Katere rastline otroci najbolj obožujejo na vrtu dedkov in babic?

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Otroci na vrtu radi pobirajo pridelek, ki je najbolj okusen

Vnuki na vrtu zelo radi pobirajo prve slastne jagode, ki so veliko bolj okusne kot tiste iz trgovine. Naučite jih, da so najbolj okusne tiste jagode, ki imajo povsem rdečo konico plodu. V poletnem času se zelo radi sladkajo s češnjami, malinami in češnjevimi paradižniki.

jagode otrok

Jagode so zelo privlačne za otroke vseh starosti. ©AdobeStock

Privlači jih tudi sladek domač korenček, ki ga najraje čistijo kar v travi in jutranji rosi. V solati je zelo okusna domača rdeča pesa in to čisto sveže kuhana. Vprašajte vnuke kaj imajo najraje z vašega vrta in jim pomagajte ustvariti skupni vrt, ki ga bodo radi obiskovali.

Kaj lahko posadimo v babičin zelenjavni vrt ob koncu pomladi?

Otroci imajo zelo radi sladke češnjeve paradižnike, ki jih na vrt običajno sadimo v drugi polovici maja. Prav tako so navdušeni nad papriko, ki jih razveseli v številnih barvah in oblikah. Zelo radi sadijo kumarice, ki so najbolj slastne sveže. Mlajši člani širše družine jih poleti obožujejo sveže ali v kombinaciji s priljubljenimi prelivi.

Sajenje paradižnika je za otroke zelo zanimiva igra. ©AdobeStock

Med solatami imajo otroci zelo radi mehkolistne sorte solat. V babičinem vrtu naj raste tudi korenček in ostale vrtnine, ki jih otroci obožujejo.

Povprašajte kaj imajo vnuki najraje in posadite skupno gredico z najbolj priljubljenimi vrtninami.

Poskrbite za redno in kvalitetno gnojenje

sajenje paradižnika

V času sajenja paradižnika uporabite gnojilo SUBSTRAL Naturen BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke, ki je iz naravnih surovin in obogateno z morskimi algami.

Odlično je tudi za kumarice, bučke in ostale plodovke, ki jih sadimo v maju. Z njim po dobrih dveh mesecih poskrbite tudi za dognojenjvanje.

sajenje gnojilo

V času sajenja ne pozabimo na gnojilo iz naravnih surovin, ki je obogateno z morskimi algami.

gnojenje malin

Otroci naj poskrbijo tudi za gnojenje malin, robid, sibirskih borovnic in ostalega jagodičja.

To je najbolje narediti ob koncu pomladi, da rastline pridobijo hranila za rast in tvorbo plodov. V tem priemru naj uporabijo SUBSTRAL Naturen BIO gnojilo za jagodičevje, ki je ravno tako izdelano iz naravnih surovin.

KLIKNITE TUKAJ za odlična organska gnojila iz naravnih sestavin in dolgotrajnim delovanjem.
KLIKNITE TUKAJ za zemlje, ki jih uporabljamo na visoki gredi, vrtu, balkonu ali terasi.

Izdelke Substral Naturen poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Poskrbite za boljše ukoreninjenje sadik

Sadike, ki rastejo v šotnih substratih se bodo bolj ukoreninile, če jim v sadilno jamo dodate BIO substrat, ki ga z vrtno lopatko zmešate z obstoječo vrtno zemljo zemljo. Otroci zelo radi sadijo tudi v večja korita in posode, ki jih postavimo na balkon ali teraso. Svoj mini vrt lahko ustvarijo tudi na visoki gredi, kjer je treba vsako leto zamenjati zemljo.

dodajanje zemlje v vrt

Zemljo dodamo v sadilno jamo, da izboljšamo ukoreninjenje sadik.

Vrt babic in dedkov v mestu in urbanih površinah

Z vnuki lahko vrtnarite tudi na balkonu ali terasi. Za vrtnarjenje v urbanem prostoru ne potrebujete veliko prostora. V večje korito lahko posadite jagode, v posodah uspevajo tudi nizke sorte malin in robid, ki niso večje od pol metra. Ne pozabite na sajenje paradižnikov v večje lonce. Zelo privlačno je tudi balkonsko cvetje, ki najbolj navdušuje dekleta.

Otroci zelo radi sodelujejo pri sajenju na terasi ali balkonu, če jih čez čas preseneti okusen pridelek. Še posebno bodo navdušeni nad prikupnimi in sladkimi malinami, ki jih tudi na terasi ali balkonu pobirajo v poletnem času.

dedek vnuk

Dedek in vnuk se pripravljata na sajenje paradižnika v večjo posodo. ©AdobeStock

Rastline in vrt pozitivno vplivajo na razvoj otrok

Otroci na vrtu razvijajo vsa glavna čutila, ki so pomembna za njihov razvoj. Prstne blazinice se dotikajo rastlin in pomagajo otrokom, da razvijejo čutilo za tip. Z opazovanjem različnih rastlin na vrtu se razvije čutilo za vid, ki daje otrokom največ informacij v možgane. Na vrt lahko poslušajo petje ptic in ostale zvoke ter tako razvijajo čutilo za sluh in ravnotežje.

Otroci na vrtu razvijejo vsa pomembna čutila, ki so pomembna za njihov razvoj. ©AdobeStock

Ob okušanju jagod, malin, sladkih paradižnikov razvijajo čutilo za okus. Čutila za voh so v nosni votlini in so najbolj aktivna v okolici zelišč, ki v poletnem času lepo dišijo.

Otrok najbolje razvije čutila na vrtu ali v naravi, zato je pomembno, da se ne zadržujejo za računalniki in v notranjih prostorih.

Otroci so zelo radi samostojni in ustvarjajo na svoji gredici

Verjetno ste opazili, da otroci zelo radi sadijo na vrtno gredo, ki jo tudi sami oskrbujejo in pobirajo pridelek. Ponudite jim prostor na vrtu, ki ga bodo zasadili v družbi dedkov in babic. Na vrtu naj se zadržijo kratek čas, da ohranijo interes za vrtna opravila. Poskusite jih  privabiti na vrt skozi igro.

Če ne živijo v bližini jim večkrat posredujte fotografije ali kratek video rastlin z njihove grede, da jih s pomočjo sodobne tehnologije bolj povežete z vrtom.

Odgovornost in skrb za rastline v mladih letih jim pomaga, da se v življenju razvijejo v celovito osebnost, kar je v elektronski dobi še posebno pomembno.

otroci na vrtu

Spodbujajte samostojnost otrok in zabavno druženje na vrtu. ©AdobeStock

Uživajte dragocen čas z otroki na domačem vrtu

Otroci hitro rastejo in radi uživajo v družbi babic in dedkov. To se še posebno pozna v času počitnic, ko imajo na vrtu veliko prostora za igro ter ustvarjanje. Na vrtu lahko organizirate koncert ali gledališko igro. Del kreativne energije otrok na poučen način prenesite na vrtne gredice.

Kmalu boste spoznali, da se otroci, ki ste jih navdušili nad vrtom v mladih letih, radi vračajo na vrtove dedkov in babic, saj vas je vrt zbližal. Če se na vrtu počutijo odlično se bodo radi vračali na obiske in s sabo pripeljali še prijatelje.

Dekleta zelo rada sadijo cvetje, ki polepša vrt

Babice opažajo, da dekleta bolj obožujejo cvetje kot fantje. To se opaža že v mladostnih letih. Na domačem vrtu naj bo prostor za narcise, perunike, vrtnice, lilije, ostrožnik, maslenice in ostale trajnice, ki so lepe v cvetju. Tako bo na vrtu dovolj cvetja, ki ga uporabljamo za šopke in cvetlične dodatke v laseh.

cvetje babica vnukinja

Dekleta se že v rosnih letih navdušujejo nad cvetjem. ©AdobeStock

Mogočno sončnico mlajši rod z veseljem opazuje v rasti. Njeni cvetovi so še posebej privlačni in zanimivi za otroke vseh starosti. Skratka ne pozabite na cvetlično gredo, ki polepša vsak vrt.

Fantje zelo radi kopljejo sadilne jame in plezajo po drevesih

Obiranje češenj je priljubljeno opravilo za fante. ©AdobeStock

Sadilne jame za sadno drevje in jagodičje zelo radi kopljejo mlajši dečki in fantje. Čudovit svet vrtnarjenja lahko odkrivajo v družbi dedkov, ki so praviloma bolj domači v sadnem vrtu.

Navdušeni so tudi nad rezjo sadnega drevja in sajenjem trte. Zelo radi pomagajo pri obiranju češenj na večjih in srednje visokih drevesih. Sadno drevje in jagodičje v loncih je možno saditi celo leto. Izogibamo se samo sajenju v vročem poletju in takrat, ko je zemlja zmrznjena.

Kdaj je primeren čas za uživanje na vrtu v družbi otrok?

Na vrtu dedkov in babic sejemo in sadimo celo leto. V mesecu maju zaključimo s setvami in sajenjem spomladanskih zelenjavnih gredic. V poletnem času, ko so otroci na počitnicah jih povabite na poletne setve in sajenja, ki zagotavljajo pridelek v jesenskem in zimskem času.

Otroci se na vrtu zelo dobro počutijo tudi v jesenskem času, ko sejemo in sadimo za tekoče in prihodnje leto. Rezervirajte si proste urice za vnuke, povabite jih na vrt ter jih navdušite nad čudovitim svetom vrtnarjenja.

Zeleni svet priporoča:

Dedki in babice so zelo pomemben člen v družini in najbolje prenašajo vrtnarsko znanje na mlajši rod. Otroci in vnuki jih pogosto spremljajo na sezonskih vrtnih opravilih. Najbolj se veselijo sajenja in pobiranja pridelka. Otroci so nepopisan list papirja in jih v čudoviti vrni svet najlažje povabite z igro. Zelo so jim všeč tudi sladki prigrizki z domačega vrta, ki so hkrati tudi zdravi.

KLIKNITE TUKAJ za odlična organska gnojila iz naravnih sestavin in dolgotrajnim delovanjem.
KLIKNITE TUKAJ za zemlje, ki jih uporabljamo na visoki gredi, vrtu, balkonu ali terasi.

Izdelke Substral Naturen poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *