Kako ohranimo božično zvezdo pri življenju do naslednjega leta?

Osnovna oskrba in božična zvezda med prazniki

V času praznikov je treba poskrbeti za redno in skromno zalivanje (2x/teden). Priporoča se tudi dnevno pršenje po rastnem substratu, da ostanejo listi sveži in dognojevanje po božiču. Ob primerni oskrbi bo božična zvezda ostala privlačna 2 do 3 mesece.

Zelo pazimo tudi na to, da jo ne izpostavljamo nizkim temperaturam v času transporta in prezračevanja. Liste bo do pomladi ohranila samo, če ji boste zagotovili dovolj svetlobe.

Božična zvezda zalivanje

Božična zvezda zahteva skromno zalivanje.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Katere barve božične zvezde so bolj obstojne?

božična zvezda beli listi

Božične zvezde z belimi ovršnimi listi dalj časa obdržijo liste.

Ste vedeli, da se liste dalj časa obdržijo pri sortah svetlejšimi ovršnimi listi? Bolj so obstojne tudi ostale božične zvezde, ki imajo kakovostno oskrbo.

Dobro je, da niso izpostavljene hladnim šokom med proizvodnjo, trgovino in transportom po nakupu. Tako med prazniki ne bodo končale v ekološkem zabojniku in bodo lahko pričakale pomlad. Nastanek barvitih ovršnih listov, ki bodo krasili dom ob naslednjem božiču, lahko spodbudite tudi sami, če ima dobro nego med prazniki in v naslednjem letu.

Najpogostejši vzrok za rumenenje in odpadanje listov pri božični zvezdi

Najpogostejši vzrok za rumenenje listov na božični zvezdi je prekomerno zalivanje. Ob taki oskrbi listi porumenijo in predčasno odpadejo. Poskrbite, da bo rastni substrat na dotik vedno rahlo vlažen. Izogibamo se tudi razmočeni zemlji. Pazite tudi na prekomerno gnojenje, ker lahko poškoduje korenine. Listi bodo tudi v tem primeru postali rumeni. Enako stanje se lahko pojavi, če na rastlino pozabimo in jo prepustimo suši.

Oskrba božične zvezde v zimskem in spomladanskem času

Božični zvezdi do aprila omogočimo redno, skromno zalivanje, dovolj svetlobe in gnojenje. Sredi aprila jo prikrajšamo na 10 do 15 cm, lahko tudi prej, če je prešibka. V začetku maja jo presadimo v nekoliko večji lonec in postavimo na sončno okno. Na dnu poskrbimo za dobro drenažo ter dodamo zemljo, da zapolnimo prazen prostor. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi in temperaturi nad 20 °C.

božična zvezda oskrba

Za božično zvezdo skrbimo vse leto.

Rastlino lahko konec maja ali v začetku junija prenesete na prosto. Aklimatizirate jo tako, da jo za 2 ali 3 dni postavite v senčni, zaščiteni prostor, nato pa jo postopoma izpostavite daljšim obdobjem neposrednega sonca. V 7 do 10 dneh naj bi se božična zvezda ustrezno utrdila.

Božična zvezda med poletnim časom

V poletnem času se božična zvezda najbolj počuti na vrtu. Izberite prostor, ki je 6 do 8 ur izpostavljen soncu. Lonec je priporočljivo zakopati v zemljo, da se ne pregreva. Kompaktno in grmičasto rast božične zvezde dosežete teko, da od konca junija do sredine avgusta odščipnete vršičke poganjkov. To naredite samo enkrat ali dvakrat. Ves čas skrbimo, da je zemlja vlažna in nikoli premokra. Ne pozabimo tudi na gnojenje.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Konec poletja, jesen in začetek “cvetenja” v zimskem času

Božično zvezdo pred hladnimi nočmi (pod 10 °C) zaščitimo tako, da jo prenesemo v notranje prostore. Če želite, da bo za božič “cvetela”, mora biti rastlina v popolni temi od 17.00 do 8.00 in to vsak dan od začetka oktobra do začetka decembra. Osem tednov pred načrtovanim obarvanjem listov, je treba poskrbeti, da rastlina ni izpostavljena dnevni svetlobi več kot 10 ur na dan.

Rastlino zaščitite pred svetlobo tako, da jo postavite v omaro ali pokrijete s škatlo. Božična zvezda naj bo v preostalem delu dneva na sončnem oknu. Zatemnitev ni več potrebna, ko opazite obarvanost prvih listov in vaša božična zvezda je pripravljena na novo sezono “cvetenja”.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Kako ohranimo božično zvezdo pri življenju do naslednjega leta?

 1. Jožica

  Hvala za vse nasvete. Imam doma eno štiriletno. Lani je “zacvetela” marca in še sedaj cveti. Letos sem dobila še eno razkošno in zgleda, da bo preživela. V kakšno zemljo naj to kupljeno presadim in s čim gnojim? Lp, Joži

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, kupite zemljo za lončnice in od marca naprej gnojite s tekočimi gnojili. Več vam svetujejo vrtnarji v vrtnarijah. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *