Odporne sorte krompirja na plesen ter okusen, zgoden in dober krompir

Le pameten vrtičkar ima dober in zdrav krompir

Sorte krompirja prihodnje generacije omogočajo, da se na vrtu znebite potrebe po zaščiti pred plesnijo. Sorte krompirja Twister, Alouette in Lavante so naravno odporne na krompirjevo plesen. Nastale so z naravno selekcijo, ko z običajnim postopkom opraševanja križamo različne sorte krompirja. Vse tri sorte krompirja prihodnje generacije so primerne za ekološko pridelavo na domačem vrtu ali polju.

Prihodnje generacije krompirja so odporne na plesen

Sorta Twister je srednje zgodnja sorta krompirja, ki bo zagotovo navdušila vrtičkarje in pridelovalce, saj je imuna na plesen na listih in gomoljih. Sorta daje zelo dobre pridelke, odlična je za kuhanje, pečenje in se dobro skladišči.

Twister je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je imuna na plesen na listih in gomoljih.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o sortah krompirja, ki so odporne na krompirjevo plesen in ostalih perspektivnih sortah. Sorte, ki jih omenjamo v članku v letu 2022 kupite v vseh kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah po celi Sloveniji. Za informacijo o zalogah v trgovinah pišite na info@interseme.si

Za ekološke pridelovalce je zelo zanimiva tudi nova sorta krompirja prihodnje generacije, ki jo imenujemo Levante. Ta sorta krompirja zagotavlja veliko število gomoljev, je čvrsta in dobro raste v vročem poletju. Obe sorti krompirja sta odporni na krompirjevo plesen in sta preizkušeni v Sloveniji.

krompir sorta lavante

Levante je pozna sorta krompirja, ki je prav tako odporna na plesen.

interseme krompir

Vse sorte krompirja prihodnje generacije so odporne na plesen.

krompir aluette

Srednje pozna sorta Alouette je odporna na plesen.

Na poskusnih poljih v Sloveniji je preverjena tudi sorta krompirja Alouette, ki je primerna za ekološko pridelavo. Sorta je odporna na krompirjevo plesen. To je tudi bistvo te sorte. Sorta je zelo dobrega okusa, dokaj rodna, tudi v slabih pogojih dobro rodi.

krompir alouette

Zdrava cima sorte Alouette in prikupen cvet.

Tabela 1: Sorte krompirja prihodnje generacije, ki so odporne na plesen

Sorta krompirja Čas zorenja Pridelek Izgled gomoljev Skladiščenje Kulinarične značilnosti
Twister (NOVO)

Srednje zgodnja sorta Daje dobre pridelke Zelo lep izgled, ovalno okrogli Dobro skladiščenje Odlična za kuhanje in pečenje
Lavante (NOVO)

Pozna sorta (zgoden glavni pridelek) Veliko število gomoljev Veliki, ovalno podolgovati Dobro se skladišči Zelo dobra kulinarična kvaliteta
Alouette

Srednje pozna sorta Dobro rodi Veliki, ovalno izenačeni Srednje dolgo skladiščenje Vsestransko uporabna sorta

 

Legenda:

EKOLOŠKO

PRIHODNJA GENERACIJA


Kdaj je pravi čas za nakup odpornih sort krompirja?

Semenski krompir sort Twister in Levante je treba poiskati že v mesecu februarju ali najkasneje v marcu, saj sta sorti novi in količine omejene. Obe sorti sta že preizkušeni v Sloveniji in sta imeli odlične rezultate.

Sorta krompirja Alouette bo lažje dostopna za vse, ki želite seme krompirja za ekološko pridelavo. Od januarja do konca marca ali začetka aprila jo poiščite v vseh bolje založenih kmetijskih trgovinah in kmetijskih zadrugah.

Zgoden krompir, ki ga pobiramo teden dni za najbolj zgodnimi sortami

Rana ali zgodna sorta krompirja zagotavlja pridelek že po dobrih dveh mesecih in pol. Sorta La Strada je  srednje zgodna in jo pobiramo kakšen teden za najbolj zgodnjimi sortami. To je mogoče samo, če so temperature v času vegetacije dovolj visoke. Ta sorta je zelo dobro odporna na plesen na listih in gomoljih.

krompir la strada

La Strada je zgodnja sorta krompirja, ki ima zelo velike, okrogle gomolje.

Vrtičkarji v Sloveniji bodo zelo navdušeni nad to močno sorto, ki zelo hitro polni gomolje. V času pobiranja pridelka pa vas nagradi z zelo velikimi okroglimi gomolji.

Sama rast rastline je močna, zato jo tudi suša hitro ne prime. V gomolju je veliko suhe snovi, zato je bolj okusna od ostalih ranih sort, ki jih sadimo na slovenskih vrtovih in poljih.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o sortah krompirja, ki so odporne na krompirjevo plesen in ostalih perspektivnih sortah. Sorte, ki jih omenjamo v članku v letu 2022 kupite v vseh kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah po celi Sloveniji. Za informacijo o zalogah v trgovinah pišite na info@interseme.si

Kakšna zemlja ustreza zgodnji sorti krompirja La Strada?

Sorta La Strada dobro raste tudi v slabih tleh, presenečeni boste, da dobro rodi v ilovnatih tleh in ne samo na lahkih in srednje težkih tleh. Praktično raste povsod, odgovarja ji tudi Primorska zemlja, ki je bolj rdeča in težka. Lahko rečemo, da je La Strada prava sorta krompirja za vse, ki si želijo dober krompir v vseh pogojih pridelave.

sorta krompirja la strada

Sorta La Strada in ostale sorte krompirja so preizkušene v Sloveniji.

Okusen krompir, ki je zelo cenjen v domači kuhinji

Sorta Constance je zelo dobrega okusa, zato jo gospodinje zelo cenijo. Ta okusen krompir uvrščamo med srednje zgodnje sorte krompirja. Pridelek sorte krompirja Constance je zelo velik, sorta ima veliko število izenačenih gomoljev in primerno vsebnost suhe snovi. Sorta je tako vsestransko uporabna in okusna.

To je močna rastlina, ki ima relativno velik nastavek gomoljev. Dobro prenaša temperaturne šoke in potem tudi ne prerašča.

Gospodinje zelo cenijo okusno sorto krompirja Constance.

sorta krompirja constance

Sorta Constance na poskusnem polju v Sneberjah pri Ljubljani.

Katera okusna sorta krompirja lahko nadomešča sorto Desiree?

Manitou je srednje pozna sorta, ki uspešno nadomešča sorto Desiree in je najboljša za pražen krompir. Sorta Manitou je nekoliko kasnejša od sorte Desiree.

Gomolji sorte Manitou so zelo lepi, dobri, tudi pridelki so veliki in to na vseh tipih tal. Glede na to, da je sorta Manitou pozna, ne zahteva veliko vzdrževanja. Sami gomolji ne izraščajo, nimajo sekundarne rasti, niso trdi, skratka gomolji sorte Manitou so zelo dobri in z njimi nimamo težav.

krompir manitou

Sorta krompirja Manitou uspešno nadomešča sorto Desiree in je najboljša za pražen krompir.

Okusna sorta krompirja, ki nastavi zelo veliko število gomoljev

krompir esmee

Sorta Esmee je zelo okusna in nastavi do 15 gomoljev.

Zagotovo je za pridelovalce krompirja zanimiva tudi srednje zgodnja sorta Esmee z rdečo kožico. Ta sorta ima velik nastavek gomoljev. Nastavi do 15 gomoljev, ki so zelo izenačeni in okusni. Barva kožice je lepa, ravno tako je lepa oblika gomoljev.

Sorta Esmee je vsestransko uporabna. Kot srednje zgodnja sorta dovolj hitro dozori tudi v  težkih pogojih in na sušnih tleh.

Dobra izbira krompirja, ki vas nikoli ne razočara

Sorta Rudolph je uveljevljena pozna sorta krompirja, ki zagotavlja konstantne pridelke tudi v težavnih letih, ko druge sorte odpovejo. Ta sorta ima globok koreninski sistem, izredno dobro prenaša sušo, strese in slabše rastne pogoje. Sorta je dobra izbira, ki brez težav počaka do prvega novega krompirja.

krompir rudolph

Rudolph je pozna sorta krompirja, ki zelo dobro prenaša slabše rastne pogoje.

Tabela 2: Krompir, ki je odporen, okusen, zgoden in dobra izbira

Ali so vse sorte krompirja odporne na plesen?

Sorte krompirja prihodnje generacije so odporne na krompirjevo plesen.

 

V primeru, da želite pridelati domač ekološki krompir brez škropljenja proti krompirjevi plesni je treba saditi sorte krompirja prihodnje generacije. Sorte krompirja Twister, Alouette in Lavante so odporne na plesen in so najboljše zagotovilo za dober krompir.

Sorta La Strada je zelo dobro odporna na plesen na listih in gomoljih. Pri sortah krompirja Constance, Manitou, Esmee in Rudolf je treba za dober pridelek izvajati vse agrotehnične ukrepe, ki jih moramo narediti za preprečevanje krompirjeve plesni.

Zeleni svet priporoča:

interseme

Vaš selektor semenskega krompirja v Sloveniji.

Na vrtu in polju bo najmanj dela in skrbi za zdrav pridelek, če sadimo sorte prihodnje generacije, ki so odoprne na krompirjevo plesen. Ne pozabimo na zgodne sorte, ki nas najprej razveselijo s pridelkom.
V kuhinji cenimo okusne sorte, ki zadovoljijo najzahtevnejše uporabnike. Dober krompir vas nikoli ne bo razočaral, zato je prav, da ga sadimo na slovenske vrtove in polja.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o sortah krompirja, ki so odporne na krompirjevo plesen in ostalih perspektivnih sortah. Sorte, ki jih omenjamo v članku v letu 2022 kupite v vseh kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah po celi Sloveniji. Za informacijo o zalogah v trgovinah pišite na info@interseme.si

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Odporne sorte krompirja na plesen ter okusen, zgoden in dober krompir

 1. ZDENKA

  Pozdravljeni,
  Ali boste imeli za prodajo seme sladkega krompirja? Je res, da se sladek krompir sadi kot paradižnik, s sadikami, ki zrastejo iz plodov?
  Pozdrav, Zdenka

  Reply
  • Nataša

   Lahko si sami vzgojite sadike in nakalite sladki krompir. Gomolj (lahko je tudi jedilni iz trgovine) dajte z ošiljeno stranjo na vrhu v kozarec z vodo. Vodo dolivajte, da je gomolj vedno nekje 3/4 v vodi. Po nekaj časa – odvisno tudi od sorte krompirja in starosti – začnejo kaliti kalčki. Te posamezne kalčke lahko nato presadite v svoje lončke (kot paradižnik), lahko pa nakaljen gomolj kar direktno posadite v zemljo (kot navadni krompir) – po 15.maju. Potrebuje vsaj 100 dni toplega vremena. Naj vam lepo uspejo!

   Reply
 2. Janez

  Pozdravljeni
  Zanima me kje lahko naročim krompir Alouette in Levante, vsakega 5-10 kg, toliko, da bi imel za vzorec, oziroma preizkus?
  Hvala in lep pozdrav Janez.

  Reply
 3. VALTEO

  Pri vseh opisih me moti, da ni navedena barva mesa krompirja – bel ali rumen. A lahko to dopišete še zraven omenjenih sort ?? Hvala.

  Reply
 4. Vlasta

  Pozdravljeni,
  Zanima me,kateri krompir je odporen tudi proti rosi in ga ni potrebno nič škropiti.
  Hvala za odgovor, Vlasta

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *