogene ogorčice konec aprila in v maju zmešamo z vodo za zalivanje in zalijemo vrtne gredice. Tako na povsem ekološki način ukrepamo proti bramorju v domačem vrtu. Zalivanje ponovimo tudi v septembru.

Zalivanje z entomopatogenimi ogorčicami.

Treba je vedeti, da je za uspešen in učinovit boj proti bramorju ponovimo tretiranje z entomopatogenimi ogorčicami tudi v pozno poletnem času. Najbolje v septembru, ko se poletna vročina umiri.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 5 mio (10 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 25 mio (50 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 50 mio (100 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 250 mio (500 m²)

Z uporabo entomopatogenih ogorčic na naravi prijazen način preprečimo škodo bramorja v domačem vrtu.

Kolikokrat je treba ukrepati proti bramorju?

Z entomopatogenimi ogorčicami zalivamo vrt dvakrat na leto. To ponavljamo vsaj tri leta, toliko traja tudi življenjska doba bramorja. Tako prekinemo razmnoževalni ciklus bramorja.

Vedno zalivamo cel vrt in ne samo gred na katerih rastejo ogrožene rastline. Priporoča se, da zalijemo tudi kakšen meter okrog vrta. Najbolje je zalivati pred dežjem ali v rahlo oblačnem vremenu, ko ni močnega sonca.

bramor

Bramor je resen škodljivec v vrtu.

Za boljše delovanje zalivanje ponovimo v 14 dnevih po prvem zalivanju. Ves čas je treba ohranjati tudi vlažna tla, da se ogorčice ne izsušijo.

Način delovanja entompatogenih ogorčic

ogorčica

Ogorčice prodrejo v škodljivca in sprostijo simbiotsko bakterijo.

Entomopatogene ogorčice delujejo tako, da po vnosu v tla poiščejo ličinke ali odrasle bramorje in prodro vanj in sprostijo simbiotsko bakterijo. V mrtvi ličinki se razmnožujejo. Nova generacija ogorčic zapusti ličinko in išče nove ličinke bramorja v okolici. Za vrt in človeka so entomopatogene ogorčice neškodljive.

Ostale naravne rešitve proti bramorju v domačem vrtu

Proti bramorju v vrtu ukrepamo tako, da redno rahlajmo zemljo in s tem uničujemo rove škodljivca. To je najbolje narediti dan ali dva po dežju, ko je okopavanje in rahljanje najlažje.

Gredico okopljemo tudi po obilnem zalivanju. V vrtu lahko poiščemo tudi gnezda in jih polijemo z vrelo vodo. Nekateri v vodo mešajo tudi milnico in jo zlivajo v rove.

Redno rahljanje tal zmanjša škodo bramorja.

Škoduje mu tudi vratičev pripravek, odganja ga tudi močan vonj limone, ribjega olja in zelišč, ki jih potiskamo v rove. Nekaj bramorja se bo ujelo v kozarce za vlaganje, ki jih boste postavili po vrtu in zakopali na nivo tal. Tako bo ob nočnem pohodu padel v past in prenehal s škodo v vrtu.

Lovimo ga tudi v vabo s hlevskim gnojem

Ta vse bolj pogost vrtni škodljivec se najbolje počuti v vrtu, ki je gnojen s hlevskim gnojem. To lastnost lahko izkoristimo v svoj prid, če v jesenskem času (oktober) v tla skopljemo luknjo, ki je široka 1 m in dolga 1 m, globina jame naj ne presega pol metra.

Jamo napolnimo s svežim hlevskim gnojem in pokrijemo z zemljo. Bramor se v zimskem času najraje zadržuje v tem območju.

Vabo s hlevskim gnojem pripravimo v okotobru.

Področje z zimsko vabo za bramorja označimo s palico, da bomo ob koncu zime vedeli kje kopati. Vabo je namreč treba odkopati, ko so tla še nekoliko zamrznjena. V februarju je torej treba gnoj izkopati in ga odstraniti z vrta. Če obstaja možnost je najbolje, da vsebino gnoja sežgemo ali odpeljemo daleč stran od vrta.

Ptice se rade prehranjujejo z bramorjem

Skrb za ptice se v vrtu obrestuje.

Bramorja lovijo tudi njihovi naravni plenilci. Škorcem so prava mesna poslastica, če je v naravi vzpostavljeno ravnovesje. Te koristne ptice jih največ ulovijo v času gnezdenja. Zato se skrb za ptice v vrtu vsekakor obrestuje.

Med pticami, ki lovijo bramorja lahko omenimo tudi smrdokavro in zlatovranko. Obe vrsti sta zastopani samo še na nekaterih področjih SV Slovenije.

Bramorja lovi tudi jež, krt in ostali plenilci

Med nočnimi plenilci bramorja ne smemo pozabiti na ježa. Lovijo ga tudi hrošči brzci, žuželke, kače, rovke in krti. Tako, da krta v vrtu ne preganjamo, ker je nadvse koristen. V primeru, da je na istem področju veliko število bramorjev se med njimi lahko pojavi tudi kanibalizem in se med seboj sami uničujejo.

Zeleni svet priporoča:

Biotično zatiranje škodljivcev je v tujini poznano že vrsto let. Priporočamo, da ukrepate proti vrtnim škodljivcem na naravi prijazen način. Tako boste preprečili škodo bramorja in številnih drugih vrtnih škodljivcev.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 5 mio (10 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 25 mio (50 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 50 mio (100 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 250 mio (500 m²)

Z uporabo entomopatogenih ogorčic na naravi prijazen način preprečimo škodo bramorja v domačem vrtu. Naročili ste žive organizme z omejenim rokom uporabe! Da bi prejeli najboljšo možno kakovost, vse artikle skupine EPkO naročamo v sezoni uporabe artikla praviloma tedensko. Dobavni rok je zato lahko tudi 10-14 delovnih dni, oz. boste o njem obveščeni. Hvala za razumevanje.

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.