Okrasne trajnice

Če smo še do nedavnega na vrtovih srečali le nekaj predstavnikov te skupine rastlin, kot so binkoštni nageljčki, volčji bob, ostrožnik, šmarnice, krizanteme in nekaj čebulnic, je danes povsem drugače. Strokovnjak za okrasne trajnice Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola nam v tem prispevku razloži kaj so trajnice in kako jih uporabljamo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Kaj sploh so okrasne trajnice?

To je skupina zelnatih okrasnih rastlin, ki v naših podnebnih razmerah na prostem uspevajo vsaj tri leta, mnoge pa so zelo dolgožive in nam bodo lepšale gredice tudi 10 let in več. Zelnate so tiste rastline, ki nimajo olesenelih delov.

Okrasne trajnice-kombinacije

Z izbranimi barvami in oblikami lahko na bogatih vrtnih tleh ustvarimo bujne grede, ki nas navdušujejo celo sezono.

 

Večini jeseni nadzemni del odmre in ponovno odženejo spomladi, obstaja pa tudi nekaj zimzelenih trajnic. Večinoma ljudje še vedno pod izrazom trajnica razmišljajo o grmovnicah in drevnini. Te so trajnice po botaničnem pojmovanju, ko pa nakupujemo v vrtnariji, pa moramo vedeti, da v vrtnarstvu npr. vrtnica ni trajnica, pač pa grmovnica.

Kakšne trajnice poznamo?

Morda so najbolj klasični predstavniki okrasnih zelnatih trajnic npr. ameriški slamniki, ostrožniki, trajni nageljčki, grenik, plamenke oz. floksi … Kot sem že omenil, je nekaj tudi zimzelenih. Tak je mali zimzelen, lipica ali vimček, bršljan, kopitnik, navadna ciklama…

Posebna skupina so okrasne trave, ki se vse bolj uveljavljajo zaradi mehkega videza, fine teksture in prekrasnih socvetij. Mnoge so tudi zimzelene (Carex morrowii, Festuca glauca, Sesleria caerulea) in celo leto lepe zaradi listov.

Okrasne trave

Okrasne trave so nepogrešljive, saj v zasaditve vnašajo mehko teksturo in gibanje.

Trave na srečo niso samo zelene, zato nam s svojo barvitostjo lahko pridejo še kako prav pri raznih barvnih kombinacijah. Kar nekaj je modrikastih (številne bilnice Festuca sp.), rumenih (togi šaš Carex elata ‘Aurea’), rjavih oz. bakrenih (Carex buchananii), oranžnih (Carex testacea) in celo krvavo rdečih (Imperata cylindrica ‘Rubra’).

Okrasne čebulnice so že dobro poznane spremljevalke drugih rastlin v okrasnih vrtovih. Odlične so v spomladanskih zasaditvah, saj nam dajejo prve cvetove in otvorijo cvetočo sezono. Seveda pa tudi čez poletje in za jesen ne manjka primernih vrst in sort.

Njihova prednost je, da imajo v čebulicah ali gomoljih zalogo hranil ter vode in zaradi kratkega obdobja rasti, nekatere ozelenijo, zacvetijo ter odmrejo že v treh mesecih, dobro prenesejo tudi slaba rastišča. Nepogrešljive so še posebno pod grmovnicami in listopadnim drevjem, kjer spomladi tvorijo cvetočo preprogo, kasneje pa je na tekih mestih lahko presuho in preveč senčno za kaj zelo bujno cvetočega.

Rastline za vse letne čase

Pomlad je verjetno daleč najbolj cvetoča in barvita. Poleg čebulnic je na voljo še ogromno drugih vrst in sort zelnatih trajnic. Če samo pomislimo na skalnjak ali škarpnike, bomo hitro našteli dolg seznam spomladanskih lepotic.

Naj jih navedem le nekaj: iglaste plemenke Phlox subulata, avbrecije; Aubrieta hy., grenik; Iberis sempervirens, vrtni avriklji; Primula x pubescens, trobentice; Primula vulgaris, kosmatinci; Pulsatilla vulgaris itd. V gredah nas bodo razveselila rožnata socvetja bergenij; Bergenia cordifolia, sinje modre kavkaške potočnice/spominčice;Brunnera macrophylla, ob vodnem motivu kalužnica; Catlha palustris, pod grmom pa podlesne in grške vetrnice; Anemone nemororsa in A. blanda.

Vodni motiv s trajnicami

Vodni motiv s trajnicami.

 

Poletje je zaznamovano z bujnostjo rasti, vročimi in sončnimi dnevi, ki okrepijo raznolike vonjave cvetlic. Ameriški slamniki so z velikimi socvetji prekrasni v družbi okrasnih trav, kot so šašulice Calamgrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ ali nežne rušnate masnice Deschampsia cespitosa. Od junija naprej se bahajo številne krvomočnice s cvetovi vse od bele, lososne, rožnate, skoraj vinsko rdeče do modrovijolične.

Trajnice za senco

Tudi senčne in polsenčne lege ter celo kisla tla niso problem za številne vrste in sorte.

 

Prave poletne trajnice so tudi pokončni ostrožniki, vrtne marejete, gajlardije oz. kokarde, od prezimnih čebunic pa se najpogosteje srečamo z rumenimi, oranžnimi ali ognjeno rdečimi krokozmijami, ki spominjajo na gladiole.

Jesen je čas slovesa od bujne rasti, a je zaključek veličasten. Jesenske cvetove pospremijo številni lepi plodovi, vse skupaj pa je na koncu okronano še z barvitostjo listja. V rožnate in bele odtenke nam bodo zasaditve odele jesenske vetrnice oz. anemone; Anemone hupehensis, jesenski spodleski ter prezimne ciklame, k tej paleti bodo dodale vijolično če jesenske nebine ali astre, oktobra pa se bo s skoraj odrtimi socvetji razšopirila še preobjeda; Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

V tem letnem času še najbolj pridejo do veljave številne pozno cvetoče trave, kot so impozantni kitajski trstikovci; Miscanthus sinensis, pampaške trave; Cortaderia selloana in prekrasne perjanke s kremnimi ali temno rjavimi socvetji; Pennisetum alopecuroides.

Zime naj bi bile pokrite s snegom, a ker je to vsaj po nižinah vse bolj redek pojav, je dobro vsaj malo popestriti tudi zimsko podobo gredic. Priporočljivo je vključiti vsaj nekaj zimzelenih trajnic, ki bodo z listjem vsaj malo nakazovale na »živost« vrta. V senčnih in polsenčnih predelih bodo za to poskrbeli vimčki oz, lipice; Epimedium sp., kopitniki; Asarum europaeum, navadna ciklama; Cyclamen pururascens, bergenija; Bergenia cordifolia in zimzelen; Vinca minor.

Predvsem v drugi polovici zime nas v toplejših dneh lahko že januarja ali pa vsaj februarja že presenetijo prvi zvončki, jarice, najbolj zgodnji žafrani in pa seveda telohi. Poleg našega najbolj poznanega črnega teloha z velikimi belimi cvetovi, bodo številni križanci popestrili še z vijolično, rdečo, rumeno, zeleno, kremno…

©Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *