Okrasne trave so prave vrtne lepotice

Če najprej pomislimo na funkcionalno zeleno površino – trato, nas bodo misli zagotovo že v naslednjem trenutku popeljale k čisti estetiki in nam pred očmi pričarale podobo kakšne razkošne pampaške trave, razloži strokovnjak za okrasne trajnice Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

Čeprav se je do približno 15 leti za okrasne namene uporabljalo skoraj izključno pampaške trave in tu pa tam še kakšen kitajski trstikovec, so kasneje prišli novi časi in novi vidiki uporabe te skupine rastlin. S pojavom »vračanj k naravi« oz. trajnostnemu načinu življenja in posledično tudi oblikovanja zasaditev, so trave prišle na svoj račun.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Hakonechloa macra 'Aureola'

Hakonechloa macra ‘Aureola’je pisanolistna različica sicer zelen hakonske trave, ki se razrašča zelo počasi, a je vredno potrpeti, saj nam kasneje poplača z enim najlepših oblik rasti med travami.

Carex morrowi 'Variegata'; Morrowov šaš

Carex morrowi ‘Variegata’; Morrowov šaš je eden najbolj trpežnih na sušo, odlično pa se obnese tudi v senci. Listi so usnjati in zimzeleni.

Calamgrostis x acutiflora 'Karl Foerster'

Calamgrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ s svojimi pokončnimi socvetji lepo popestri zasaditev s trajnicami.

Imperata cylindrica 'Rubra'

Imperata cylindrica ‘Rubra’ je zagotovo najbolj rdeča prezimno trdna trava, ki se počasi razrašča s podzemnimi stebli in v nekaj letih tvori lepo zaplato poganjkov.

Postale so pomemben sestavni del zasaditev s trajnicami, skoraj nepogrešljive pa tudi v sezonskih nasadih v cvetličnih loncih in koritih.

Kaj so okrasne trave?

Carex commans

Carex commans; lasasti šaši obstajajo v zeleni, sivozeleni in rjavi obliki. Glede tal niso zahtevni, jih pa hitro pokonča zimska mokrota. Najbolj jim ustrezajo zavetne lege, mnogokrat je dovolj že prostor med grmi ali pod drevesi.

Na presenečenje mnogih v vrtnarskem jeziku niso vse okrasne trave dejansko tudi botanično trave. V to skupino prištevamo poleg pravih trav tudi šaše, ločke in ostričevke.

Ne bom kompliciral z botaničnim opisovanjem razlik, poudaril bi le, da vse te rastline po videzu spominjajo na trave, zato jih poenostavljeno uvrščamo v isto skupino krasnih rastlin. Nekateri strokovnjaki k omenjenim dodajajo še npr. kačjo brado in liriopo, ki imata travam na videz podobne liste, a z njimi niso sorodne.

Kje in kako jih uporabljamo?

Pennisetum hameln

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ je ena najbolje prodajanih sort prezimnih perjank, saj tvorijo goste šope, ki se konec poletja prekrijejo s kosmatim repkom podobnimi socvetji.

V gredicah so trave dobrodošle zaradi mehke teksture, s katero popestrijo druge rastline z večjimi oz. širšimi listi. Nižje lahko uporabimo za obrobo oz. v ospredju, srednje visoke in visoke pa zamešamo med druge trajnice, manjše grmovnice in enoletnice.

S krvomočnicami, ameriškimi slamniki in npr. breskovolistno zvončnico bomo dosegli lep učinek z uporabo rušnate masnice Deschampsia cespitosa, šašulicami Calamagrostis sp. in perjankami Pennisetum sp.

Festuca glauca

Festuca glauca; sinjezelena bilnica spada med najbolj na sušo in vročino trpežne okrasne trave.

 

Skalnjak in grobovi so kot naročeni za najmanjše okrasne trave.

S sivimi in modrikastimi odtenki listov bo zasaditve popestrila sinjezelan bilnica Festuca glauca, nekaj živahno rumeno-zelen kombinacije bo vnesel šaš Carex ‘Evergold’, rjave, oranžne in »mint« zelene odtenke pa še drugi zimzeleni šaši kot so Carex ‘Bronzita’, C. testacea in C. ‘Mint Curls’.

Pokrovne trave

Okrasne trave so vse bolj priljubljene tudi kot pokrovne rastline za javne zelene prostore.

 

Pokrovne zasaditve so prekrasne kadar uporabimo skupine trav. Pravzaprav za take namene lahko uporabimo večino dogloživih trav s šopasto rastjo. Za slabša in občasno tudi bolj suha tla npr. uporabimo pisano vilovino; Sesleria caerulea, ki ima spodnjo stran listov modrosivo, zgornjo pa zeleno.

Luzula nivea; snežnobela bekica

Luzula nivea; snežnobela bekica je trpežna in lahko uspeva tudi v senci. Poleti bogato zacveti in predvsem v polsenci ustvarja čudovite motive.

 

 

Za senco, kakršna je pod listavci in grmovnicami, nam bodo dobro služile snežnobele in gozdne bekice Luzula nivea in L. sylvatica.

Ob vodi, kjer so tla bodisi vlažna ali celo pod gladino, bomo uporabili npr. previsni šaš Carex pendula, ozkolistni munec Eriophorum angustifolium z belimi cofkom podobnimi socvetji in morda še ločje s spiralno zavitimi listi Juncus effusus ‘Spiralis’.

Miscanthus sp. ; kitajski trstikovec

Miscanthus sp.; med kitajskimi trstikovci obstaja velika raznolikost v obarvanosti listov, socvetij in višini rasti, skoraj vse pa zaznamujejo metličasta socvetja, ki se razvijejo poleti ali jeseni.

 

Soliterne rastline so tiste, ki imajo neko izrazito obliko rasti in nadomeščajo kip ali podobne vrtne elemente ter jih sadimo posamično. Pri nas se že dolgo tako sadi dobro poznano pampaško travo, na enak način pa je možno uporabiti tudi številne kitajske trstikovce Miscanthus sinesis.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Oskrba okrasnih trav

Najprej moram vedeti s kakšno okrasno travo imamo opravka. V grobem jih ločimo na zimzelene in tiste, ki jim nadzemni del jeseni odmre. Slednje je najbolje porezati tik nad tlemi šele konec zime, saj nam bodo vrt krasile s suhimi socvetji.

Pri zimzelenih pogledamo kako zelo jih je zime poškodovala. Če je veliko listov suhih, potem je najbolje, da šope porežemo malo nad tlemi, če pa je suhih predelov malo, potem je priporočljivo šope le malo prečesati in populiti odmrle dele.

Enoletne oz. neprezimne trave bomo jeseni kompostirali, spomladi pa zasadili na novo. Večina trav ne potrebuje posebne nege, če jim le namenimo lego in vsaj povprečno dobra vrtna tla. Nekaj problemov je s pampaško travo, ki je v osrednji Sloveniji na meji prezimnosti, zato ji priskrbimo odcedno in zavetno mesto na vrtu.

Ko opazimo, da šopi ne odganjajo več tako močno kot prejšnja leta, jih spomladi izkopljemo razdelimo in ponovno zasadimo v na novo pripravljena tla z dodatkom komposta ali drugega organskega gnojila.

© Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Okrasne trave so prave vrtne lepotice

 1. Irena

  Če mi pampaška trava letos še ni odgnala ali to pomeni, da mi je pomrznila. Ali naj še čakam in upam na čudež.
  Prosim, če mi odgovorite, hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   verjetno je pomrznila tekom zime ali v zadnji spomladanski pozebi.

   Zdaj bi že morala odganjati, ker vse trave odganjajo,

   če do sredine maja ne oddžene, jo nadomestite z novo.

   Reply
 2. Uros

  pozdravljeni
  Katera vrsta okrasne trave bi uspevala pod smreko- lokacija Istra

  Hvala za odgovor
  Uros

  Reply
 3. Marina

  Pozdravljeni! Letos mi nista cvetela ne penisetum niti miskant. Lepo se vam zahvaljujem za nasvet.

  Reply
 4. Dusica

  Pozdravljeni.
  Doslej sem okrasno travo vedno porezala ze jeseni in to kar precej nizko.Do poletja je trava sicer zrastla, a kljub temu bom letos poskusila z vasim nasvetom..da jo porezem zgodaj spomladi, da bo zimska idila se lepsa.
  Hvala za vas namig in lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Dušica, okrasna trava bo tako tudi lepše prezimila. Odvisno je tudi katero vrsto okrasne trave imate. Vseh se ne reže v živo.

   Reply
 5. Milena

  Pozdravljeni,
  Zanima me če je potrebno jeseni Pampaško travo porezati in koliko hvala za odgovor.

  Reply
 6. Maša

  Pozdravljeni, zanima me katere okrasne trave svetujete za sajenje na kraških tleh, razmišljam o samostojnih visokih grmih, ki preživijo zimo in so večletnice. Lega je južna, z veliko sonca in brez zavetrja. Najlepša hvala.

  Reply
 7. Nika

  Pozdravljeni, Kitajski trstikovec, smo letos porezali jeseni, ker se je razrastel smo ga precej tudi zmanjšali. Ali ga je za prezimvanje potrebno zaščititi? Smo na Gorenjskem. Običajno ga porežemo spomladi.
  Najlepša hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nika, navadno se trstikovec reže spomladi. Sedaj, ko ste ga rezali je bolje, če ga s smrečevjem zaščitite, da ne pomrzne. Trstikovec se samo poveže v snop, da ga sneg ne položi in tako počaka do pomladi, ko se ga skrajša nekje na 20 do 30 cm.

   Reply
 8. Dragica Križaj

  Pozdravljeni, prosila bi za nasvet kaj lahko posadim na skoraj navpično brežino potoka. Na vrhu brežine smo posadili vrbe in različne Drene. Na ta del, ki se spušča k vodi pa bi želeli posaditi pikrovne rastline. Višina brežine je cca 1.2 m, dolžina pa 30m. Iščemo nekaj, kar bo s časoma zazrlo plevele in slak. Vnaprej hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, predlagamo, da kontaktirate terensko vrtnarsko ekipo. Situacijo mora oceniti terenski vrtnar, ki nato storitev tudi izpelje strokovno.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *