*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Naravne rešitve proti bramorju v vrtu

Kliknite na video za ogled nasveta:

Biotično zatiranje z entomopatogenimi ogorčicami

V Sloveniji je zelo razširjeno in učinkovito biotično varstvo z entomopatogenimi ogorčicami, ki na povsem naraven način odstranijo bramorja z vrta. Entomopatogene ogorčice konec aprila in v maju zmešamo z vodo za zalivanje in zalijemo vrtne gredice. Postopek ponovimo konec avgusta in v septembru.Tako na povsem ekološki način ukrepamo proti bramorju v domačem vrtu. Zalivanje ponovimo tudi v septembru.

Zalivanje z entomopatogenimi ogorčicami.

Treba je vedeti, da je za uspešen in učinkovit boj proti bramorju ponovimo tretiranje z entomopatogenimi ogorčicami tudi v pozno poletnem času. Najbolje konec avgusta in v septembru, ko se poletna vročina umiri.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 5 mio (10 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 25 mio (50 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 50 mio (100 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 250 mio (500 m²)

Z uporabo entomopatogenih ogorčic na naravi prijazen način preprečimo škodo bramorja v domačem vrtu.

Kolikokrat je treba ukrepati proti bramorju?

Z entomopatogenimi ogorčicami zalivamo vrt dvakrat na leto. Prvič v pomladanskem času in drugič konec poletja ali v začetku jeseni. To ponavljamo vsaj tri leta, toliko traja tudi življenjska doba bramorja. Tako prekinemo razmnoževalni ciklus bramorja.

Vedno zalivamo cel vrt in ne samo gred na katerih rastejo ogrožene rastline. Priporoča se, da zalijemo tudi kakšen meter okrog vrta. Najbolje je zalivati pred dežjem ali v rahlo oblačnem vremenu, ko ni močnega sonca.

Mešanje ogorčic z vodo za ekološko zatiranje bramorja.

Za boljše delovanje zalivanje ponovimo v 14 dnevih po prvem zalivanju. Ves čas je treba ohranjati tudi vlažna tla, da se ogorčice ne izsušijo.

zalivanje tal

Zalivanje tal z entomopatogenimi ogorčicami.

bramor

Bramor je resen škodljivec v vrtu.

Način delovanja entompatogenih ogorčic

ogorčica

Ogorčice prodrejo v škodljivca in sprostijo simbiotsko bakterijo.

Entomopatogene ogorčice delujejo tako, da po vnosu v tla poiščejo ličinke ali odrasle bramorje in prodrejo vanje ter sprostijo simbiotsko bakterijo. V mrtvi ličinki se razmnožujejo. Nova generacija ogorčic zapusti ličinko in išče nove ličinke bramorja v okolici. Za vrt in človeka so entomopatogene ogorčice neškodljive.

Ostale naravne rešitve proti bramorju v domačem vrtu

Proti bramorju v vrtu ukrepamo tako, da redno rahljamo zemljo in s tem uničujemo rove škodljivca. To je najbolje narediti dan ali dva po dežju, ko je okopavanje in rahljanje najlažje.

Gredico okopljemo tudi po obilnem zalivanju. V vrtu lahko poiščemo tudi gnezda in jih polijemo z vrelo vodo. Nekateri v vodo mešajo tudi milnico in jo zlivajo v rove.

Redno rahljanje tal zmanjša škodo bramorja.

Škoduje mu tudi vratičev pripravek, odganja ga tudi močan vonj limone, ribjega olja in zelišč, ki jih potiskamo v rove. Nekaj bramorja se bo ujelo v kozarce za vlaganje, ki jih boste postavili po vrtu in zakopali na nivo tal. Tako bo ob nočnem pohodu padel v past in prenehal s škodo v vrtu.

Lovimo ga tudi v vabo s hlevskim gnojem

Ta vse bolj pogost vrtni škodljivec se najbolje počuti v vrtu, ki je gnojen s hlevskim gnojem. To lastnost lahko izkoristimo v svoj prid, če v jesenskem času (oktober) v tla skopljemo luknjo, ki je široka 1 m in dolga 1 m, globina jame naj ne presega pol metra.

Jamo napolnimo s svežim hlevskim gnojem in pokrijemo z zemljo. Bramor se v zimskem času najraje zadržuje v tem območju.

Vabo s hlevskim gnojem pripravimo v oktobru.

Področje z zimsko vabo za bramorja označimo s palico, da bomo ob koncu zime vedeli kje kopati. Vabo je namreč treba odkopati, ko so tla še nekoliko zamrznjena. V februarju je torej treba gnoj izkopati in ga odstraniti z vrta. Če obstaja možnost je najbolje, da vsebino gnoja sežgemo ali odpeljemo daleč stran od vrta.

Ptice se rade prehranjujejo z bramorjem

Skrb za ptice se v vrtu obrestuje.

Bramorja lovijo tudi njihovi naravni plenilci. Škorcem so prava mesna poslastica, če je v naravi vzpostavljeno ravnovesje. Te koristne ptice jih največ ulovijo v času gnezdenja. Zato se skrb za ptice v vrtu vsekakor obrestuje.

Med pticami, ki lovijo bramorja lahko omenimo tudi smrdokavro in zlatovranko. Obe vrsti sta zastopani samo še na nekaterih področjih SV Slovenije.

Bramorja lovi tudi jež, krt in ostali plenilci

Med nočnimi plenilci bramorja ne smemo pozabiti na ježa. Lovijo ga tudi hrošči brzci, žuželke, kače, rovke in krti. Tako, da krta v vrtu ne preganjamo, ker je nadvse koristen. V primeru, da je na istem področju veliko število bramorjev se med njimi lahko pojavi tudi kanibalizem in se med seboj sami uničujejo.

Zeleni svet priporoča:

Biotično zatiranje škodljivcev je v tujini poznano že vrsto let. Priporočamo, da ukrepate proti vrtnim škodljivcem na naravi prijazen način. Tako boste preprečili škodo bramorja in številnih drugih vrtnih škodljivcev.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 5 mio (10 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 25 mio (50 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 50 mio (100 m²)
KLIKNITE TUKAJ za naročilo pripravka Nemastar 250 mio (500 m²)

Z uporabo entomopatogenih ogorčic na naravi prijazen način preprečimo škodo bramorja v domačem vrtu. Naročili ste žive organizme z omejenim rokom uporabe! Da bi prejeli najboljšo možno kakovost, vse artikle skupine EPkO naročamo v sezoni uporabe artikla praviloma tedensko. Dobavni rok je zato lahko tudi 10-14 delovnih dni, oz. boste o njem obveščeni. Hvala za razumevanje.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


10 komentarjev na “Naravne rešitve proti bramorju v vrtu

 1. nežka dulc

  Na vrtu imam mramorje, požrli so mi že skoraj ves krompir in čebulo. Kaj naj naredim, naročila bi sredstvo za zatiranje. Rabim ga za 150 m2 vrta. Lani sem že kupila to sredstvo, pa ni nič pomagalo imam še vedno to nadlogo v vrtu. Koliko bi potrebovala tega sredstva da bi uničila mramorja?
  Ali se to lahko zalije tudi po rastlinah, ki sem jih omenila?
  Lepo prosim za odgovor.
  p Nežka

  Reply
 2. viktor hajsinger

  Tudi jaz sem ga kupil lani, ravnal strogo po navodilih. Da bi čim bolj enakomerno razporedil sredstvo, sem ga na zemljo nanašal s škropilnico za škropljenje sadja, potem redno zalival, zalival… Rezultat je bil skromen
  Kjer so bili videti rovi, sem močno zalival z milnico, ki jih je naplavila in jih na ta način veliko polovil.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g Viktor, za apliciranje ogorčic raje uporabite zalivalko ali poseben aplikator za ogorčice. Če uporabljate škropilnico jih preko šob lahko poškodujete. Učinek je zato slabši.

   Reply
 3. franc

  nimam vprašanja z bramurji , ampak zanima me zakaj je asmina odvrgla sadeže,
  ki so bili že lepo navezani lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Franc rabimo več podatkov, kot so starost rastline, lega, v kakšni zemlji raste, sorta asimine. Prva 2 do 3 leta naj plodov nima, cvetove vsekakor poberite, da ne izčrpate mlade rastline. Razlogi so lahko tudi slaba oprašitev, vremenske neprilike, neugodna lega ali zemlja. Za več nasvetov priložite fotografijo, podrobnejši opis in pošljite na info@zelenisvet.com.

   Reply
 4. Vlasta

  Pozdravljeni, v spomladanskem času nisem uporabila Namastarja, ker ne bi mogla vzdrževati vlažnosti. Ali naj prvo škropljenje opravim zdaj, ali je bolje, da počakam na pomlad? LP, Vlasta

  Reply
 5. nežka dulc

  Z ogočico smo že 3x prešpricali celo njivo, vendar slab učinek. 3x sva prefrezala njivo in pri drugem frezanju pobrala 70 mramorjev na 120 m2. Mislim, da je to najboljši učinek, da ga ulovič.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *