Najbolj odporna, okusna in zgodnja sorta krompirja v Sloveniji

Kliknite na video za ogled nasveta o sortah krompirja  in rezultatih testiranja

Zgodnje sorte krompirja so med vrtičkarji najbolj priljubljene

Med zelo zgodnjimi sortami krompirja je v Sloveniji najbolj priljubjena sorta Arrow. Vse bolj se navdušujemo tudi nad srednje zgodnjo sorto La Strada, ki ima zelo debele gomolje.

Sorta krompirja, ki je najzgodnejša v Sloveniji

Sorta krompirja Arrow je najzgodnejša sorta krompirja, ki jo gojimo na slovenskih vrtovih in poljih. Pobiramo jo 60 dni po sajenju. Sorto Arrow vrtičkarji najbolj cenijo, ker zagotavlja visok pridelek prvega krompirja v vrtu in se hkrati dobro skladišči. Za vrtičkarje je ta sorta zelo uporabna, ker jo običajno poberemo pred pojavom plesni.

krompir arrow

Sorto Arrow sadimo v topla tla, da mraz ne poškoduje cime v začetku vegetacije.

krompir arrow

Arrow je najzgodnejša sorta krompirja v Sloveniji.

KLIKNITE TUKAJ za SPLETNI NAKUP semenskega krompirja na daljavo (zaloga od začetka februarja 2021 dalje). Sorte, ki jih omenjamo v članku v letu 2021 kupite v vseh kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah po celi Sloveniji. Za informacijo o zalogah v trgovinah nam pišite na info@interseme.si

Sorto Arrow vedno sadimo v topla tla

S sajenjem sorte Arrow ne prehitevamo in jo vedno sadimo v zemljo, ki je ogreta na 8 °C. Običajno se tla primerno ogrejejo v marcu ali aprilu. Vse je odvisno od nadmorske višine in regije. Najboljši pridelek najzgodnejše sorte krompirja v Sloveniji dosežemo, če v topla tla sadimo nakaljen krompir.

Vrtičkarji vse bolj pogosto sadijo srednje zgodnjo sorto La Strada

Srednje zgodnja sorta La Strada zelo hitro polni gomolje, ki so zelo veliki. Pridelovalci, ki prodajajo prvi zgodnji krompir na tržnici so ugotovili, da je sorta La Strada prava izbira za nadomeščanje sorte Maris Bard. Potrebna je dosledna preventivna zaščita rastlin, še posebno proti krompirjevi plesni.

La Strada ima odlično dormanco in se zato dobro skladišči. V kleti počaka tudi do pozne pomladi.

krompir la strada

Zelo velike gomolje krompirja zagotavlja sorta La Strada.

Sorte krompirja nove generacije so odporne na krompirjevo plesen

krompir alouette

Krompir sorte Alouette je naravno odporen na krompirjevo plesen.

Ste vedeli, da so sorte krompirja nove generacije odporne na najbolj nevarno bolezen krompirja? Za vrtičkarje priporočamo sajenje srednje zgodnje sorte Alouette, ki je naravno odporna na krompirjevo plesen.

Sorta Alouette zagotavlja dobre in kakovostne pridelke jedilnega krompirja. Njena prednost je, da je odporna na plesen in tudi v mokrih letih zagotovi srednje pozen jedilni krompir.

Odpornost pri sortah krompirja nove generacije izhaja iz divjih vrst krompirja, ki jih več let selekcionirajo in oprašujejo z gojenimi jedilnimi sortami. Tako pridobimo nove odporne sorte krompirja na povsem naraven način.

krompir aluette

Listi in gomolji sorte Alouette so varni pred krompirjevo plesnijo.

krompir sorta alouette

Odporna sorta Alouette in kakovosten pridelek.

Tabela: Sorte krompirja za pečenje, praženje, solato in glavne značilnosti

Sorta krompirja Glavne značilnosti Št. dni do izkopa Ostalo
ARROW najbolj zgodnja sorta v Sloveniji 55 do 60 hitrejši in večji pridelek od sorte Kresnik (“kifeljčar”)
LA STRADA srednje zgodnja sorta, zelo veliki okrogli gomolji 70 do 85 nadomestilo za sorto Maris Bard
ALOUETTE odporna (imunost) na krompirjevo plesen 70 do 85 za ekološko pridelavo
ESMEE zelo okusna sorta, vsestransko uporabna 60 do 75 najboljša med »rdečekožnimi« sortami
CONSTANCE najbolj okusna sorta, uporabna v kuhinji 70 do 85 odlična za kuhanje in pečenje
MANITOU odlična sorta za pražen krompir 85 do 110 nadomestilo za sorto Desiree
RUDOLPH zelo dobro skladiščenje, odporna na sušo 85 do 110 nadomešča sorto Romano
GATSBY odličen pridelek, odpornejša sorta 85 do 110 novejša in
perspektivna sorta

KLIKNITE TUKAJ za SPLETNI NAKUP semenskega krompirja na daljavo (zaloga od začetka februarja 2021 dalje). Sorte, ki jih omenjamo v članku v letu 2021 kupite v vseh kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah po celi Sloveniji. Za informacijo o zalogah v trgovinah nam pišite na info@interseme.si

Okusne sorte krompirja imamo najraje na krožniku

Vsi, ki prisegajo na okusen zgoden krompir sadijo srednje zgodnji sorti Constance in sorto Esmee. Sorta Constance ima srednjo vsebnost suhe snovi, ki daje zelo prijeten okus. Tudi zgodnja sorta krompirja Esme je zelo okusna in najboljša med »rdečekožnimi« sortami krompirja.

V kuhinji je zelo uporabna tudi pozna sorta krompirja Manitou, ki je bila večkrat izbrana kot najboljša sorta za pražen krompir.

Sorta Constance zagotavlja najbolj okusen zgodnji krompir

krompir constance

Sorta Constance je najbolj okusna in se dolgo skladišči.

Srednje zgodnja sorta Constance je vsestransko uporabna v kuhinji in pri našem testu najbolj okusna. Nastavi velik nastavek gomoljev, ki se dobro skladiščijo.

Pri sorti Constance je pozitivno tudi to, da ima pozno dormanco, kar pomeni, da lahko v kleti ostane tudi do poze pomladi, kar za srednje zgodnje sorte ni pogosto. Za dober pridelek je treba izvajati zaščito proti krompirjevi plesni.

krompir sorta constance na poskusnem polju

Sorta Constance na poskusnem polju v Sneberjah pri Ljubljani.

Okusna sorta krompirja Esmee in njene značilnosti

Srednje zgodnja sorta krompirja Esmee ima zelo velik nastavek gomoljev. Nastavi okrog 15 gomoljev, ki imajo plitva očesa. V vrtu in na polju je za dober pridelek treba izvajati redno zaščito proti krompirjevi plesni. Sorta ni občutljiva na črno listno pegavost krompirja in se dobro skladišči do pozne pomladi.

krompir esmee

Sorta Esmee je zelo okusna in nastavi veliko število gomoljev.

Najbolje uspeva na lahkih in prodnatih tleh. Pridelek je dober tudi v sušnih letih, sorta Esmee ni občutljiva na strese, kar pomeni, da ne prihaja do preraščanja in sekundarne kalitve.

Najboljša sorta za pražen krompir in njene značilnosti

Sorta Manitou dobro raste tudi pri visokih temperaturah in je enostavna za vzdrževanje, če skrbimo za preprečevanje razvoja krompirjeve plesni. Dobro se skladišči, zato jo priporočamo za vse, ki ste navezani na starejše sorte krompirja, saj je odlično nadomestilo za sorto Desiree.

krompir manitou

Sorta krompirja Manitou je najboljša za pražen krompir.

Ostale sorte krompirja, ki so zanimive za vrt in pridelavo na polju

Srednje pozna sorta Rudolph uspešno nadomešča sorto Romano. Rudolph je sorta krompirja, ki je v tržni pridelavi v Sloveniji zelo razširjena. Povpraševanje po tej sorti se povečuje zaradi dobrega skladiščenja in visokega dela suhe snovi. Sorta razvije zelo globoke korenine in zagotavlja visoke pridelke tudi v zelo sušnih letih.

krompir rudolph

Sorta Rudolph se zelo dobro skladišči in dobro prenaša sušo.

krompir rudolph

Rudolph uspešno nadomešča sorto Romano.

Gomolji v kleti zdržijo do pozne pomladi. Za zagotavljanje pridelka je treba skrbeti za ukrepe, ki preprečujejo razvoj krompirjeve plesni.

Sorta Gatsby je zelo perspektivna in zagotavlja odlične pridelke

Med novejšimi sortami je zelo perspektivna sorta Gatsby, ki jo na Škotskem uporabljajo za bio pridelavo. Ta srednje pozna sorta krompirja v Sloveniji zagotavlja odličen pridelek, saj je bolj odporna na plesen, krastavost in črno nogo. Pridelek se dobro skladišči do pozne pomladi in zagotavlja visoke pridelke tudi v suhih letih.

krompir gatsby

V Sloveniji je zelo perspektivna novejša sorta Gatsby.

Vse sorte krompirja so testirane v Sloveniji

interseme krompir poskusno polje sneberje ljubljana

Poskusno polje podjetja Interseme v začetku vegetacije.

Vse sorte krompirja, ki so predstavljene so testirane v Sloveniji in to na treh do štirih lokacijah. V video nasvetu si oglejte poskusno polje, ki se nahaja v Sneberjah pri Ljubljani. Na njem se testira 32 sort krompirja. Za vas smo izbrali in predstavili samo sorte, ki imajo najboljše rezultate in so na zalogi po celi Sloveniji.

poskusno polje

Pregled pridelka na poskusnem polju v Sneberjah pri Ljubljani.

krompir poskusno polje

Pogled na poskusno polje iz zraka.

Zeleni svet priporoča:

Krompir dober, vse dobro. Vas zanima kje lahko kupite najboljše sorte krompirja za sajenje v Sloveniji? Semenski krompir sorte Arrow, La Strada, Constance Esmee, Alouette, Manitou, Rudolph in Gatsby je na razpolago v poslovalnicah po vsej Sloveniji in čaka, da ga posadite na vrt ali polje. Z nami boste res imeli dober krompir.

KLIKNITE TUKAJ za SPLETNI NAKUP semenskega krompirja na daljavo (zaloga od začetka februarja 2021 dalje). Sorte, ki jih omenjamo v članku v letu 2021 kupite v vseh kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah po celi Sloveniji. Za informacijo o zalogah v trgovinah nam pišite na info@interseme.si

KLIKNITE TUKAJ za tradicionalne recepte slovenskih krompirjevih jedi iz cele Slovenije.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “Najbolj odporna, okusna in zgodnja sorta krompirja v Sloveniji

 1. vida salmic

  Pozdravljeni, zanima me, ce kupim ta krompir in ker vsega ne bom porabila za saditev, ali ga lahko uporabim v kuhinji?
  Lp

  Reply
 2. Nada

  Pozdravljeni,rada bi vas nasvet ampak ne o krompirju.Posejala sem cebulo in je velika okoli 8 cm,zanima me,ce jo lahko prestavim v neogrevan rastlinjak.Hvala za odgovor zelim vam lep dan Nada

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *