Ograja proti divjadi in količki za električnega pastirja, ki so trajni in vzdržljivi

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA: 

Zakaj smo ogradili vrt z električnim pastirjem ?

V zadnjih letih opažamo močno prisotnost divjadi, ki zahaja v sadovnjak in zelenjavni vrt. Škodo delajo predvsem srne in to v spomladanskem, poletnem, jesenskem in zimskem času. V jesenskem in zimskem času delajo največ škode in se prehranjujejo predvsem z radiči, zimsko solato in ostalo prezimno zelenjavo.

odganjalec za srne

FOTO 1: Želimo ustaviti srne, ki obiskujejo zelenjavni in sadni vrt. Foto: AdobeStock

objedena solata srne

Srne so pojedle radič štrucar pred spravilom.

Škodo povzročajo tudi v sadovnjaku. Tam najpogosteje objedajo brste sadnega drevja. Srnjaki naredijo veliko škode predvsem z drgnjenjem rogov ob debla dreves. Opazili smo, da so v okolici dejavni tudi divji prašiči in jazbeci.

Objedanje brstov sadenga drevja in škoda v sadovnajku.

divji prašič objedena buča

Divji prašiči enostavno obožujejo buče. Foto: AdobeStock

Razdalja med stebrički za električnega pastirja in razporeditev vrvice za divjad

Razdalja med količki za električnega pastirja je 5 m. Modro vrvico za divjad, ki je posebej razvita za odvračanje divjih živali smo na količek za električnega pastirja pritrdili na višino 30 cm in jo razporedili v štirih vrstah. Razdalja med posameznimi vrstami je 40 cm. Tako je zaključna vrvica na višini 150 cm.

ograja električni pastir

Razdalja med količki za električnega pastirja je 5 m.

Predvidevamo, da bomo tako ustavili glavnino divjadi, ki redno obiskuje naš vrt. Za ostale bo poskrbel pes, ki biva v območju ograjenega prostora.

Za več informacij o nakupu količkov za električnega pastirja pokličite Barbara Škrbec na 041 339 213 ali Janez Zorman 051 317 364. Za naročilo lokov lahko pišete tudi na elektronski naslov barbara.skrbec@trival.si ali janez.zorman@trival.si

Možen je tudi nakup v bolje založenih vrtnarijah, trgovskih centrih in kmetijskih zadrugah.

Kako napnemo vrvico za divjad med količke za električnega pastirja?

Na količke za elektičnega pastirja najprej pritrdimo izolatorje, ki jih razporedimo po celotni dolžini količka. V našem primeru smo na razdaljo 30 m zabili smrekove sušice in na njih z žico pritrdili količke za električnega pastirja. Tako smo vrvico zategovali ročno. Na omenjeni dolžini smo vrvico zategnili in dvakrat ovili okrog izolatorja.

vrvica žica električni pastir izolator

Vrvico smo zategnili na vsakih 30 metrov.

Vrvico lahko zategnemo tudi tako, da količke za električnega pastirja na vogalu sidramo v tla z žico in napnemo vrvico po celotni dolžini. V tem primeru pocinkano žico napnemo čez kostanjev ali hrastov kol, ki ga poševno zabijemo v tla.

Lahki, vzdržljivi in odporni stebrički za električnega pastirja

Na našem vrtu smo uporabili količke za električnega pastirja, ki so odporni na dež, sonce, sol in druge vremenske dejavnike. Tako bodo na vrtu zdržali dlje časa kot običajni leseni koli, ki jih je treba menjati vsakih nekaj let. Vzdržljive, lahke in odporne količke za električenga pastirja običajno uporabljajo kmetje za pašo živine na prostem, ki je varovana z električnim pastirjem.

količek in ograja električni pastir

Količek za električnega pastirja, ki je odporen na vse vremenske vplive.

Količki za električnega pastirja so odporni na korozijo, dež, sneg, mraz, vročino in ostale vremenske vplive. Odlikuje jih zelo dolga življenjska doba, enostavno vzdrževanje in montaža ter nizka teža.

Za več informacij o nakupu količkov za električnega pastirja pokličite Barbara Škrbec na 041 339 213 ali Janez Zorman 051 317 364. Za naročilo lokov lahko pišete tudi na elektronski naslov barbara.skrbec@trival.si ali janez.zorman@trival.si

Možen je tudi nakup v bolje založenih vrtnarijah, trgovskih centrih in kmetijskih zadrugah.

Povezovanje ograje z virom elektrike in električni tok

Električni tok smo od električnega pastirja do ograje pripeljali z močnejšo žico, ki je dobro izolirana. Lahko jo napnemo po zraku ali zakopljemo v tla.

Pred priključitvijo električnega pastirja povežemo žico z vrvico, trakom ali žico, ki smo jo napeli na stebričke za električnega pastirja. Pri tem je treba povezati vse štiri žice med sabo. To najlažje naredimo tako, da jih povežemo s posebnimi pritrdilniki ter povežemo prvo, drugo, tretjo in četrto etažo med sabo.

elektrika električni pastir ograja

Električni tok razporedimo na vse nivoje ograje.

Električni tok je tako razporejen na vseh nivojih in bo ob stiku z divjadjo deloval odvračalno ter preprečil divjadi, da dela škodo na vrtu ali v sadovnjaku.

Priporočamo uporabo količkov, ki se upogibajo

žica proti divjadi

Modra vrvica je posebej razvita za odvračanje divjadi.

Modra vrvica je za divjad bolje vidna in omogoča vizualno odvračanje divjih živali.

V primeru, da se divjad zaleti v ograjo se bo del sile prenesel na elastične količke za električnega pastirja, ki se ob trku upognejo. Tako se vrvica ob srečanju z divjadjo ne bo strgala.

količek električnega pastirja upogibanje

Dobro je, da se količki za električnega pastirja upognejo.

jazbec

Z električnim pastirjem in ogrado ustavimo tudi jazbeca. Foto: AdobeStock

Količki, ki smo jih uporabili za električnega  pastirja so elastični in se prilagodijo napenjanju vrvice, traku ali žice. Napenjalnik za trak ali vrvico v tem primeru ni potreben. To velja, če smo količke sidrali z žico ali pritrdili na lesene kole, ki nam pomagajo, da je vrvica na ogradi enakomerno napeta.

Na lesene količke, ki jih zabijemo na rob parcele lahko dodate napenjalnik in si tako pomagate zategniti ograjo.

Ostali pripomočki, ki jih potrebujemo za zaščito z električnim pastirjem

Poleg palice z izolatorji skozi katere se napelje vrvica, trak ali žica potrebujete še palico za ozemljitev. V našem primeru smo uporabili kar pocinkano vodovodno cev dolžine 1,5 m. Cev smo prevrtali in povezali z žico. V tla smo jo sidrali tako, da je 20 cm palice nad površjem tal.

Lahkotno odpiranje vhoda in izhoda parcele z ročko, ki je pritrjena na vzmet.

 

Vsekakor ne pozabimo na električni pastir in zaščito proti streli. V našem primeru smo izbrali modro vrvico za divjad, ki jo divjad bolje vidi. Ročka za ograjo, ki je pritrjena na vzmet vam omogoča lahkotno odpiranje in zapiranje vhoda na parcelo.

Zeleni svet priporoča:

Količki za elektičnega pastirje, ki so odporni na korozijo, dež, sneg, mraz, vročino in ostale vremenske vplive so pametna naložba za vsak vrt, ki ga želimo obvarovati pred divjimi prašiči, jazbeci in ostalo divjadjo. Če se ob trku divjadi z ograjo upognejo, je manj možnosti, da se vrvica, trak ali žica strga.

Stebrički za električnega pastirja.

Za več informacij o nakupu količkov za električnega pastirja pokličite Barbara Škrbec na 041 339 213 ali Janez Zorman 051 317 364. Za naročilo lokov lahko pišete tudi na elektronski naslov barbara.skrbec@trival.si ali janez.zorman@trival.si

Možen je tudi nakup v bolje založenih vrtnarijah, trgovskih centrih in kmetijskih zadrugah.

Različne tipe in dolžine stebričkov za električnega pastirja s oglejte TUKAJ.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Ograja proti divjadi in količki za električnega pastirja, ki so trajni in vzdržljivi

 1. Zoran Slejko

  Vse o električnem pastirju, vse lepo in prav, kaj pa na strmem terenu, razgibanem, kjer ni mogoče postaviti el pastirja, obstajajo tudi druge alternative. Pri nas doma smo postavili mrežo pripeto na kole v taki višini, da tudi srnjad ne more preskočiti, kar pa je pri el. pastirju mogoče..Poleg tega pa na spodnjem delu mreže smo dali debelejše veje in jih pripeli tako da prašič in jazbec ne moreta dvigniti mreže.
  Prosim, če ponudite tudi izkušnje drugih, ki po svoje zasčitijo svoje pridelke.
  Ps. Pri nas v Goriških Brdih imamo preko 500 prašičev
  Lp. Zoran Slejko

  Reply
 2. Klavdij

  Pozdravljeni,jaz letos ne bom več obdeloval svoje lepe njive ki ima vse kar potrebujem da se lahko pridela hrana,ampak sedaj se prašiča več ne da ustaviti brez velikih stroškov.Edina rešitev je armaturna mreža ki pa veliko stane.Ni pastirja ki ga odvrne.Bomo imeli več časa za potepanje.Lp.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *