*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Okrasni luki

Svetlo vijolično razvajanje in snežna belina

Beli zvezdasti cvetovi čebulice Allium ‘Mount Everest’ so prava paša za oči. Zraste dober meter visoko, zato je ne sadite v ospredje gredice. Priporočamo, da jo vključite med ostale rastline v zasaditvi. Idealno se bo počutila na soncu in v suhih peščenih tleh.

Druga med čebulicami je Allium ‘Gladiator’, ki je nekoliko večja in doseže višino 1,2 m. Cveti v zgodnjem poletju. Na cvetnem steblu so svetlo vijolični »okrogli« cvetovi v obliki kobula, ki poživijo prav vsako gredico. Tudi ta čebulica ima močan vonj po čebuli oz. česnu.

Čebulica z modrimi zvezdastimi cvetovi

Okrasni luk, Allium caeruleum je tretja med čebulicami, ki jo spoznavate danes. V višino zraste približno 80 cm in ima močen vonj po čebuli ali česnu. Zvezdasto modri cvetovi so v obliki kobula razporejeni na vrhu cvetnega stebla. Čebulica cveti v pozni pomladi in zgodnjem poletju.

Manjši in večji rožnato vijolični ples

Najmanjša med čebulicami je Allium christophii, ki je visoka približno 50cm. Privlačni cvetovi se konec konec pomladi in v začetku poletja bohotijo v rožnato vijolični barvi.

Allium ‘Purple Sensation’ je trajnica (čebulica), ki je visoka do 90 cm. Cvetje je majhno, živahno v  rožnato-vijoličnih tonih. Tako kot vse čebulice jo lahko sadimo v cvetlične grede z ostalimi rastlinami. Uporabna je tudi za rezano cvetje.

Pravočasno ustavite čebulno muho

Čebulice, ki imajo močan vonj v vrtu privlačijo čebulno muho. Priporočamo, da jih spomladi v času cvetenja češenj in višenj pokrijte z belo vrtno tkanino, ki jo namestite na loke, da je ne napade čebulna muha. Tako zaščitene čebulice vas bodo konec pomladi in v zgodnjem poletju razveselile z bogatim cvetenjem.

Kam posadimo okrasne luke?

Vsem čebulicam najbolj ustrezajo sončne lege in dobro propustna tla, ki niso preveč vlažna. Najbolje se bodo počutile v odcednih peščenih tleh. Uspevajo tudi v ilovnatih in glinastih tleh.

Okrasne čebulice poljubno razmestimo po gredicah. Najbolje, da jih »stisnemo« med obstoječe rastline, saj ne rabijo veliko prostora. Njihovo listje hitro odmre, tako da ne motijo drugih rastlin in nam tako ne zavzamejo veliko prostora. Sadimo jih lahko tudi v posode in korita.

Globina, čas sajenja in razdalja med čebulicami

Vse čebulice sadimo od septembra do novembra. Upoštevati moramo samo to, da jih ne sadimo takrat, ko tla že zmrznejo. Glede globine sajenja velja, da vsako čebulico posadimo približno dvakrat globlje od njene velikosti. Omenjene rastline sadimo na razdaljo 10 do 15 cm.

Pakiranje, ki smo ga pripravili za vas zadostuje za cca. 1,5 do 2 m dolžine. To seveda velja, če jih sadimo v eni vrsti.

Pri nakupu v trgovinah bodite previdni

Čebulice v trgovinah so največkrat neprimerno skladiščene. Pogosto so okužene s plesnimi (zelene plesnive prevleke), zato bodite pri nakupu previdni in izbirajte samo zdrave, trde čebulice, ki niso mehke. Tudi čebulic, ki kalijo ne izbiramo, saj hujši mraz lahko poškoduje rastlino. V tem primeru boste ostali brez lepih cvetov, ki so največja okrasna vrednost lukov.

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.